LISA - 31/11

1:a delen av dagen: Sovmorgon-frukost-promenad-fika-lite engelskaplugg
Resten av dagen: Barnvakt åt 3-åring (tills imorn)-kinamat hos moster-lek och nattande-film

Låter bra tycker jag. Gott med kinamat också! Stekta grönsaker med cashewnötter är en favvo. Lite småsugen på räkor i vitlökssås med, fast jag vet inte om det är gott... Det blir nog mums i alla fall.



Hippiestyle


JENNY VS LADY GAGA






LISA - 30/10

Igår blev det som sagt en dag i Luleå. Riktigt trevligt! Blev några inköp också, inte dumt alls. Idag har jag varit förbi ica och skrivit upp mig på lite jobbtider kring jul och nyår. Ska bla jobba julafton! Tyckte att det var lika bra, 9-14 känns ju som en väldigt okej tid. Och pengarna är ju inte heller fel. Sen fick jag skynda mig för att hinna till coren. Dusch och bastu efteråt sen fika med Elin på Waynes. Väldigt mycket folk! Men gott fika som vanligt och trevligt sällskap. Köpte te också, nästan helt slut hemma så det behövdes. Blir nog en kopp efter maten. Jaja, nu ska jag snart börja förbereda mig inför kvällen. Maskerad och grejer ju! Själv ska jag vara hippie, har lite problem med vad jag ska ha på fötterna. Barfota/sandaler känns väldigt kallt.. Inget partande för min del men det blir nog kul ändå. Synd att man inte är 18  och får gå ut med dom andra sen.

Längtar till 29 december rätt mycket måste jag säga......


JENNY - 30/10

Just nu har jag sån lust att kasta ut datorn genom fönstret och sen springa ut och hoppa på den tills den inte längre existerar! Fast de är klart den kommer nog inte börja funka bättre för de. Men jag blir rent ut sagt tokig när min dator ska hålla på att lagga hela tiden. Den stänger av sig få fort jag sätter på den, och om jag har tur kan den funka i 10 min eller så, innan allt hakar och den börjar tjuta och de ända som går att göra är att stänga av den… Nej jag och min dator är inte vänner just nu! Så ni får ursäkta att jag inte har kunnat vara så aktiv och skriva, eftersom jag bara hinner skriva några rader innan den dör igen. Men som tur är så ska Magnus (mammas kille) fixa den i morgon. Så jag håller tummarna att vi kan bli vänner igen efter helgen, jag och datorn alltså. För de blir inte speciellt kul om de nu skulle vara så att de som är fel inte går att fixa, eftersom vi har massa olika skoluppgifter som jag har på datorn. Men jag har sparat allt på olika ställen så att jag kan komma åt alla nödvändiga dokument ändå, men de blir lite svårt när jag ska plugga och skriva på uppsatsers osv hemma, och jag pallar inte sitta på skolan och skriva hela tiden. Men jag tror ändå att de kommer gå att lösa på nått sätt.  


Igår körde jag ben/benpress och 30 min intervall på löpbandet, så mina ben är spagetti idag. Efter träningen så gick jag på stan med empa och rebbo för att köpa de sista inför halloween. Jag ska vara Lady Gaga och har värsta outfiten, har dock inte prövat allt tillsammans så jag hoppas de ser bra ut. Lägger förhoppningsvis in bilder sen på hur de såg ut. Nu ska jag börja göra mig klar inför kvällens äventyr. De börjar med att empa kommer hit efter maten och hjälper mig att göra mig klar, klippa peruken osv. Sen ska vi fara till Olivia och förfesta innan vi ska på station! Är taggad till tusen, de ända som känns jobbigt är att jag jobbar i morgon på morgonen… Men man lever bara en gång!


LISA - VEGETARISK PYTT

Eftersom det bara var jag och mamma som skulle äta så gjorde jag en vegetarisk rätt. Mina småbrorsor är inte allt för förtjusta i det. Det blev en vegetarisk pytt i panna på det vi hade hemma. Gillar att experimentera lite i köket, blir nästan bäst då av någon anledning..

Här är receptet i alla fall. Det blev ca 3 portioner, beroende på hur hungrig man är. Och vill man kan man ju servera det som tillbehör tillsammans med kött/fisk/kyckling. Det är säkert också gott.

olja/smör att steka i
2 potatisar
1 stor morot
1 liten bit kålrot
1 liten bit vitkål
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 burk majs
lite frysta haricot verts
liten bit zuccini
svarta bönor (färdig förpackning)
valfria kryddor (jag tog basilika, cayenne, paprika)
salt och peppar

Skala det som behövs. Hacka potatis, morot och kålrot i små bitar. Stek i smör/olja en liten stund. Tillsätt hackad/strimlad vitkål, hackad rödlök och riven vitlök. Fräs lite till. Lägg till majs, haricot verts och zuccini. I slutet häller du på bönor (välj mängd själv) och kryddar efter eget tycke och smak.

Servera gärna med ruccolasallad och fetaost plus en röra på keso blandat med grön pesto (glömde det innan bilden togs). Mycket gott enligt mig (och mamma!) En av mina favvo veg-rätter faktiskt.



Man ser inte så mycket av pytten under allt annat tjaffs, men en bild är det i alla fall.


LISA - 28/10

Min hals ville tydligen inte lyssna på mig. Så, ingen träning nu på ett par dagar... Börjar verkligen se ett mönster nu, som inte är positivt. Men det är inte mycket att göra annat än att vila från träning och hoppas att jag slipper denna utdragna förkylning någon gång. En promenad med mamma blir det i varje fall, bättre än inget.

Idag har jag och Jenny skrivit ihop lite om enkäterna som vi delade ut. Känns bra att det är gjort, då är det bara att lägga upp här nästa vecka! Vår planering är så bra måste jag säga, nemas problemas än så länge! Vi hann även äta lite varma mackor och satsumas innan jag var tvungen att skynda mig till körskolan för lektion. Bokade även in allt som ska göras, inklusive uppkörning och teori.... Spännande. Känns väldigt konstigt dock. Nix, nu är det promme som står på schemat. Kom ihåg reflex människor! Gärna en sån här fräck neongul väst, dom är bäst. (Kul rimm..) Känner mig lite fånig i en sån, men brukar ha det när jag springer. Ja nu hamnade jag på massa sidospår, as usual. Ikväll är det greys, yey! Och imorn ska jag shoppa i Luleå. Förutom halsen mår jag prima.

 


JENNY- 28/10

Klev upp 8 i morse för att fara och simma på örjanshallen. De var nog de bästa jag gjort på länge, hur skönt som helst. Jag inser nu hur mycket jag verkligen saknar simningen. De blir allt för långt mellan gångerna jag simmar, måste bli bättre på de! Idag har jag även varit hos Lisa för att jobba med nästa tema självkänsla, jag blev även bjuden på varma mackor =) Nu ska jag hoppa på bussen mot hamn för att umgås med mina kära vänner!  


