LISA - BULGURSALLAD MED BÖNOR

Eftersom jag gillar vegetarisk mat och vi kör specialkost som tema tänkte jag att det passade bra att göra en vegetarisk rätt till lunch idag. Kravet var att det skulle gå snabbt och innehålla bulgur då vi hade rester av det i kylen. Sen hade vi även en förpackning med färdiga kidneybönor så då bestämde jag mig för att slänga ihop en sallad.

Jag sköljde först bönorna  i en durkslag under kallt vatten. Sen blandade jag ihop bulgur, bönor, majs, färsk spenat, lite grön pesto, limesaft, salt och peppar, örtkryddor och fetaost. Toppade med tomat och rostade och saltade sojabönor (som finns att köpa färdiga). Enkelt och gott!


LISA - VEG. ALTERNATIV: BÖNOR OCH LINSER

Ett bra vegetariskt alternativ som jag gillar men som många kan ha lite svårt för är bönor och linser. Det ser ju ganska trist ut när dom serveras rakt upp och ned. Men med en god salladsdressing eller blandat i en soppa eller gryta är det perfekt. Både linser och bönor tillhör det man kallar baljväxter. En del bönor härstammar från Centralamerika, andra från Asien. Människan har ätit bönor i flera tusen år och till Sverige kom bönorna för ca 500 år sedan.

Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, mineraler och B-vitaminer.  En del sorter passar bra att grodda och blir då också fulla med C-vitamin.
De innehåller långsamma kolhydrater (=lågt GI), som hjälper till att hålla blodsockernivån på en stadig nivå och gör att man känner sig mätt länge. De är också rika på nyttiga vattenlösliga fibrer.

Idag kan man köpa både okokta och färdiga bönor och linser, det finns många sorter att välja mellan. Att ha hemma en burk eller förpackning med färdiga bönor/linser är kanon om man vill slänga ihop nåt snabbt och nyttigt. Dessutom är det väldigt billig mat.JENNY - 29/9

 Idag efter skolan for jag och Rebecca ut på en lite löparrunda. De är alltid skönt att få komma ut å springa lite speciellt när man har sällskap. Vi sprang en runda på ca 5 km och mitt upp i stannade vi upp och körde lite intervaller och lite styrkeövningar. Ibland kan jag tycka att de är skönt att få fara ut och springa själv och få rensa alla tankar osv. Men när man har någon att träna med får man ut så mycket mer av träningen. Man sporrar varandra och vågar ta ut sig mer, eller så funkar jag iaf. Så ett riktigt bra tips till alla er som vill komma igång, skaffa en tränings kompis! Efter träningen, blev det middag och sedan iväg till frissan för att klippa mig. Klippte bara topparna så de syns inte så mycket men de känns betydligt fräschare. Det som vart kvar av kvällen, har jag spenderat här framför datorn för att skriva klart alla tusen uppgifter som vi har nu. Men jag måste säga att jag har varit flitig i kväll och gjort bort det mesta. Men jag ställer ändå in coren som jag hade tänkt köra i morgon på morgonen och försöker komma igång med filosofin i stället. Har ändå träningsverk som bara den så de passar bra med lite vila i morgon. I morgon blir de FL – dag, och mys med tjejerna i klassen på kvällen=)   


JENNY - VEGETARIAN

De börjar bli allt mer vanligare med att folk väljer att vara vegetarianer och även veganer. Varför man väljer att bli vegetarian/vegan kan ju bero på många olika saker så som, bättre hälsa, miljöpåverkan, religion och eller djurens rättigheter. För de har visats att en vegetarisk kost hämmar många sjukdomar som kan relateras till vår kost. Kött innehåller även mer protein och fett än vad vi behöver, och för lite fibrer, vitaminer och mineraler.  Rött kött från tex gris och nötkreatur har även visats ge en försämrad effekt av kroppens läkningsförmåga av inflammationer. Vilket gör att de som har en inflammationsrelaterad sjukdom som tex reumatism kan må bättre av en vegetarisk kost. De finns många andra hälsosjäl till att äta vegetariskt och de kommer vi skriva om mer sen.

 

I dessa tider när miljön är ett stort problem så är de gynnsamt för oss alla att minska på köttätandet. För det krävs massor med energi för att uppföda och sedan slakta djuren, och för att inte tala om alla transporter som spyr ut koldioxid. Och de har även visat sig att bland annat att kor rapar och pruttar ut metan som är en gas som har stor påverkan av växthuseffekten. Många djur föds upp under extremt dåliga förhållanden, trånga utrymmen, ingen frihet, dålig mat, och med enbart en uppgift och de är att bli till mat för oss. De förekommer även att djur eller vissa raser sönder avlas för att avge så mycket kött till oss som möjligt, vilket medför missbildningar, sjukdomar och fram för allt lidande för djuren.

 

Så det finns mycket som talar för att bli vegetarian. De finns massor av kombinationer och variationer av vad men väljer att inte äta. Det är tex vanligt att man är vegetarian men ändå äter fisk och kyckling. Jag säger inte att vi alla ska bli vegetarianer och jag är de inte heller själv. Men jag tycker att vi alla ska tänka på att förminska vår konsumtion av kött, för just nu är den överdrivet stor. De räcker med att man äter någon köttfri måltid i veckan, och framför allt att vi tänker på vad för kött de är vi köper. Välj gärna lokalproducerat, och välj även det kött som är ekologiskt, som har tillverkats på ett så rättvist sätt som möjligt. De kommer både du, omgivningen och miljön må bra av.

 

Det är jätte viktigt att tänka på att när man utesluter en del av ens kost som då tex kött, att man ersätter den näringen, så man inte får för lite av något ämne. Ärtor, böner och linser är protein rikt och är en bra ersättning till kött. Men de är också viktigt att tänka på att man måste äta större mängder för att få i sig samma mängd näring om man äter vegetarianskt. För vissa kan nog detta vara mycket svårt, och känner man att man inte klarar av det, så är det bättre att man går tillbaka till att äta lite mer kött än att bli undernärd. Men som med allt annat som har med hälsa att göra så är det personligt och är därför viktigt att känna efter vad man själv mår bra av. Men det tar aldrig skada att pröva, det ska jag göra. Jag ska inte bli vegetarian men jag ska minska på min köttkonsumtion och börja äta mindre gris och nötkött och i stället äta mer fisk och fågel.LISA - 29/9

Måste säga att jag har varit rätt effektiv idag.
Filosofi på skolan
Lunch
Provning och beställning av studentmössa (lite overkligt nästan..)
Cyklade hem och sprang en liten runda direkt, duschade sen
Skrev nästan klart engelskan, måste bara rätta till och fixa till det + träna så jag kan det utantill
Fikade och cyklade till körskolan
Terori
Hem och åt middag
Skrev om Gluten
Såg "den stora resan" på TV (vill också fara iväg sådär!!)
Och nu sitter jag här.

