JENNY - VEGETARIAN

De börjar bli allt mer vanligare med att folk väljer att vara vegetarianer och även veganer. Varför man väljer att bli vegetarian/vegan kan ju bero på många olika saker så som, bättre hälsa, miljöpåverkan, religion och eller djurens rättigheter. För de har visats att en vegetarisk kost hämmar många sjukdomar som kan relateras till vår kost. Kött innehåller även mer protein och fett än vad vi behöver, och för lite fibrer, vitaminer och mineraler.  Rött kött från tex gris och nötkreatur har även visats ge en försämrad effekt av kroppens läkningsförmåga av inflammationer. Vilket gör att de som har en inflammationsrelaterad sjukdom som tex reumatism kan må bättre av en vegetarisk kost. De finns många andra hälsosjäl till att äta vegetariskt och de kommer vi skriva om mer sen.

 

I dessa tider när miljön är ett stort problem så är de gynnsamt för oss alla att minska på köttätandet. För det krävs massor med energi för att uppföda och sedan slakta djuren, och för att inte tala om alla transporter som spyr ut koldioxid. Och de har även visat sig att bland annat att kor rapar och pruttar ut metan som är en gas som har stor påverkan av växthuseffekten. Många djur föds upp under extremt dåliga förhållanden, trånga utrymmen, ingen frihet, dålig mat, och med enbart en uppgift och de är att bli till mat för oss. De förekommer även att djur eller vissa raser sönder avlas för att avge så mycket kött till oss som möjligt, vilket medför missbildningar, sjukdomar och fram för allt lidande för djuren.

 

Så det finns mycket som talar för att bli vegetarian. De finns massor av kombinationer och variationer av vad men väljer att inte äta. Det är tex vanligt att man är vegetarian men ändå äter fisk och kyckling. Jag säger inte att vi alla ska bli vegetarianer och jag är de inte heller själv. Men jag tycker att vi alla ska tänka på att förminska vår konsumtion av kött, för just nu är den överdrivet stor. De räcker med att man äter någon köttfri måltid i veckan, och framför allt att vi tänker på vad för kött de är vi köper. Välj gärna lokalproducerat, och välj även det kött som är ekologiskt, som har tillverkats på ett så rättvist sätt som möjligt. De kommer både du, omgivningen och miljön må bra av.

 

Det är jätte viktigt att tänka på att när man utesluter en del av ens kost som då tex kött, att man ersätter den näringen, så man inte får för lite av något ämne. Ärtor, böner och linser är protein rikt och är en bra ersättning till kött. Men de är också viktigt att tänka på att man måste äta större mängder för att få i sig samma mängd näring om man äter vegetarianskt. För vissa kan nog detta vara mycket svårt, och känner man att man inte klarar av det, så är det bättre att man går tillbaka till att äta lite mer kött än att bli undernärd. Men som med allt annat som har med hälsa att göra så är det personligt och är därför viktigt att känna efter vad man själv mår bra av. Men det tar aldrig skada att pröva, det ska jag göra. Jag ska inte bli vegetarian men jag ska minska på min köttkonsumtion och börja äta mindre gris och nötkött och i stället äta mer fisk och fågel.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0