JENNY - 27/10

Igår kom jag hem med en klänning från monki, en grå mc jacka från h&m, en transparant leopard blus och ett par örhängen. Känner mig nöjd med mina köp, känns dock lite jobbigt att jag har gjort av med så mycket pengar. Men om man kämpar sig upp varje lördags morgon så förtjänar man att få unna sig lite ;) . Idag har jag för er som ville veta städat min garderob, gått på stan med empa och frida (för att försöka hitta de som behövs inför halloween), sen har jag även gymmat med emil, lagat middag åt familjen och nu är jag på väg till waynes för att fika med min barndomskompis som jag inte träffat på jätte länge. Efter de så beger jag mig till hamn för att umgås med brudarna och för att sova hos pappa. Peace!  


LISA - HAVREGRYNSGRÖT



Mitt bästa frukosttips är helt klart att göra en havregrynsgröt. Låter hur tråkigt som helst och utan tillbehör ser den inte speciellt god ut heller, men låt dig inte luras! Havregrynsgröt är den perfekta starten på dagen. Dels innehåller havregryn en massa bra grejer som man bra av. Du får i dig kolhydrater, protein, vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och betaglukaner (=fibersort som kan medverka till att bibehålla en sund kolesterolnivå i blodet). Dessutom är havregryn både gott, nyttigt, mättande, billigt och lätt att variera. Det tar bara någora minuter att göra och kan även ersätta en måltid om du kompleterar med en matig macka plus någon grönsak. Gröten är snäll mot magen och håller ditt blodsocker på en jämn nivå som gör att du inte blir hungrig lika snabbt. Det finns helt enkelt väldigt många argument för att äta havregrynsgröt. Och kom inte och säg att det är äckligt för då har då inte provat med olika toppingar. Lyxa till gröten!

Grundrecept på havregrynsgröt i micron:

1 dl havregryn
2 dl vatten
ca 1 krm salt (beroende på hur mycket du själv vill ha)

Rör ihop i en djuptallrik. Kör i micron 2 minuter, rör om och sedan kör du 1 minut till. Klart!

Här kommer några olika förslag på topping:

-Hacka päron eller äpple i små bitar. När du kört gröten i 2 minuter tillsätter du bitarna plus kardemumma. Kör en minut till. Servera med hackade nötter eller mandel samt kanel.

-Rivet äpple, lingonsylt och kanel.

-Banan och russin.

-Äppelmos och kanel.

-Blåbär, kardemumma, kanel och mandel.

-Hacka torkade aprikoser i små bitar som du tillsätter innan du kör gröten i micron. Servera med solrosfrön.

-Tillsätt frysta hallon sista minuten.

Och jag tycker absolut att man ska servera mjölk till, annars blir det väldigt torrt. Men det är ju så klart en smaksak. Ett tips är att testa havredryck till. Ganska speciell smak som jag personligen inte tycker är så god att dricka som den är, men tillsammans med gröten passar den väldigt bra.


SMAKLIG GRÖT!






LISA - 26/10

Har tagit det rätt lugnt idag. Passar på att njuta av ledigheten och slippa den vanliga stressen. Hur skönt som helst! Uppskattar det verkligen! Största delen av dagen spenderades på körskolan tillsammans med Ollemannen där jag gjorde klart A-fasen. Så då är då den gjord. Funderar på att fara dit imorn med, lika bra att göra bort lite teori nu när jag har tid och ork. Gillar dessutom kaffemaskinen och frukten som är gratis. Värre kan man ju ha det en grå måndag. Kom just hem ifrån en rask prommis med padre. Nu blir det fruktsallad och lite bokläsning tror jag. Rätt skön dag faktiskt och jag är på ovanligt bra humör. Läget är stabilt kan man väl säga.


JENNY - 26/10

Nu har jag precis kommit hem från gymmet och sitter här och käkar tacoköttfärs men Creme Fraiche och gurka. Träning gick bra, de blev 30 min/ 5 km på löpbandet, sen körde jag lite mage och rygg. Kl 12 ska jag, empa, rebbo och hannah med bussen till umeå, för att gå på stan och komma bort från skell för dagen. Hoppas jag hittar något snyggt och prisvärt! Är i behov av en party outfit, träningskläder och hårprodukter, så de är de jag ska spana lite extra efter. Näe nu ska jag ta och göra mig klar. Hooj!




LISA - 25/10

Tycker verkligen att man har känt skillnaden idag på mörkret nu när det är vintertid. Fast det kan ju bero på att det har varit rätt surt väder. Fattar inte varför man har vintertid, totalt onödigt enligt mig. Vem vill att det ska bli mörkt efter lunch. Men, man fick ju sova en timme extra i natt och det tackar jag för! Spinningen idag var väldigt svettig och jobbig, men kul! Nu ska jag äta scones och se min favvo-film, Love actually. Älskar den! Har sett den X antal gånger men tröttnar ändå inte. Riktig Lisa-film.




JENNY - 25/10

Var de bara jag som hade missat att man skulle ställa om klockan inatt? Tur vare att jag han bli medveten om de innan han jag börja bege mig mot jobbet en timme för tidigt idag. Egentligen skulle jag till rebbo i kväll och se film osv, men jag känner mig helt död, och jag har lovat mig själv att bli bättre att lyssna på min kropp så därför for jag hem efter jobbet, för att bara ta det lugnt i stället. Så i kväll ska jag slöa framför tv:n med satsumas, som för övrigt måste vara beroendefamkallande!




I morgon blir de att gymma på morgonen och sen hoppa på bussen till umeå med brudarna! =)


LISA - SKRATTA MER!



Jag tycker att det är få saker som är så befriande och härliga som att skratta på riktigt, när det är äkta och verkligen kommer inifrån. Hur bra mår man inte då? Det är en underbar känsla helt enkelt! Att försöka möta omvärlden med ett leende är en bra början. Och välj saker som får dig att skratta. Kanske är det en riktigt rolig film eller en kväll med kompisarna. Det är knappast en slump att uttrycket ”ett gott skratt förlänger livet” finns. För mig är skratt verkligen kopplat till hälsa. Utan skratt kan man inte uppnå en topphälsa.

 

Skratt:

  • minskar stressen
  • ger lägre blodtryck
  • gör oss gladare
  • stärker immunförsvaret
  • förbättrar hjärnans funktion
  • skyddar hjärtat
  • ger gemenskap
  • främjar avkoppling

 

Denna lista hittade jag på www.sund.nu, som förövrigt är en bra sida med intressant fakta.


JENNY - BOWLING

Har just ringt och bokat en bana på bowlingkompaniet, för i kväll ska de bowlas! Jag Emil, Rebbo, Alle och Empa ska slå alla rekord som går att slå! Att bowla är en grymt rolig aktivitet, speciellt nu när de börjar bli kallt ute och de är svårt att kunna hitta på något utanför hemmet utan att bli ruinerad. De är så mycket lättare att hitta på saker under sommaren, då man kan sola, bada, grilla, spela fotboll, brännboll osv. Men när kylan kommer blir lätt så att man hyr en film, går på bio eller går ut och äter, de är ju mysigt de med, men de är ju alltid kul att kunna variera sig lite, plus att de kan bli rätt dyrt i längden.