Ska läsa på lite om det vi ska gå igenom på teorin imorgon också hade jag tänkt. Känns bra att vara igång mer på riktigt med körkortet! Målet är att ta det innan februari ialla fall. Helst så snart som möjligt efter min födelsedag. Men vi får se hur det går...

Imorn har jag sovmorgon men det blir nog att skriva lite fillo. Alltid finns det något plugg man måste göra. Ingen rast ingen ro. Sen har vi friluftsdag med de andra FL-klasserna. Hoppas på nåt kul! Och att jag slipper lukta grillring på teorin direkt efteråt.Vuogga i våras med klassen!


LISA - GLUTENINTOLERANS (CELIAKI)

Glutenintolerans innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Havre brukar man ta någon skada av. Hos en person med glutenintolerans skadas tarmluddet när man äter gluten. Det är tarmluddet som gör att man kan ta åt sig näringen i maten på ett bra sätt, det är därför som det är viktigt.  Efter ett tag blir tunntarmen helt slät och man kan även få inflammationer i slemhinnan. Man vet inte riktigt varför vissa personer blir känsliga för gluten men den mest kända orsaken är ärftlighet.


Vanliga symtom till detta är trötthet, diarré, gaser och buller i magen, viktnedgång, blåsor i munnen, värk i skelett och svårigheter att få barn.
Om man börjar äta glutenfri mat läker tarmen och börjar fungera bra igen. Men man får räkna med att det kan ta några månader innan nytt tarmludd har återbildats.  


Om man tror att man har glutenintolerans bör man kontakta sin vårdcentral för att få lämna blodprover som visar om man inte tål gluten. För att få ett ännu säkrare svar kan läkaren vilja skriva en remiss till sjukhus för en så kallad tunntarmsbiopsi. Det är en undersökning som innebär att en liten bit av tunntarmens slemhinna tas ut för undersökning i mikroskop.
I veckan ska jag ställa lite frågor om glutenintolerans till en tjej i klassen. Vad det finns för utbud i affärerna, vad som är jobbigast med det och liknande.


LISA - 28/9

Status just nu: SEEEEEEEEG.
Kan nog vara bra för mig med en lite ofrivillig vila nu i veckan då jag inte kommer hinna träna så mycket. Ingen skivstång i varje fall då jag har teorin som gör att jag inte kommer hinna dit. Även om jag får mycket energi från träningen så är det nyttigt för mig att ta en paus ibland. Men lite ska jag nog hinna med, om jag känner mig själv rätt blir det kanske 2 träningspass och lite löpning ändå.
Har ialla fall lite att se fram emot i helgen. FL-fest fredag och sedan jobb 12-21.15 på lördag. Låter kanske konstigt men jag längtar lite till jobbet. Det var så längesen nu och det är skönt att veta att man får en slant! Sen får man ju träffa folk och vara social hela tiden, så det har sina fördelar även om jag ska vara där i princip hela dagen. Känns som jag har glömt massa PLU koder nu men konstigt nog brukar dom sitta när man väl ska knappa in dom, även om man inte jobbat på länge. Skumt! Sluttjatat om jobb nu.. Inte så intressant. ¨

Nu ska jag överrösta min seghet som bara vill släpa min trötta tråkiga hydda mot sängen och dra det röda fluffiga täcket över huvudet för att sedan sova i circa 4 veckor (då det är lov). Men icket! Nu är det hard work som gäller! Lite mer engelska och lite mer filosofi. SEN är det okej att sova. Vill läsa New moon också, är så trött på kvällarna så jag orkar aldrig läsa så mycket som jag vill. Måste ju hinna innan filmen!

 
Lite Hemavan med mycket snö och fint väder skulle få mig att må bättre :)


JENNY - TEMA

Nu drar vi igång temat special kost! Så i veckan kommer vi att fördjupa oss mer i hur det är att leva med en speciell kost, så som att vara allergiker eller vegetarian. Vi ska intervjua några personer som av någon anledning väljer eller måste äta en speciell kost. De ska bli mycket spännande att få höra hur kosten är för dem och hur de påverkar dem. Vi kommer även att bjuda på lite recept och tips om hur man kan utesluta en viss produkt men ändå få i sig alla näringsämnen som behövs. Mer om detta kommer under vecan gång!  


JENNY - 28/9

Måndag ny vecka nya tag och schemat är redan fullproppat!


Idag: Filosofi, tandläkaren (den 21 oktober ska jag dra ut två visdomständer och få en bettskena) boka klipp tid, gymma, armar, axlar, mage och rygg, plugga.


Tisdag: Filosofi, nkb, plugga, klippa mig, springa med Rebecca, plugga.


Onsdag: Core, friluftsdag, plugga eller hitta på nått med någon trevlig typ.


Tordag: Nkb, historia, friluftsliv, plugga, box?


Fredag: Core, samhälls idrott, FL - fest.


Lördag: Jobba, slöa, hitta på nått med någon trevlig typ.


Söndag: Sova ut, plugga, jobba, box.    


 Ja det är alltså så här de är att vara mig under vinterhalvåret. Men förutom allt plugg så gillar jag faktiskt att ha saker planerade. Då har man som någonting att se framemot, och de går lättare att göra bort alla tunga saker när man satt ut en tid för att få de bort gjort, vilket gör att man får mer tid till roligare saker. Sådan är jag i alla fall. Men jag är även sån att när saker inte blir som jag planerat kan de bli lite kaos i knoppen och jag blir stressad och lätt irriterad. Men alla har vi våra saker vi måste bli bättre på, de gäller bara att bli medveten om dem och veta hur man ska kunna bearbeta dem.


JENNY - BOX

Box är absolut mitt favorit pass! Det är det mest krävande och jobbigaste passet som jag prövat på som gruppträning, och då har jag prövat på det mesta. Jag har prövat på passet på lite olika ställen men jag tycker att aerobicsstudion har de bästa, därför de kör mest intensivt och riktigt hårt. Men jag tror mycket beror på att vi alltid är samma gäng som kör passet, vilket gör att vi kan skippa alla onödiga pauser som blir när de är många nya.