Så jag tänkte tipsa om andra roliga aktiviteter att fördriva tid med här i Skellefteå under vinter tider. Förutom att bowla som kostar 200 kr per timme och bana, så finns bland annat:

Bodaborg: de är verkligen skit kul och gruppstärkande, för 100 kr får man vara där i 2 timmar.

Badhus: vi har många badhus här i Skellefteå, edda i stan, örjanshallen i Skelleftehamn, de finns även i Bureå, Byske, Boliden. De är alltid trevligt att bada och basta med vännerna.

Tennis: De går att hyra en plan för 130 kr i timmen, i tennishallen ovanför isladan.   

Squash: Hälsostudion har två planer, där man för 60 kr (vuxen) 40kr (under 20) kan spela i 30 min.

Painball: Jag har aldrig prövat de själv, men de verkar grymt kul, och de går att köra i Byske. 


  


JENNY - 24/10

God morgon! Kom hem någon gång vid midnatt igår, efter en mysig kväll med rebb och fell i hamn. Nu ska jag snart bege mig mot eddahallen för att ha simskola med de små. Efter jobbet blir de att dra till gymmet och köra lite styrke och kondition. Sen blir de förmodligen att dra till Kåge för att umgås med emil, rebban och alle =)

Btw De känns redan mycket bättre i käften efter tanddragningen, nu kan jag i alla fall äta ;)



LISA - 23/10

Har inte hunnit skriva förrän nu. Blev nämligen jobb direkt efter skolan. Så klockan 15 till 21.15 satt jag på ica. Tiden gick fort och det är aldrig fel med lite pengar till resekassan! Blir jobb även imorn, då jobbar jag min vanliga lördag 12-21.15. Sen jag kom hem har jag fikat  och myst lite framför slutet av idol. Mätt i magen igen efter macka, skorpa, mandarin och te. Älskar skorporna vi har hemma nu, otroligt beroendeframkallande. Nej jag är sjukt trött så nu ska jag ta min skönhetssömn så jag slipper se ut som en gammal uggla imorn.

Mitt skorptips:
(Ser för övrigt inte så märkvärdiga ut men de är förbaskat begärliga...)


JENNY - 23/10

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOV !!!!


ikv ska de hängas hos den här bruden


JENNY - FLYTANDE FÖDA

Som ni alla vet vid det här laget så har jag dragit ut en tand, och när man gjort de eller någonting annat som gör att man inte kan tugga ordentligt så är de viktigt att försöka få i sig den näring man behöver. Eftersom jag har problem med mig käken så har jag haft perioder då jag har varit tvungen att äta bara flytande. Jag kan lova att de är väldigt energi krävande! Om man inte är noga med att se till att man får i sig tillräckligt med energi så fungerar de ett tag och den första dagen kanske de går rätt bra, fast de är klart att man kan känna sig väldigt hungrig. Men sen försvinner hungerkänslan och man blir mer illamående och trött, tillslut har man ingen energi alls. Därför är de väldigt viktigt att få i sig näring, även om de är svårt att kunna komplettera sin vanliga kost med ändats flytande kost. Blåbärssoppa och nyponsoppa är två av mina favoriter bra med energi, fibrer och vitaminer och de få en att känna sig rätt mätt ändå. Man kan även hälla i lite grädde för att få extra energi. Olika smoothiesar, yoghurtar och andra energi drycker som tex Gainomax är mycket bra, men de är dock inte bra att överkonsumera de olika energi dryckerna som finns att köpa. Sen finns de så klart olika soppor, som tex varma koppen som inte innehåller några bitar som måste tuggas. Även barnmat är bra vid sånna här tillfällen. De spelar egentligen ingen roll vad de är man får i sig bara man ser till att man får i sig energi. Sen är de viktigt att tänka på att inte anstränga sig så hårt fysiskt och att träna är verkligen inte att rekommendera under den tiden man äter en flytande kost, eftersom man då får de väldigt svårt att få i sig rätt mängd näring, och de finns ju alltid en orka till varför man äter flytande som en utdragen tand, en ond käke, eller efter någon operation och man bör därför kanske inte heller träna.

De finns olika dieter som går ut på att bara äta flytande föda. Man bör vara extrem försiktig med sådant tycker jag, för man ska aldrig äta mindre än vad man gör av med, de mår varken kroppen eller själen bra av och de är inte heller ett mer effektivt sätt att gå ner i vikt på, eftersom kroppen ställer in sig på svält och suger då åt sig och lagar allt i stället för att förbränna överskottet. För även en överviktig kan bli undernärd.


Ett tips till er som dragit ut tänder, drick med sugrör, för då är de ingenting som far in i såret/hålet vilket kan göra ont och försämra läkningen.     

    
 


JENNY - 22/10

Hej, jag lever och jag skriker inte av smärtor heller. Att dra ut visdomstanden var inte så smärtsamt som jag trodde. Jag kan inte påstå att de är skönt precis. Sprutorna var lite obehagliga och även knaket när tanden skulle dras ut, men annars gick de hela väldigt fort. Lite jobbigt är de att de aldrig vill sluta blöda, och jag börjar få lite ont i magen för att jag har svalt blod. Men annars har jag inte så ont, de enda är att de dunkar lite och de är svårt att tugga någonting fast, så de blir att köra på blåbärssoppan till det har lugnat ned sig. Tror att de kommer att kännas mycket bättre redan i morgon. Efter tandläkarbesöket gick jag hem till pappa och var där hela eftermiddagen, har så svårt att hinna med att fara ut till pappa i skelleftehamn eftersom på veckorna är de fullt upp med skola, träning och plugg och på helgerna så jobbar jag. Jag ska försöka se till så att jag kan vara där oftare. Nu är jag hemma i stan och i kväll ska jag bara ta de lugnt. Jag ska skriva klart på svenskan och sen se inlåst. Sen är det bara en skoldag kvar innan det blir lov! Lovet kunde inte komma mer passande kan ja lova!   


Ungefär såhär glad är jag för att de är lov! bwt vad mörkt hår jag hade!!
(avslutningsmiddan i 9:an)







LISA - 22/10

Jag var verkligen inte på världens bästa humör igår när jag kom hem (trots positiva veckan). Svenskan kändes jobbig och nej, det var inge kul helt enkelt! Men som tur var så väntade en trevlig kväll med några av tjejerna i klassen. God mat och efterrätt plus en massa prat. Hur mysigt som helst var det! Är så glad över att ha hamnat i en så bra klass, jag trivs. Så nu är jag åter på gott humör, tack vare tjejerna! Det enda som känns lite mindre bra är min hals, det är som att det lurar en liten förkylning där fortfarande som bara väntar på att få blomma ut. Men jag dricker ingefärsdryck och massor av vatten och hoppas på det bästa! Mitt immunförsvar kan inte vara så starkt som det brukar. Kanske beror på att jag känt mig stressad/orolig sista tiden i kombination med alla virus som flyger runt, vet inte riktigt. Men jag vill verkligen inte missa mer träning nu, jag blir ju så glad av den! Så nej halsen, håll dig frisk!

Att jag skriver nu beror på att jag har sovmorgon. Sov i alla fall till halv 8, men jag kände att jag ville slipa till svenskautredningen lite så det blev att gå upp då. Nu ska jag ta mig andra delen av min frukost, kaffe och macka! Senare på friluftslivet har vi fikabuffé så jag får inte glömma kakorna jag bakade.. Viktigt!



Idag tycker jag alla ska skänka en tanke åt Jenny och hennes visdomständer som ska ut. Onda små rackare dom där gaddarna.



 

JENNY-21/10

Detta kanske är det sista inlägget jag gör med tanke på att imorgon är min domedag! För i morgon kl 12.30 ska jag dra ut två av mina visdomständer som ännu inte vuxit ut. Jag har aldrig dragit ut en tand förut så jag har ingen aning om hur de kommer kännas, men jag kan säga att tanken av sprutor i käften, att de måste kutta upp mitt tandkött för tänderna har inte vuxit ut än, och känsla av att hela huvudet knakar när de ska dra ut tänderna med en fet tång är inte så mysig! Plus att alla hela tider håller på att skrämma upp mig med olika skräckhistorier om hur ont de kommer att ta, att de kommer bli infekterat, blöda, svälla upp och att jag inte kommer kunna äta på flera dagar, de gör inte att de känns så mycket bättre om jag säger så! Men de kommer nog att gå bra ändå, hoppas på en bra bedövning och sen så ska jag skruva upp högsta volymen på iPoden för att slippa höra alla ljud. Aja nog om detta. Idag hade jag sovmorgon till 11.40 väl på skolan hade jag en svenska bok redovisning, och en redovisning av ett grupparbete på historian, och nu såhär på efterhand känns de som att de gick rätt bra ändå. Efter skolan drog jag och Emil på gymmet och jag bänkade för andra gången i mitt liv, och jag tog 50 kg! Känns ändå rätt bra för att vara första gången som jag prövat på det seriöst. Nu är målet att klara av att bänka min egen kroppsvikt på 60 kg. Efter gymmet bar de av till Julia för att ha tjejkväll med tjejerna i klassen. De åts tacos och en mycket god efterrätt med varma bär med vit choklad och glass. De är alltid lika kul att umgås med tjejerna, vi är en härlig blandning, ett skönt gäng helt enkelt. Näe nu ska jag ta och krypa under täcket och inte försöka tänka på morgondagens tandläkarbesök. Godnatt!



Ni får hålla tummarna att jag överlever morgondagen!


LISA - 20/10

Tack, tack Matilda! Så snällt av dig att fixa till bloggen!
Blev tvärtrött nu kände jag, vill bara lägga mig och sova! Men det är ju liksom tanken på kvällen så.. Dagen har varit bra. På hälsopedagogiken började vi med att göra tidningar. Jag vet inte men känslan är liksom "tillbaka till mellanstadiet". Fast det gör inget! Har rätt fullt upp med plugg ändå, jag behöver en sådan kurs, annars skulle jag typ gå in i väggen. Tror det kommer bli bra. Sen var det dryghål i 3 timmar. Men jag hade massor att göra så det gick rätt snabbt. Dagens positiva överaskning var helt klart när vi fick tillbaks engC-provet. Jag blev godkänd!! Även om det var på håret. Men jag trodde verkligen att det gick helt åt skogen så det var skönt. Tur att vi gör så mycket olika uppgifter också, då har man en chans att väga upp det dåliga. Efter käk hemma var det ju som sagt den efterlängtade träningen. Det var en annan ledare men det gjorde inget, typ samma pass ändå så att. Kände mig inte som världens starkaste precis, men det gjorde inte heller något för jag hade roligt och det var så himla härligt! Så nu kan jag sluta tjata om att jag vill träna, för nu är det gjort. Haha... 
Kvällsfika blev: fil+müsli, 1 hårdmacka med leverpastej, skorpa och te. Så kan det se ut. Gäller att äta om man vill bli stor och stark.




Nu väntar sängen och New moon! (Och positiviteten fortsätter!!!)



JENNY- 20/10

Idag när jag gick till skolan höll jag på att trilla typ 17 gånger, de är glashalt! Men de är inte så konstigt med tanke på att de regnade igår och de är nollgradigt nu. Efter att ha skrivit på svenska uppgiften efter skolan så blev det ett varv runt broarna med min kära iPod lite senare på kvällen, sen satte jag mig framför tv:n och knaprade på frysta blåbär och hallon. Nu har jag lunch och sen NKb, efter de blir de en sväng på stan för att föröka fixa allt till halloween. De som är kvar av dagen kommer gå åt till att skriva på svenskan och träna, blir att gymma på friskvårds med emil.  


En vän som aldrig sviker, eller jo de skulle vara om batteriet tog slut.







Ps. Tack kemi för bloggdesign :)



LISA - 19/10

Var just på en liten kvällspromenad i snön/regnet (?). Behövde lite frisk luft kände jag. Har hittat den perfekta 45-minutersrundan som passar mörka ruskiga höstkvällar då man helst inte vill gå för långt eller där det känns öde och nersläckt. Huvva! Tur att man har mp3:n med... Annars skulle jag bli lite mörkrädd tror jag minsann. Har faktiskt lyckats skriva lite på svenskan ikväll, inte mycket men mer än vad jag trodde att jag skulle skriva. Över förväntan alltså. Hinner skriva på hålet imorn + onsdag förmiddag och eventuellt lite på tordag med. Hoppas bara det blir nåt utav det, känns lite småjobbigt med alla källor hit och dit.
Mitt mål den här veckan är att behålla den positiva känslan jag har just nu. Inte klaga på en massa onödigt. Jag behöver glädje och energi nu, ska försöka fylla på med allt sånt och inte tänka på allt som är jobbigt och blä. Nej nu är det pepping som gäller! Bara för att det är höst finns det ingen anledning att deppa. Blir ju så trist då. Bara några dagar till lov, det om något är väl kanon?! Och imorn är det äntligenäntligen skivstång puls!! Som jag längtat.

Nu ska jag ta mig lite kvällsfika! Kan inte sova utan att äta nåt på kvällen, även om det bara blir nåt litet ibland.