Box / Boxercise är en effektiv styrke-/konditionsträning Man tränar i par och utför olika slagkombinationer mot varandra. Du använder boxningshandskar och mitsar (kuddar), och slår alltså inte direkt mot kroppen. Du tränar varenda muskel i kroppen och det är en bra idrott att träna konditionen, koordinationen, balansen, styrkan och smidigheten i kroppen.De är också bra mot stress, ökar självkänslan och självförtroendet. Om du har ett stillasittande arbete, kan denna träningsform hjälpa dig att få upp blodcirkulationen och rörligheten i nacke och axlar.


Boxercise-passen innehåller slagövningar, stationsträningar med situps, armhävningar m.m, pulshöjare dvs springer en sträcka, slår en slagövning, springer igen osv. Passen avslutas med stretching.


Så ni som gillar när svetten rinner, pröva box! Men kör inte bara en gång, för de tar ett tag att komma igång med tekningen. Men när den sitter så är de grymt kul. En annan bra grej med box är att du själv bestämmer hur hårt du vill träna vilket gör att de passa för alla. Plus att det är riktigt skönt att få slå ut alla aggressioner man går och bär på!JENNY - 27/9

Så, nu är jag vid livet igen. Finns inget bättre än att sova ut och få vakna upp och känna sig helt utvilad. Nu är jag redo för en ny vecka, som tyvärr kommer att innehålla en hel del plugg, men förhoppningsvis så kommer jag få tid över till annat. Saknar att kunna göra alla spontana grejer som man kan göra när man är ledig, att inte ständigt måste ha alltig planerat. Saknar all tid med alla mina nära och kära, just nu känns det som att veckorna bara flyger förbi med skola och plugg, och om man har tur så kanske fredags kvällen bjuder på något trevligt och kan förgylla veckan. Tur att de snart är novemberlovet i alla fall! Men innan dess ska jag idag, jobba lite på simskolan och köra ett box pass på aerobicsstudion. Kommer skriva lite mer om box efter passet=)


Bjuder på en blid på johan och mig från när vi tog skolkortet


LISA - 27/9

Har inte varit på världens bästa humör i helgen. Ska försöka rycka upp mig nu! Vill bara fylla 18 nu så man är på samma nivå som alla andra... Slippa vara lill-Lisa, nog för att jag vant mig med det men ändå. Vill ta körkort också. Var nyss ute och svängde lite, upp till solbacken och köpte en blomma med mamma. Och till veckan och nästa vecka ska jag gå teorikursen, känns lite halvdrygt men ändå skönt att komma igång mer på riktigt! Nej nu ska jag lämna datorn och filosofin ett tag, blir helt knäpp när man suttit och filosoferat. Tänk om alla filosofer kunde hålla med varandra, det vore väl enkelt? Nu måste jag packa ihop träningskläder sedan ska jag cykla och käka palt hos mormor med släkten! Gillar mormors palt så det blir bra. Får räkna med äkta paltkoma sen innan spinningen... haha! Kommer inte få mig upp på cykeln.

 
lilla Lisa, på vitberget tror jag faktiskt


Taggar för novemberlovet nu! Lite less på skolan nu när alla uppgifter växer på hög. Får tänka på att det är sista året! Galet..

Imorn drar jag och Jenny igång med tema! Det blir nog intressant.


JENNY - 26/9

Idag har jag väll mått som jag förtjänar! Känner mig sliten som men plockad höna och de är väll ungefär så jag ser ut nu också. Men gårdagen var mycket king! På station var det fullt ös medvetslös och en massa trevligt folk, som vanligt! Kom hem någon gång efter 3 och med tanke på att jag börjar jobba klockan 08.00 på lördags morgonen så fick jag sova dryga 3 timmar, inte så nice! Men man lever bara en gång, så varför missa ut på de som är roligt! Jag överlevde jobbet förvånadsvärt bra iaf, men den stora smällen kom lite senare. Därför har jag spenderat denna dag i min säng och druckit hinkvis med vatten. Nu ska jag försöka vara social med mina medmänniskor, men om jag ska gissa så kommer jag nog sova om dryga kvarten. I morgon blir det mer jobb och träning, förhoppningsvis blir det box! Det var allt för mig för den här gången, peaceout!

LISA - TIPS PÅ KESO-MELLIS

Om du gillar keso precis som jag gör så är det ett smidigt mellanmål före eller efter träning då det innehåller lite mer protein än t ex fil. Vill du ha det lite krämigare kan du blanda keson med med lite yoghurt, antingen vanlig, vanilj eller grekisk/turkisk. Personligen tycker jag det är godast att blanda med lite halvtinade bär och hackad mandel. Det är även gott att servera med lite kardemumma, kanel, flytande honung eller kokos på toppen och vill du kan du byta ut mandel mot andra nötter eller frön, bara att använda fantasin! Funkar med alla frukter och bär och går väldigt snabbt att slänga ihop!
LISA - 26/9

Lugn dag. Sovmorgon, en liten stunds pluggande (kom igång i alla fall...), mackor, skivstång, kaffe och lite mellis och nu sitter jag här och kikar in bloggar. Skivstången var tyvärr inte så kul som jag hoppats på, inte min typ av träningsmusik och sen har jag som kommit in i det här med kombi och puls och då känns vanlig skivstång inte lika svettig och givande. Men skönt att träna lite ändå! Har inte så mycket mer att säga om min dag.

Kan tipsa om att se yesman förresten, såg den igår. Gillar Jim Carrey i komedier så jag skrattade massor! En humörhöjare!
LISA - 25/9

HELG!! Känns heeelt okej! Broarna var galet skönt att springa, längesen jag hade så lätta ben faktiskt. Det var nog skorna... (Materiallirare?) Nej men jag fick värsta endorfinkicken av det också, blev lite hög nästan! Haha =)
Stressa hem och duscha sen cyklade jag till stigs och fikade med klassen eftersom vi fått ett presentkort där när vi anordnade en spökstig. Kladdkaka med grädde och coffee blev det för mig! Mumma. Speciellt mitten av biten, perfekt kladdig. Är en riktig chocoholic. Sen har jag hyrt filmer med så vi får se vad det blir... Ska fortsätta med maten nu eftersom mamspaps är och spinnar! Blir grillad kyckling och lite smått och gott till det som jag ska fixa. Håller mig ifrån grillen tror jag, vill inte sabba kycklingen. Vore sorgligt.

Kan förresten slänga in receptet på "såsen" till som jag redan gjort. Mucho god enligt mig.