JENNY - ENERGIDRYCK

De är viktigt att äta någonting direkt efter träning för att få en ultimat effekt av träningen och för att kunna återhämta sig så bra som möjligt. Jag har tidigare skrivit om blåbärssoppa men även en energidryck som innehåller både protein och kolhydrater är ett mycket bra alternativ. Själv älskar jag gainomax speciellt den med vanilj smak. Men de blir väldigt dyrt om man ska dricka en efter varje pass och de är aldrig bra att överkonsumera något, så jag brukar ta och göra mina egna energidrycker.

Då brukar jag använda mig av:

3 äggvitor
2 dl rågflingor
3 dl mjölk

Sen är det vara att mixa ihop allt med hushållsmixern. Man kan även blanda i olika frukter och bär efter behag =)  





JENNY - 19/10

Så var det måndag igen, vilket betyder att jag har ett hål på 3 timmar. Försöker skriva på min svenska utredande uppsats där jag skriver om ortorexi, som vi även kommer att skriva om i bloggen lite senare. Nu letar jag mest bara källor för att jag sen i kväll ska försöka ta och skriva klart det hela. Får se om de blir till att löpa ute med Rebecca eller inne på gymmet efter skolan också.


JENNY - EN UPPMANING TILL ALLMÄNHETEN

Hosta i armen och inte rakt ut i luften !!!!  


JENNY- 18/10

Min helg kort och gott!

Lördag

Jobb – gym – maxi – matlagning – film – mys.

Söndag

Sovaut – jobb- box – plugg.

Nu

SOVA!



Btw vi gillar käk!


LISA - 18/10

Övningskörning, prommis, grillning med tjejorna sen kortspel och prat, middag och nu tv. Så har min dag sett ut. Jättemysigt att sitta vid elden och grilla pinnbröd och korv, dricka varm choklad och snacka. Behövde verkligen en stund med dom! Blir för sällan. Kom på att jag börjar en ny kurs imorn, hälsopedagogik. Det passar ju bra med tanke på det här projektet! Då kan man få lite inspiration till vad man kan skriva. Nu ska jag fortsätta se ensam mamma. Kan inte sluta se det, hur pinsamt det än må vara...


LISA - 9 RÅD FÖR ATT UNDVIKA FÖRKYLNING

1. Var positiv. Negativa tankar, en trist syn på tillvaron och stress är saker som knappast förbättrar immunförsvaret. Håll dig glad och optimistisk!

2. Umgås med dina vänner. Det ska tydligen vara så att de med fler vänner är sjuka mindre. Ett bra socialt nätverk stärker immunförsvaret och motståndskraften mot virus.

3. Rör på dig. Med rörelse stärker du motståndskraften och håller förkylningen på avstånd. Tränar du utomhus stärker dessutom den kyliga luften slemmhinnorna.

4. Tvätta händerna och håll andan. Förkylningar smittar ofta mellan händerna i kontakt med näsa och ögon. Så tvätta händerna ofta. Och se till att inte andas om någon nyser dig rakt i ansiktet!

5. Håll fötterna varma. De med kalla fötter blir förkylda lättare.

6. Ät bra och varierat. Se till att få i dig alla näringsämnen du behöver och ät mycket frukt och grönt. Speciellt ingefära och vitlök är kända för att vara bra vid förkylning.

7. Fyll på med D-vitamin. Det är viktigt för att stärka immunförsvaret. På vintern när vi inte får lika mycket solljus är det lätt att man får brist av D-vitamin. Ät fet fisk och ta vara på solen. Det kan eventuellt vara aktuellt med kosttillskott.

8. Stressa inte! Stress sänker motståndskraften, så håll dig lugn.

9. Rök inte. Att röka fördubblar risken att bli förkyld. Dessutom får du lättare lunginflammation.


LISA - 17/10

Gick broarna runt på förmiddan tillsammans med mamma. Sen var jag på stan och kollade in rail-tävlingen bland annat. En enda stor färgpalett kan man säga med massa grabbar och några tuffa tjejer. Fikade på Lilla Marie också, väldigt mysigt! Men mycket folk. Shoppade en jacka. Precis som jag ville ha den, fanns på stadium! Så det blir perfekt i vinter. Nu blev jag sådär seg och trött, men det är väl tillåtet gissar jag. Kaffet gav som ingenting tror jag.. Blev typ motsatt verkan. Nu ska jag hjälpa till med middan. Kyckling av nåt slag. Börjar bli hungrig så det blir gott! Har inga planer för kvällen.. Imorn ska vi då grilla korv! Om vädret tillåter. Nej, mamma väntar!


LISA - NYA TRÄNINGSKLÄDER GER MOTIVATION

Självklart kan man träna i en sliten t-shirt och andra gamla kläder man har hemma om man vill, man kan träna lika bra ändå. Men jag tycker att du som tränar regelbundet är värd snygga kläder i funktionsmateriall. Det är både bekvämare och snyggare, vilket gör träningen lite roligare. Visst kostar det en del men oftast är det bra materiall som andas mer och dessutom sitter skönt när du rör på dig. Och med tanke på att man lägger en hel del pengar på andra kläder måste man väl kunna prioritera även träningsgarderoben en aning. Jag tycker då att nya träningskläder skapar en liten nytändning. Man känner sig både bättre och snyggare! Faktiskt. Och välj själv vilken prisklass du vill shoppa i, det finns oftast billigare alternativ. Framför allt är det viktigt att du hittar skor som passar och en sport-bh som sitter bra. Sen är det bara att gå lös bland alla färgstarka linnen, t-shirts och byxor av olika slag.

NIKE W NIKE DF TANK BLACK NIKE W MESH FIELD SHORT BLACKSOC W WELL SUIT BLACKNIKE ZOOM TRAINER ESSENTIAL II W AQUA / WHITE
Några tjejalternativ från stadium.


LISA - 16/10

Det var kul med cirkelträning/bootcamp på gympan. Skönt att använda kroppen efter långvilan. Blev en prommis före middan också. Åt jättegod paj och sallad till middag. Mums.. Ikväll ska jag se idol, det är ju MJ-tema så det får jag ju inte missa! Hoppas Mariette, Tove och Erik fortsätter vara bäst. Då är jag nöjd. Imorn ska jag kanske på stan och köpa en vinterjacka. Sen har de en typ av jibbtävling på torget där min bror och hans kompisar ska raila och lite sånt. Vet inte riktig vad det är för nåt men det är ju kul med lite happenings på vårt döda torg, så jag ska nog förbi och kolla. Är sugen på bio också, "bröllopsfotografen". Verkar riktigt skön tycker jag! Men vi får se. Blir inte mycket skolarbete i helgen i alla fall och det känns som att jag verkligen behöver en paus. Kanske lite lite svenska, så slipper jag stressa till veckan. Men det ska inte ta upp hela helgen, det är en sak som är säker!

En vecka till lovet nu, bara jag som tycker att tiden går läskigt fort?  SJUKT. Snart är det jullov vilket innbär sista terminen innan studenten. Just nu känns det helt okej... Är galet less på allt skolarbete.



LISA - BÄSTA PROMENADLÅTEN

En av mina absoluta favoritlåtar, alla kategorier, är The Ark's "It takes a fool to remain sane". Bra som bara den. Klockren text och skön musik. Dessutom är den kanon att promenixa till.

 

 


JENNY- 16/10

Mina muskler skriker av träningsverk, och jag är seriös när jag säger att jag inte ens kan lyfta upp mina arma! Men träningsverk måste vara den enda verken som är skön, de känns att man har varit flitig och att träningen ger effekt. De är kombinationen av box passet igår, cirkelträning/ fyspass, och gymning idag, som har satt sina spår! Så nu ska jag till ica för att köpa lite gott och sen bege mig till Örviken och mysa med brudarna till idol. I morgon blir de tidig uppstigning som vanligt eftersom jag börjar jobba kl 8. Sen får jag se vad resten av helgen kommer att bjuda på.  



JENNY- 15/10

Idag har jag befunnit mig på skolan mellan 09.00 och 16.00. Under den tiden har jag haft NKb prov, historia, ett fett hål och sen friluftsliv. När jag kom hem från skolan var de bara att byta om till träningskläderna och trycka i sig en banan för att sedan traska iväg till aerobicsstudion för ett box pass med Rebecca. Sen har jag inte hunnit så mycket mer än de, förutom pluggat lite filosofi och käkat hemmagjord smörgåstårta.

Just nu känner jag mig riktigt på topp, har inte varit det minsta sjuk på över ett halvår. Träningen går riktigt bra och alltig känns så lätt (förutom allt skolarbete som är rätt sjukt jobbigt). Men med tanke på att alla andra är sjuka och hängiga (min syrra har typ svinis, en sån här gång är det tur att hon inte bor hemma) så börjar jag bli orolig för att även jag ska dras med och bli smittad. Men jag har bestämt mig att jag minsann ska ha en förkylnings fri höst! Jag tror att en god inställning, positivt tänkande och en mental förberedelse ändå är de bästa för att motverka sjukdom och trötthet. Med de här sagt, hoppas jag att jag inte vaknar upp med en fet förkylning i morgon. God natt!    


Krya på dig syster!


LISA - 15/10

Blir ett kort inlägg! Var verkligen vrålhungrig när jag kom hem från teorin idag. Pannkaka till lunch och det står man sig ju inte sådär jättelänge på precis. Så det satt fint med middag! Nu ska jag börja nöta teori själv istället. Kommer bli jobbigt men det ska ju göras för jag vill verkligen ha körkortet så snabbt jag bara kan. Har typ skrivit klart filosofin nu, kanske lägger till lite smådetaljer men annars så är det färdigt. Har även skrivit loggbok till projektarbetet. Måste kolla igenom lite engelska också innan jag lägger mig. Är rätt nervös inför provet imorn, kan bli riktigt svårt. Men nu ska jag inte tänka så mycket på det. Framför allt så är det ju helg imorn!! Eftersom jag hade en trist helg förra veckan vill jag helst inte sitta hemma och ha tråkigt även den här helgen. Har i alla fall tänkt göra nåt med tjejerna på söndag så det blir nog bra.

Nu ska jag ut och gå en kortis. Hinner inte så långt, men vill verkligen röra lite på mig. Så blir det! Sen engelska och natti natti. I helgen kanske jag skriver nåt angående hälsa, har verkligen inte hunnit i veckan.




LISA - 14/10

Hann både övningsköra och skriva filosofi i morse då vi hade sovmorgon. Det kändes bra! Det gäller verkligen att nyttja tiden när man har mycket samtidigt. På skolan gjorde jag bort svenska redovisning också. Inte så svårt men alltid skönt att bocka av saker tycker jag. Sedan cyklade jag direkt på teorin, känns skönt att det är sista imorn! Hann dessutom skriva lite filosofi nu ikväll med, så nu är det bara sista finliret kvar. Borde egentligen träna på engelskan på nåt sätt också, men jag vet inte riktigt hur.. Kanske bara ska hoppas på att det går vägen ändå. Imorn ska jag sova till minst 8. Brukar ju inte uttnyttja mina sovmornar till att sova så imorn ska jag göra det! Ska njuta av en god frukost i lugn och ro också. Sånt gillar jag. Lär ändå vakna av min ena broder. Han har en tendens att snooza väldigt länge och brukar inte stänga av väckaren direkt han hör den.. Tror det blir att sova med öronproppar!

Nu har jag bokat träning till nästa vecka, gissa om jag längtar! Var så längesen jag hade en vanlig träningsvecka nu. Visst är det viktigt att vila, men nu får det vara nog med heltidsvilan (i alla fall från och med nästa vecka)! Jag vill använda mina muskler. Bara min hosta försvinner så.





Pastasallad på stranden.... Jo, sommaren är verkligen över nu och den känns väldigt långt bort.


JENNY- 14/10

Min vilodag blev till en plugg dag, eftersom jag har NKb prov i morgon och när jag började läsa igenom allt igår insåg jag att de var mycket mer vi skulle kunna än vad jag trodde. Så jag har pluggat i sinne hela kvällen, men nu tror jag att de börjar sitta. Har för övrigt sjukt mycket träningsverk i mina armar och runt skuldrorna trots att de var spinning och ben jag körde igår, men de måste vara för att jag även körde chins, lyckades med 15 st på rad! Jag minns när jag gjorde chins för första gången och knappt klarade en, de är alltid kul när man ser att träningen ger effekt! 

För er som inte vet vad chins är så är det när man drar sig upp med armarna, som på bilden nedan.


JENNY - 13/10

Förutom att ha pluggat i sinne idag så har jag haft en timmes NKb och kör ett spinning pass plus lite styrke. Har svenska redovisning i morgon, NKb prov på torsdag och filosofi hemtentan ska vara inne på fredag, känner att de är lite för mycket just nu! Men jag håller ut för tanken av att de snart är lov ger mig den energin jag behöver för slutspurten. Nu ska jag plugga vidare, tacka vet ja sovmornar!  


LISA - 13/10

Fick jobba hemma både på filosofin och engelskan. Riktigt bra! Hann dessutom skriva ganska mycket på filosofin, gjorde i princip klart första frågan och började på andra. Och engelskan gick ganska fort att göra. Känns bara hur svårt som helst med prov på fredag. Visserligen slipper man plugga en massa till det (läsförståelse), men det är ganska mycket att hinna på den tiden. Jag brukar inte vara så snabb på sånt. Men det går nog på nåt sätt. Hade tid över efter det så då gick jag en prommenad i solen. Älskar att vara ute och gå när vädret är kanon och man känner hur man får massa ny energi. Sen drog jag på teorin, åt middag, förberedde svenskaredovisning, såg TV och nu ska jag duscha och sova! Mitt hår är minst sagt fett. Men måste sluta tvätta det varje dag, det blir så torrt av det ju. Eftersom det är så mycket annat i skolan nu blir bloggen lite bortprioriterad. Vi kommer nog tillbaka med mer läsning nästa tema, som är självkänsla. Det är viktigt så det kommer bli intressant!