Lisas fetaoströra
Turkisk yoghurt
Mosad fetaost
Soltorkade tomater (i olja) som man klipper i små bitar
Salt och peppar
lite lite flytande honung

Välj mängder av allt själv utifrån egen smak. Bara att röra ihop och sen är det klart!

JENNY - TEMA

Tänkte bara meddela allmänheten (de få som läser denna blogg) att hädan efter så kommer jag och Lisa ha olika temaveckor här på bloggen. Mest troligt kommer vi att starta igång med det första temat, nästa vecka eller veckan efter det. Då kommer vi att välja ett ämne som vi kommer att gå in lite djupare på, för att ni och vi ska få lite mer information, kunskap och tips inom olika områden som har med hälsa att göra. Vi kommer även då att göra lite olika undersökningar som tex enkäter och intervjuer, att utgå ifrån. De blir nog tema specialkost som vi börjar med.  

PEACE!


JENNY- 25/9

Började 10.10 med samhälls sen vare bara att pallra sig till parkbron där vi skulle mötas med idrotten, för vi skulle springa broarna. Efter broarna så möttes klassen på stigs för att fika, för de pengarna vi fick när vi höll i en spökstig. Blev en att dela på en tårta med grabbarna. Jag åt tills de började välla ut genom öronen nästan, men de var mycket gott må jag säga! Efter det tog jag en sväng om på stan. Köpte mig en mössa, tights och lite annat till i kväll. Nu ska jag bara käka upp resterna från min och Lisas bulgur och kyckling, sen är de bara att börja göra sig klar, för ikväll blir det utgång!  LISA - ALTERNATIV TILL POTATIS,RIS ELLER PASTA.

Quinoa
Quinoa kommer från Anderna där det har används länge utav inkafolket. Det är inget sädesslag utan istället ört och fröet man äter växer i klasar på ca 150 centimeter höga bladgröna örter. Idag kan man hitta både mjöl, gryn och pasta av quinoa.

Att quinoa är ett utmärkt livsmedel beror på att det har ett lågt GI (=håller blodsockret på en jämn nivå), innehåller lite fett, många nyttiga näringsämnen och är fritt från gluten. Till skillnad från sädesslagen innehåller quinoa protein av hög kvalitet plus att det är rikt på kostfibrer och mineraler, bland annat kalium, järn och fosfor och mindre mängder av magnesium, zink, koppar och mangan. Den innehåller även riboflavin och vitamin B6, niacin och tiamin, vitamin E, kalcium och folsyror samt ämnet lysin som är en essentiell eller livsnödvändig aminosyra som kroppen behöver för att skapa protein.

Låter det inte bra? :)

Och att tillaga quinoa är inte svårare eller mer tidskrävande än att koka pasta. Skölj först av quinoan i varmt vatten (för att få bort ett bittert ämne). Koka sedan upp vatten, tillsätt quinoa och koka under lock på svag värme i 12 - 15 minuter. Beräkna 0,5 dl quinoa och 1 dl vatten per person.

Konsistensen kombinerat med smaken ger quinoan dess alldeles speciella karaktär. Smaken är mild och påminner både om havregryn och sockerärter i skön blandning. Det finns även i olika färger om man vill festa till det lite extra! Quinoa passar bra i gröt, sallader, grytor, soppor eller som ersättning för ris, potatis, pasta och couscous.LISA - 24/9

Imorse tog jag vara på min sovmorgon och steg inte upp förrän halv 9, det behövde jag verkligen! Har slarvat senaste tiden och lagt mig lite för sent. Hade bara historia och sen var dagen slut! Åt lite vegkorv och mos sen var jag förbi stan för att titta på löpardojjor. Mina har gått sönder vid lillttårna på båda skorna så nu är det dags. Springer ju ändå endel så jag ser det som en god investering! Hittade ett par för 900 kr på stadium så det kändes typ okej, lite nedsatta  var dom dessutom.
 
     

Nu blev jag springsugen!! Får ladda lite till broarna imorn på skolan. Ska nog köra utan tid ändå. Får så lätt prestationsångest annars... Känner inte för det. Men vi får se hur jag gör! Springa ska jag då göra, även om det lät kul med inlines med... Känns dock livsfarligt för min del!

Ikväll blir det kombi! Är fortfarande sliten efter skivstång/puls i tisdags (som förövrigt var väldigt bra) men det ska nog gå att röra på sig ändå! Tycker träningsvärken släpper när man kommit igång lite.
Skulle egentligen ha pluggat filosofi hela eftermiddan, det var min plan. Prioriterade skoinköp istället!;)
Men i helgen SKA jag ta tag i det! Nu får jag inte smita undan längre...

JENNY - ALTERNATIV TILL POTATIS,RIS ELLER PASTA.

Bulgur

Ett bra och gott alternativ till potatis, ris eller pasta är bulgur. Bulgurvetet har länge använts av vegetarianer och det traditionella köket från Turkiet, Syrien, Libanon och delar av Irak. De görs av vetekorn som är krossade, förkokta och torkade. Till skillnad från hela, obehandlade vetekorn som behöver lång tid i varmt vatten för att bli mjuka, behöver bara bulgur 15 minuter. I och med att bulgur framställs av hela vetekornet är det en fiberrik produkt (mer fiberrik än t.ex. cous-cous där bara en del av vetekornet används).

Bulgur är mycket enkelt att tillaga. De är bara att använda dubbelt så mycket vatten som bulgur. Koka upp vattnet och smaksätt med buljong eller salt och ev. lite olja. Häll i bulgur, ta bort kastrullen från plattan och låt stå under lock tills grynen blivit mjuka, eller låt den stå på plattan på svagare värme tills de blivit mjuka.


Det förekommer lite olika grova varianter av bulgurgrynen, och man kan behöva anpassa tiden och mängden vatten därefter. Till riktigt små, fina bulgurgryn behöver man inte lika mycket vatten och de mjuknar dessutom snabbare, medan grövre gryn kan behöva mer än dubbelt så mycket vatten och längre koktider. Om det inte finns någon instruktion på paketet är det bara att pröva sig fram. Mjuknar inte grynen kan man alltid slå på lite mer hett vatten och låt de dra lite längre.

De passar lika bra som potatis, pasta eller ris till olika köttsorter med en god sås till, och de är riktigt gott att ha kallt till en sallad.