LISA - 12/10

Djuriskt kallt när jag cyklade hem från skolan. Kändes som minus 20, vilket det självklart inte var men det var sådär rått i luften och jäkligt. Såna här dagar undrar jag alltid varför vi bor just här.
Ska inte skriva mycket alls nu. Har tänkt vara duktig och skriva lite filosofi och göra lite av engelskan sen. Det är liksom prio 1 just nu.
Med tanke på kylan är mitt mål denna vecka något som inte har ett dugg med hälsa att göra. Eller jo, kanskel lite. Kan ju inte vara sunt att darra som ett litet asplöv hela dagarna, om jag tänker efter. Jag ska köpa en sån här varm lång jacka som alla andra tjejer har. Jag bryr mig inte ett dugg om att alla har samma. Orkar inte med kylan helt enkelt. Helst brun typ. Fast jag tror inte att det finns. Nu blev det modeblogg av det här och det är ju not my kind of thing så äsch! Filosofi var det ju!


expedition womens parka 501148 040 

LISA - BEROENDE AV NÄSSPRAY

När vi ändå är inne på det här med förkylningar tänka jag spinna vidare.


Idag är det inte helt ovanligt att folk bli beroende av nässpray. Det är lätt att man hamnar i en ond cirkel när man väl har börjat använda det.


 


Såhär fastnar du i missbruk av en vanlig nässpray:

  • När du är förkyld svullnar slemhinnan i näsan.
  • Sprayen tar ner svullnaden. Då reagerar slemhinnan med att svullna ännu mera. När du sprayar mera svullnar näsan mera och så vidare.
  • Till slut är det sprayen och inte förkylningen som ligger bakom din svullna näsa - du har blivit beroende av nässpray.
  • I allvarliga fall måste man operera bort delar av slemhinnan i näsan för att få bort svullnaden.

För att slippa risk för beroende är det därför bäst att undvika nässpray.

Tre alternativ är:

1. Köp saltlösning på apoteket och skölj ur näsan

2. Blanda egen koksaltlösning och spola ur näsan (1dl ljummet vatten och 1 kryddmått salt)

3. Låt kroppen själv ta hand om infektionen.


JENNY - FÖRKORTA FÖRKYLNINGEN


Naturmedel och kosttillskott av växten echinacea (röd solhatt) kan enligt en ny undersökning tydligen förkorta förkylningssymtomen med ett helt dygn. Du bör dock inte använda echinacea om du har typ 1-diabetes, skleros, leukemi eller ledgångsreumatism. Använd det inte förebyggande och ta det i högst en till två veckor. Barn bör undvika det då de kan vara överkänsliga.


C-vitaminer kan förkorta symtomen med ungefär ett halvt dygn, med höga doser på ett gram per dag eller mer. Apelsiner är fulla av C-vitamin, men det behövs även kosttillskott för att komma upp till ett gram.

Vitlök stärker motståndskraften och immunförsvaret. Ett test där man använt sig av tabletter med vitlökspulver har visat att vitlök eventuellt även kortar ner förloppet av förkylningen lite.




JENNY- 12/10

hellu, just nu sitter här på skolan och försöker fördriva lite tid för som alltid på måndagar har jag ett fett hål på 3 timmar. Har en massa skolarbete så de borde ju inte vara några problem, men då måste man ha orken också, och de är nu den jag sitter och väntar på. Igår bytte jag däck på bilen för första gången (med lite hjälp av emil), så nu skulle jag inte vara helt körd om jag skulle få punka ute i ödesmarken iaf. De var nog de ända som var värt att nämna av den dagen, för resten spenderades framför tv:n, förutom vid några fåtals stunder då jag gjorde försök till att plugga lite. Efter skolan blir de att fara ut å springa med rebecca en sväng, sen ska jag ta tag i allt plugg!

LISA - 11/10

Typ samma upplägg på dagen som igår. Gjorde klart fasen efter frukost, känns bra att ha en gjord. Har även hunnit börja fila lite på sista filosofi uppgiften. Men den här känns faktiskt inte lika svår. Lätt att förstå och intressant. Så det kommer nog gå ganska bra hoppas jag.
Imorn ska jag på skolan och jag längtar typ. Vill träffa folk! Blir nog ganska mycket att göra den här veckan. Skola+teori tisdag till torsdag. Men det funkar bra, jag kommer förmodligen måsta vila hela veckan. Ingen hård träning blir det då närmsta dagarna. Men det är som sagt nyttigt att träna på att inte träna också! Även om det inte alltid känns så. Får så mycket energi av träningen och blir därför lite trött och deppad när jag inte tränar som jag brukar.

Nu ska sovasovasova, ingen bra sömn inatt. Vaknade dessutom av att jag svettades som gris. HELT SJUKT var det faktiskt. Har nog aldrig svettats så nån gång, inte ens på spinningen. Och då svettas man ju verkligen på riktigt. Men sen försvann det typ direkt efter att jag varit uppe och rört på mig lite. Trodde nästan att jag skulle bli sjuk igen, men det slapp jag tack och lov! Konstigheter..
Har renbäddat nu. Bland det härligaste som finns typ? Krypa ner under fräscht doftande mjuka lakan. Underbart!


LISA - 10/10

Min dag i punktform:

  • Frulle
  • övningskörde med padre
  • kaffestund med macka och daimbit!
  • började på A-fasen (som jag senare råkade sabba.......)
  • gick väldigt långsam promenad vid älven med massor av kläder för säkerhets skull. Oj vad jag behövde det, frisk luft och solljus!
  • Farmor och Folke var här och åt middag och fikade. Gott!
  • började på A-fasen en gång till... Lite smådrygt att börja om med tanke på att jag hunnit en del.
  • Och ja, det är väl det jag har gjort fram till nu. Tiggt lite godis av min bror. Fixat fruktsallad och te.

Ingen jättespännande dag, men har gjort lite nytta ändå. Nu vill jag bara slippa den här hostan för jag känner mig typ frisk i övrigt, vilket är kanon! Nu ska jag fortsätta med fasen. Det tog en himla tid. Är kanske lite ofokuserad också. Så är det.



Blir ännu en bild från klassbloggen. Har nämligen inga bilder på den här datorn än.


LISA - TIPS I FÖRKYLNINGSTIDER

Något som är riktigt skönt för halsen när man hostar mycket är ingefära. Denna växt har länge används som botemedel mot allt möjligt i Asien. Några områden där den används är vid reumatism, tandköttsinflammation, astma, migrän, förkylning, förstoppning och för bättre matsmältning. Jag tycker i alla fall att det är superbra vid hosta då det är rätt starkt och därför tar bort det värsta av rethostan ett tag.