JENNY - 24/9

Idag klev jag upp 06.00 för att gymma innan skolan. De är riktigt skönt att träna på morgonen, man kommer igång på ett helt annat sätt! Sen hade jag två lektioner, NKB och historia, rätt nice! Så efter lunchen for jag empa, fellan och hanna på coop(för de är 3.9 på lösviktsgodiset) så nu har jag godis inför helgen ;) Nu ska jag försöka plugga och sen kommer empa förhoppningsvis hit i kväll. Så vi får väll an se vad vi kommer att hitta på en kväll som denna!


DELIKATESS 1

Idag har vi lagat en smarrig måltid. Jenny stod för kycklingen och Lisa för bulguren och sen körde vi på magkänsla. Vi började med att tina kycklingen (för Jenny glömde he fram den i morse) sen började vi koka bulguren och steka kyckingen. På med lite salt och peppar, vitlök, matlagningsgrädde, soya, solrosfrön och paprika. Till de blev det en svenne sallad med gurka, tomat paprika och blandsallad. Vi hade även fetaost och mackor.


För er som känner er manade att pröva på denna delikatess, så erkänner vi att de inte alls var så svårt, he ä bara att slänga ihop och röra om!       


VÅR SYN PÅ HÄLSA

Nu ska vi försöka beskriva vår syn på hälsa, för att ni ska förstå vad den här bloggen går ut på lite bättre. Hälsa är givetvis någonting som är viktigt med tanke på att vi bara har en kropp och ett liv som vi själva har ansvar för. Hur man ska tar sig an detta ansvar de är de som är de svåra för många, tror vi. Hälsa för oss är mer än bara kost och träning, det handlar inte bara om att äta rätt och träna mycket. För oss är hälsa de samma som att finna en balans i tillvaron där alla delar som får oss att må bra ingår. Där man har en kost som kroppen mår bra av (en varierad kost där många näringsämnen, vitaminer och mineraler ingår) samtidigt som man ska kunna njuta av allt gott som finns och inte behöva känna att man har syndat. För oss känns det inte väsentligt att man ska behöva utesluta alla godsaker som tex att ha godis förbud, självklart så är det som med allt annat att man inte bör överkonsumera, vi vet ju vart gränserna går.

Och vad det gäller träning så är det väldigt individuellt. Både när det gäller aktivitet och i vilken mängd man ska träna. Alla vet att det är viktigt att röra på sig, men precis som med kosten så får det inte gå till överdrift. För vissa räcker det med två promenader i veckan medan andra trivs med att köra flera pass i veckan. De är viktigt att hitta någonting man trivs med där man får en kombinerad träning för kroppen, där din styrka, kondition, smidighet stärks. De kommer du har glädje av under din vardag och livet känns lättare.

En del som vi tycker är viktig men inte så många kanske tänker på är självkänsla. Att man har en styrka i sig själv som inte är prestations relaterad att man kan acceptera sig själv och på så sätt även andra. En bra självkänsla är grunden till allt, utan den kan man inte finna ro eller känna sig nöjd med sig själv. Vilket kan leda till att man inte får leva de liv man vill leva. Självkänslan är någonting alla ständigt måste jobba med, man kan säga att det är en färskvara.

En annan viktig del som ingår i en god hälsa för oss är återhämtning, och med det menar vi vila och sömn. Lika viktigt som det är att träna är det att låta kroppen få återhämta sig genom att vila. För dig som tränar mycket kan det vara bra att ha bestämda vilodagar, och för dig som har för många vilodagar kan de vara bra att ha bestämda träningsdagar, för att komma igång. Vi har alla olika stort behov av sömn, och det är därför viktigt att se till att man sover de timmarna man vet att man behöver. För brist på sömn leder inte bara till trötthet utan även tex O-motivation, huvudvärk och kan i slutändan leda till att man börjar må psykiskt dåligt.

Att återhämta sig psykiskt är lika viktigt som att återhämta sig fysiskt. Och med det menar vi att ta tillvara på sitt känsloliv. För de flesta är de viktigt att få prata om saker som tex oroar eller stressar en. Att ha ett socialt kontaktnät och att känna att man har folk som bryr sig och lyssnar är också viktigt för en god hälsa.

För att knyta ihop säcken kan man väll säga att de viktiga är att finna en balans och inte låta någonting gå till under- eller överdrift. Det kanske låter som en klyscha, men vad de gäller hälsa så är faktiskt lagom bäst.                     


LISA - SPIKMATTANHar du inte provat ligga på den så kallade shaktimattan med 6000 små piggar tycker jag du ska göra det nu!
Den ska kunna minska smärta, lösa upp stress, sänka blodtrycket, öka metabolismen (=ämnesomsättningen) och minska inflammation. Dessutom frisätts endorfiner, som är kroppens eget må-bra hormon, samt flera andra hormoner och signalsubstanser.    

Visst finns det läkare som säger att mattan inte är så effektfull men för mig spelar det ingen roll vad de säger. För den varma känslan i musklerna efteråt är precis som efter massage och jag känner mig lugn och avslappnad vilket gör att jag somnar lättare om jag ligger på den på kvällen. Brukar ofta somna under tiden jag ligger på den och vakna efter 1 timme... Att ställa en äggklocka kan vara att rekomendera när du kommit in i det och inte tycker att det bara tar ont. För i början känns det lite, men jag lovar att du kommer tycka om det efter en stund! I alla fall efter att du provat några gånger.

Tips! Har du grym träningsvärk är det inte alls dumt att lägga sig på spikarna en stund. Det kommer mjuka upp kroppen på ett skönt sätt.

  

 


JENNY- KINGS OF LEON

Blir aldrig less! Låtarna är inte bara grymt sköna att lyssna på utan även sköna att träna till, man blir taggad!


JENNY - 22/9

Sportscamp må vara de mest oorganiserade jag varit med om! De har varit både rörigt och stressigt, men allt löste sig tillslut och de verkade som att barnen hade kul, så jag lyckades väll med mitt jobb ändå. Men jag kan inte förstå hur någon kan dra igång ett sådant här stort projekt med så dålig planering. Igen visste vart de skulle vara varken ledarna, funktionärerna eller barnen. Mitt jobb var att låta barnen få pröva på simning genom att lära dem grunderna och låta dem testa på simning som en träningsform. Men de var inte de lättaste när de till en början skickades in över 40 barn, och jag var helt själv på två banor! Men de var bara att göra de bästa av situationen och höja rösten lite extra. Sen styrde vi upp de hela så att det var iaf drygt 20 barn per grupp. Så efter att ha varit i vattnet typ helga dagen för att visa och lära ut, plus att måsta försöka styra upp alltid för att få allt att rulla på och bli så bra som möjligt, har gjort att jag är helt död i kroppen och knoppen! Så i kväll ska jag inte röra mig ur fläcken, och träning i morgon på morgonen blir inställd! Måste dock ta tag i massa plugg …   HOJ!Dagens räddning!Skulle kunna äta frukost som varje måltid!


LISA - KLOKA ORD

Man kan inte välja när och hur man ska dö.

Det enda man kan bestämma är hur man ska leva.

Joan Baez


LISA - 22/9

Var funktionär på sportscamp idag som var till för mellanstadieeleverna här i kommunen. Tyvärr kändes det väldigt oorganiserat. Dom kanske skulle ha planerat liiite bättre inför en sån grej men annars är ju idén kul så klart! Ska ta mig nåt att äta snart tror jag, känner mig helt snurrig! Lunchen var inte så stor så det kan bero på det + alla barn, man är inte van vid allt stoj! Sen blir det träning kl 18! Skivstång puls, nytt för i år med puls så vi får se vad jag tycker.. Men det låter väldigt bra i varje fall.

Blev verkligen seg nu... Need something to eat! Hoppas på nya krafter efter lite käk!Skulle sitta fint med lite räksallad! Men det får bli en annan dag.

JENNY - BLÅBÄRSSOPPA

Här kommer ett litet tips på vad man kan käka för snabb återhämtning och uppbyggnad efter träning, blåbärsoppa! Hur gott som helst, och riktigt näringsrikt. För blåbär innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som tex kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Och de förebygger hjärt- och kärl sjukdomar, och även många andra sjukdomar. De är bra för synen, huden och de finns studier på att de skyddar hjärna och på så sätt även minnet. De innehåller även mycket fibrer och stärkelser som är extra bra efter träning för att återhämta sig. De finns en anledning till varför de dricker blåbärsoppa under vasaloppet ;)


Själv gillar jag bäst Ekströms med mycket fibrer och c-vitamin. De och en banan är de jag oftast äter direkt efter träning, helst inom en halvtimme efter. Sen fyller jag på med en stadigare måltid efteråt. Har även en god Smoothie på blåbär som jag brukar göra, kommer att skriva mer om den och andra goda smoothiesar sen. 


 


JENNY - 21/9

Känner mig lite sliten just nu, har träningsverk i alla muskler som man kan ha träningsverk i (men alla som känner mig vet att de inte är någon ovanlighet) Är även trött i brist av sömn och känner mig lätt stressad över allt skolarbete, men jag känner ändå att jag ligger rätt bra till. Idag har jag förutom filosoferat på filosofin och kollat på Karros hår och hud i mikroskop, sprungit broarna med Rebecca. Kommer att kännas tomt när hon rycker in i lumpen om en månad, vi som kommit igår så bra med att träna tillsammans. Men jag har ju klarat av att träna och motivera mig själv i alla år innan vi började köra tillsammans så de ska nog gå bra. Tycker oftast att de är skönt att träna själv, få lite egen tid är aldrig fel.

I morgon är det sports camp och jag ska befinna mig i vattnet helga dagen och visa alla olika simsätt och lära ut lite allmänt om simning för alla barn som är där för att pröva på. Ska vara där med skolan och för Skelleftesim så de kan bli lite rörigt men de löser sig nog. Har gjort upp ett pass som borde passa för alla som är där. Tycker sånt här är skit kul, när man själv inte längre kan tävla att i stället få lära ut och vara med på så sätt. Sen ska jag vila både tisdag kväll och hela onsdagen, de kan behövas!  


Den här bjuder jag på, så här ser jag ut i badmössa osv iaf ;)


LISA - POSITIVA EFFEKTER AV KONDITIONSTRÄNING

 

 

 

 • ökad ämnesomsättning
 • stabiliserad blodsockernivå
 • stärkt immunförsvar
 • förbättrad blodcirkulation
 • stress och utmattning motverkas
 • stärkt sömn
 • lägre vilopuls
 • sänkt blodtryck
 • sänkt halt dåligt (LDL) kolesterol
 • ökad hållbarhet i skelett, ledbrosk och bindväv


 • Sedan måste jag tillägga att det är fantastiskt kul när man känner att man har tränat upp flåset så pass mycket att man verkligen kan njuta av konditionsträningen och slipper det där värsta slitet. Då får man lön för mödan!


  LISA - 21/9

  Måndagar är helt okej. Lång filosofi - lunch - engelska - slutar vid 2. Kompakt men bra. Blev en kort löprunda innan middan så nu är kvällen fri! Väldigt skönt att göra så måste jag säga! Måste tyvärr jobba bort lite engelska och kanske även börja med filosofin så helt ledig är man väl inte. Känner att jag vill ligga lite steget före då det ser ut att bli mycket kommande veckor.

  På onsdag ska jag och Jenny laga mat! Recept kommer självklart dyka upp här! Vad det blir riktigt har vi inte bestämt...

  Slänger in ännu än Ammarnäs-bild. Jenny in action som personlig tränare?


  LISA - 19/9

  Igår blev det ett pulspass sedan en lugn hemmakväll med kladdkaka framför Dirty Dancing. Skönt! Idag har jag inte gjort så mycket mer än att sitta framför datorn och skriva på "letter of complaint" till engelskan... Kul. Men kaffe och kladdkaka gjorde situationen lite bättre. Har hunnit springa en lång runda vid älven också plus ordentlig stretch efteråt. Riktigt härligt löparväder var det! Nu blir det en dusch sedan tacos! Och ikväll ska jag och Elin gå och se Flickan som lekte med elden! Har typ haft nedräkning till den här filmen så jag är rätt taggad!  Gissar att det blir fortsatt pluggande imorn. Måste ta igen det man missat i veckan vilket känns trist men det måste göras ändå.

  JENNY - 19/9

  Min helg

  Fredag – Gymma (arm axlar) flickan som lekte med elden på bio med brudarna.
  Lördag – Jobba, gymma ( 30 min på löpbandet plus mage, rygg) gå på stan med brudarna och sen 50 års kalas för min moster, med hela släkten.
  Söndag – plugga, jobba, träna box. 


  Så nu vet ni vad jag har för mig i helgen, kommer inte känna mig så utvilad tills på måndag dock. Men jag får väll se till att hitta någon tid för återhämtning snart, måste bli bättre på att tagga ner. I veckan kommer vi dra igång mer med projektarbetet, med att beskriva vår egen synt på hälsa och undersöka omgivningens syn, och reflektera över de och på så sätt komma fram till hur man ska kunna finna en bra balans i sin hälsa.  

  De är mysigt med höst, men jag saknar värmen!


  LISA - 18/9

  Precis som Jenny har jag haft några härliga dagar i Ammarnäs med klassen. Dagar som innehöll växlande väder, vandring, tung ryggsäck, räkost, nudlar, gott och kallt (ibland för kallt) fjällvatten, fina vyer och världens bästa klass så klart! Blev väldigt lyckat tycker jag! Man kommer så nära det riktiga och verkliga livet på nåt sätt när man är isolerad från allt här hemma. Finns inte så mycket att göra mer än att äta, gå, tänka, prata och sova när man är bland fjällen sådär. Jag tror att det är väldigt nyttigt att uppleva det.

  Tänker inte skriva så mycket mer om vandringen just nu, det blir ju bara en repris på det Jenny just skrev. Summan av kardemumman är i alla fall att vi hade det kanon i Ammarnäs! Sedan kan jag ju tillägga att jag har lite ont i framsida lår...

  Tack klassen!

  JENNY - 18/9

  Hej! Nu är vi hemma från vår resa till Ammarnäs med klassen. Vi kom hem igår på eftermiddag, slitna som djur! Vi var framme i Ammarnäs någon gång mitt på dagen på måndagen, och vi började med en rundtur i staden. Sen efter en lunch på potatisbacken så började vår vandring. Vi gick i mindre grupper på 5 – 6 personer under de två första dagarna, de grupperna var också våra mat och tält grupper. Första turen blev att ta sig upp för ammarnäs slalombacke med en fet ryggsäck på ryggen, vilket inte gjorde de hela lättare. Men vi klarade oss riktigt bra och vädret kunde inte vart bättre, med strålande sol och fläktande vindar. Sen gick vi några kilometer för att komma till den sjö där vi slog läger. Andra dagen bjöd på lika fint väder och mycket vandrig, då vi skulle ta oss till nästa lägerplats som låg inte allt så långt bort ifrån de berg vi skulle bestiga nästa dag. Alla klarade sig helskinnade till platsen trots att vissa hade stött på lite problem. Mot kvällen började de blåsa allt mer och under den tredje dagen då vi skulle bestiga Suvlåjvvie vände vädret till de sämre. Men vi lyckades ändå, trots snö och hårda vindar att bestiga berget, vilket var en härlig känsla! 1352 meter över havet och ett stup på ca 400 m (om jag inte minns fel) var riktigt mäktigt. Den sista natten var inte så trevlig, de snöade, regnade och blåste så att tälten nästa rasade ihop. Och de blev inte bättre för att jag hade skit ont i magen och var tvungen att springa ut ur tältet mitt i natten för att spy. Jag kan lova att min mage inte mådde gott av att ändats äta pulver pasta, nudlar, pulver pasta och mer nudlar! Men efter den jobbiga natten väntade bara en vandrig ner till vägen där bussen skulle hämta oss. Vi gick ca 1,5 mil varje dag, både uppför och nedför i både lätt och mycket svår terräng, med tunga ryggsäckar. De var tufft och jobbigt många gånger men de är de som är de roliga, att få lite utmaning. Jag måste säga att jag hade de riktigt kul och man kommer varandra så mycket närmare under en sån här resa, och man lär sig uppskatta allt på ett helt annat sätt. Ni kommer nog få höra mer om resan sen och mer bilder kommer. Nu ska jag vidare till gymmet, hoj!       


       

  ( bilderna snodde jag från ellans blogg)


  JENNY 13/9

  Så nu hoppas jag att allt är packat och klart för nu får jag inte plats med nått mer i ryggan. I morgon klockan 05.40 går bussen mot Ammarnäs. Så ni kan inte vänta er någon uppdatering förrän på torsdag kväll. Hoppas bara att vädergudarna har lyssnat på mina böner och ger oss fint väder, för de finns inget värre än när allt blir blött och kallt. Förutom att packa så har jag idag handlat all mat osv som vi kommer behöva i veckan, sen han jag även hunnit jobba och gått en promenad. Nu ska jag försöka läsa lite filosofi men jag kommer nog att somna efter en mening eller två, lika bra är nog det med tanke på att väckaren ringer 04.00…
  Hoppas jag fått en bränna som denna när jag kommer hem ;)


  LISA - MEDEL/PULS (F&S)

  Tänkte beskriva friskis och svettis pulspass lite kort. Det är alltså jympa med betoning på konditionsträning som passar den som gillar lite tempo och inspireras av rörelseutmaningar. I passet ingår uppvärmning, rörlighet, styrka, kondition och nervarvning. Det brukar vara dansinspirerat med roliga stegkombinationer och peppande musik. Ledaren Angélique är väldigt duktig och timmen går fort. Det bästa med passet är att man får träna lite av varje. Ett bra sätt att starta helgen på tycker jag! Förrutom fredagar så kan man även gå på passet tisdagar.  LISA 12/9

  Har varit en fixar-dag med lite handling och packning inför fjällvandring, köp av biobiljetter till nästa helg ("flickan som lekte med elden", oj vad den är efterlängtad!), gjort klart engelskahäfte, fixat pizza till mig, erik och hans kompis och sådär... Hann med en liten promenad också innan maten. Inte världens roligaste lördag men det kunde ju ha varit värre! 

  Just nu har jag en jättesug efter att åka skidor! Längtar redan till sportlovet för då blir det Åre för hela slanten! Hoppas det är så bra som alla säger.  Nu ska jag fortsätta packa! Blir en lugn kväll med lite läsning ur New moon tror jag.

  JENNY- 12/9

  Jag börjar bli riktigt less på att jobba varje lördag morgon, men jag ska inte klaga för jag har iaf ett jobb där jag trivs trots dessa tider. För er som inte visste så jobbar jag på simskolan som simlärare/simfröken och lär dom små att simma. Efter jobbet drog jag till friskvårds för att köra lite arm och axlar, blev även 20 min på löpbandet. Resten av dagen har jag ägnat åt att packa inför fjällresan, för på måndag drar vi med klassen till ammarnäs.  


  Kvällen spendars med brudar i hamn =)

  LISA 11/9

  Känns verkligen att man kommit tillbaka till verkligheten igen nu efter sommaren. För mig innebär det att det är jag och cykeln som umgås mest hela tiden. Till skolan-hem sen till träning-hem vilket innebär strax över 2 mil sammanlagt! Cyklar ju inte precis i tävlingstempo, man vill ju inte bli svettig till skolan... Men lite gratis motion utan att man knappt tänker på det, det är ju rätt bra ändå. Bara motvinden som kan vara jobbig, hate it!

  Fast hade jag en sån här cykel skulle det kännas mer okej med motvind tror jag. Rätt cool!

  Var på ett medel/puls pass på friskis innan middan. Roligt och bra tycker jag även om jag börjar tycka att skivstång och spinning är snäppet bättre. Man får liksom ta ut sig mer då. Ja ja, slut träningssnack! Åt just en väldigt god middag, grekisk pyttipanna. Riktigt smarrigt var det!
  Ikväll blir det att hitta på något hos Malin, kanske film och nåt gött till det?


  JENNY - CORE

  Core är en rätt ny träningsform som har blivit väldigt populär, och finns att utöva på nästa alla ställen som har gruppträningspass. Träningens grundtanke är att bygga upp styrka, stabilitet och balans genom att stärka magen och ryggen. Vår bål (mage, rygg och bäcken) tar mycket stryk när vi utövar våra tunga vardagssysslor, så som lyft och obekväma ställningar. Därför är core en bra träning för att förebygga och undvika skador.


  Man jobbar utan redskap och använder ändas sin egen kropp som belastning, och passen utövas på träningsmatta eller även ibland med pilatesboll.


  De finns många fördelar med denna träningsform, den kan utövas av i princip alla och vars som helst, när som helt, i hemmet eller på gymmet. Man får smidigare kropp, bättre hållning, den är skadeförebyggande, man får ökad fettförbränning, ökad styrka, stabilitet och minska risken för smärtor i ryggen. De är dock inte så konditionskrävande, men passar då bra för allt ifrån en otränad till vältränad. Man får själv bestämma vilken svårighetsgrad man vi ha på övningarna och det finns olika alternativ så att passet ska kunna passa alla.


  I en amerikansk studie har man visat på goda resultat med Core-träning i minskat antal skador hos 433 brandmän. I USA finns nära 1 miljon brandmän där 88 500 ådrog sig skador under tjänst 2005. Brandmän är i en speciellt utsatt situation när det gäller tynga lyft, snabba rörelser och att utsätta ryggen för belastning. Studien visade en skademinskning med 42 % jämfört med en tidigare kontrollgrupp under en 12 månadersperiod. Brandmän är inte ensamma om besvärliga ställningar och lyft, även andra yrkesgrupper kan ha nytta av Core-träning.


  Core kan man träna på 360, Friskvårdskompaniet, Friskis och svettis, Aerobicsstudion och även vissa lokala föreningar och badhus kan hålla i liknande pass.
  JENNY 11/9

  Klockan 06.00 ringde väckarklockan trots att jag hade sovmorgon. Men jag hade bokat ett core pass klockan 06.45, så de var bara att släpa sig ur den sköna sägen och pallra sig till friskvårdskompaniet. Passet var 40 min långt, så när de var slut så gick över till konditionsavdelningen för att springa 30 min på löpbandet. De är helt sjukt hur mycket svett min kropp han producera under 30 min! Men de känns alltid lika skönt efteråt då man har fått tagit ut sig ordentligt. Jag har prövat på core på Aerobicsstudion, Friskis och svettis, 360, Friskvårdskompaniet och jag kan inte säga att de är bättre eller sämre på nått av ställena, eftersom passet blir vad du själv gör det till, då man själv bestämmer svårighetsgrad på övningarna och hur mycket man vågar utmana sig själv. Men jag kan lova att de svider i magmusklerna under och efter passet, och om jag inte har träningsverk i magen i morgon så kommer jag bli förvånad. Men passet är inte så konditionskrävande och man blir inte så svettig så därför brukar jag ofta kombinera det med att springa eller cykla.


  Efter träningen for jag hem och käkade frukost nummer två för att sedan gå till skolan. Vi hade samhälls och idrott. På idrotten hade vi golf. De var första gången för mig och jag måste säga att de var riktigt kul men svårt, jag var ingen talang när jag typ aldrig kunde träffa bollen. Men ni som inte prövat, gör de! I kväll blir det att se idol och kändisdjungeln i Kåge. Ciao!            LISA

  Hello! Jag heter Lisa Karolina Lundmark och bor i Sjungande dalen tillsammans med min mamma, pappa och två småbröder. Som alla kanske har förstått går jag i samma klass som Jenny. Orsaken till att jag alltid har rört på mig beror nog på att alla i min familj är aktiva så det har liksom hängt med. Några idrotter jag har hållit på med genom åren är ridning, dans, fotboll och tillsist volleyboll. Trots att volleyboll var kul kände jag att lagidrott och liknande inte var min grej längre så det blev bara en säsong av det. Eftersom jag älskar träning så har jag inte slutat röra på mig. Nu springer jag, promenerar ibland och går på olika pass hos friskis och svettis. Sedan tycker jag att det är riktigt härligt med skidåkning (utförs) i fjällen vintertid! Förutom träning gillar jag att baka och laga mat, skratta med och åt roliga människor, fika, se på film, läsa och lite annat smått och gott.
  JENNY

  Tjenis! Det är jag som är Jenny Sofia Furberg. Här har ni lite allmän fakta om mig. Jag är född och uppväxt i Örviken men nu bor jag mitt i smeten med mamma, och i Skelleftehamn med pappa. Jag går tredje året på Anderstorpsskolan friluftsliv ledarskap, och har alltid varit mycket intresserad av att sporta, av musik, mode och trevligt umgänge. I samband med skolstarten så började jag simma och spela fotboll har även haft en mycket kort innebandy karriär, men de var simningen som blev min stora passion. Så jag slutade fotbollen när jag gick 8:an för att satsa på simningen, men drabbades kort där efter av olika skador som gjorde att jag var tvungen att sluta, och jag har inte kommit tillbaka sen dess. Men nu tränar jag på egen hand genom att gymma, gruppträna, springa och simma.


  PROJEKTARBETET

  Hej! Den här bloggen är en del av vårt projektarbete, och här kommer ni få ta del av vårt arbete som kommer att innefatta hur man hittar en balans i sin tillvaro. Vi kommer att komma med tips och fakta om kost, träning, vila, självkänsla, alltså de mesta som har med god hälsa att göra. Vi kommer även att göra olika undersökningar, intervjuer och enkäter som vi kommer att redogöra här på bloggen. Ni kommer också få följa oss och ta del av vår vardag under denna tid, då vi kommer pröva på olika träningsaktiviteter, recept och andra aktiviteter som kan stärka ens välmående.


  Välkommen till min nya blogg!


  RSS 2.0