Skala den biten du ska använda av ingefäran. Riv med ett fint rivgärn (så det inte bli så stora bitar). Du bestämmer själv hur mycket du vill ha. Ju mer ingefära - desto starkare blir det. Lägg i en kopp och häll på kokande vatten. Pressa i lime eller citron och tillsätt eventuellt lite honung om du vill. Drick! Detta funkade då bra för mig igår kväll innan jag gick och la mig.





JENNY - 10/10

Gårkvällen böjd på idol och Wallander med Emil och en godispåse. Idag har jag gymmat med min syster och sen försökt plugga lite men de blev inte mycket gjort alls. De blir ingen bowling som de var planerat i kväll, varför vet jag egentligen inte för jag var taggad till tusen, men de får bli av någon annan gång. I stället ska jag till rebbo i hamn för att se film med brudarna.   


JENNY - VATTENGYMPA

Igår på idrotten hade vi vattengympa. Jag har prövat på de två gånger tidigare och det är grymt roligt, och jobbigare än vad man tror. De är både stärkande då man jobbar med vattnets motstånd och då även puls höjande när man utför rörelser, som i stort sätt liknar de rörelser man gör under ett gympa pass. De är extra bra träning för dem med led och muskel värk och besvär, eftersom när man är i vattnet belastas inte kroppen på samma sätt som på land. De är därför också en bra träningsform för överviktiga då deras tyngd inte sliter på kroppen som de gör på land, och man känner sig lätt och smidig på ett helt annat sätt. Denna träningsfrom brukar användas till rehabilitering eftersom den är så skonsam för kroppen, gravid brukar också rekommenderas att utöva vattengympa som träningsform, bland annat eftersom i vattnet är möjlighen att fostret ska ta skada mycket liten. Ett tips till alla tjejer, ta en bra bikini/baddräck så ni vågar ta ut rörelserna utan att behöva känna att vi ska flasha något ;)


LISA - 9/10

Ville till skolan imorse men insåg att det var smartare att stanna hemma. Missade förhoppningsvis inte alltför mycket. Känner mig lite bättre nu. Inte samma huvudvärk och knappt någon feber. Fryser inte lika mycket heller. Antingen är jag på bättringsvägen och hade bara nån väldigt tillfällig sjuka eller så blir det värre. Hoppas på det första! Hostar dock endel så det är inget annat än vila som gäller. Tråk tråk. Jag hatar att bara ligga inne och längta ut. Igår var jag för sjuk för att orka göra något alls men idag är jag sådär på gränsen, när man nästan känner sig frisk men vet att man måste ta det lugnt. Kan åtminstone läsa och göra lite skolarbete. Det är inte så synd om mig.. Bara så det känns.

Nu ska jag nog ta mig lite lunch. Tack och lov har jag återfått min matlust idag! Halleujah! Jag är ju alltid hungrig i vanliga fall. Älskar god mat! =)

Bjuder på en söt ätar-bild på mig själv..


LISA - RÖKNINGENS EFFEKTER PÅ HÄLSAN


De allra flesta vet nog redan att det är farligt att röka. Trots all information vi får idag om riskerna med rökning så är det ändå en hel del människor som röker. Och enligt mig kan man aldrig få en god hälsa om man fortsätter röka. De tusentals kemiska ämnen som finns i cigaretterna transporteras runt till alla delar i kroppen med blodet och har väldigt många kända skadeeffekter på människan. Orsaken till att så många ändå fortsätter att röka beror självklart på nikotinberoendet. Dessutom får man oftast inte några skador av det förrän längre fram i tiden, de brukar inte märkas förrän efter 10 till 30 år.
Den som börjar röka i tonåren löper tre gånger större risk än andra att dö i förtid mellan 35 och 69 år. Börjar du röka som äldre är risken dubbelt så stor jämfört med den som inte röker. I Sverige dör ca 6400 människor per år i sjukdomar som orsakats av deras rökning. Ungefär 500 personer dör av skador som beror på passiv rökning.  Forskare har räknat ut att varje cigarett förkortar livet med cirka 10 minuter.


Några av skadorna som rökaren tillslut kan få är: kärlkramp i benen, cancer i urinblåsan, kronisk bronkit, lungcancer, åderförkalkning, stroke i hjärnan, hjärtinfarkt, magsår och benskörhet.Den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag är hjärt-och kärlsjukdomar, som man oftast får på grund av åderförkalkning. Hos en rökare går dessa förändringar snabbare än hos en icke-rökare. Det är oftast flera saker som påverkar skadeeffekterna vid hjärt-och kärlsjukdomar. Rökningen i sig ökar dödsrisken tre gånger. Har du dessutom högt blodtryck eller hög kolesterolhalt ökar dödsrisken med fyra gånger.

Risken för sjukdom i hjärtats kransartärer är minst 20 % större hos en rökare. Vid sjukdomar i andra artärer är sambandet med rökning ännu starkare. Rökning ökar risken även för stroke i hjärnan och pulsåderbristning.

 

I cigarettröken finns ämnet kolmonoxiden som skadar hjärtat och minskar de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre. Vid ordentlig fysisk ansträngning kan detta få kritiska konsekvenser. Andra ämnen som skadar hjärta och kärl är kadmium och vätecyanid. De gifterna användes förövrigt vid avrättningar i gaskammare.
Det finns även en substans i röken som ökar blodet vilja att koagulera (=stelna). Detta leder till att risken för blodpropp är större.

 

Som de flesta vet har tobak och cancer flera samband. Förutom lungcancer ökar rökning risken för cancer i strupen och munhålan, urinblåsan, njurarna, magsäcken, livmodern, livmoderhalsen, bukspottkörteln och tjocktarmen. Strömmen av kemikalier genom blodomloppet vid rökning innehåller drygt ett 50-tal ämnen som man vet skadar arvsmassan när de tas upp i cellerna och därför kan orsaka cancer.
Den första cancersjukdomen som man upptäckte hade ett direkt samband med rökning är lungcancer. Minst 80 % av all lungcancer beror på rökning.

Förutom cancer i luftvägarna orsakar rökning bl. a hosta med slembildning, luftrörskatarr, lunginflammation, akut bronkit till kronisk bronkit och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (=KOL). KOL gör att man får allt svårare att andas och tillslut måste man få syrgas. En tredjedel av alla rökare får allvarliga problem med luftvägarna.

Kvinnor som röker har svårare att få barn eftersom rökningen påverkar ägglossningen. Fostret hos en kvinna som röker skadas mer än mamman av cigaretterna. Risken för missfall och missbildningar ökar med 50 %.

 

Rökning leder även till att du åldras snabbare. 

Genom att vara rökfri så:

  • är dina tänder vitare och friskare
  • är din hud friskare
  • är dit hår glansigare
  • är din andedräkt fräschare
  • håller du kvar din goda kondition och koncentration
  • förstör du inte miljön
  • stöder du inte den multinationella tobaksindustrin som fäller regnskog för tobaksodling
  • Sparar du mycket pengar!


Så sluta röka! Inte bara för din egen skull, utan även för de i din närhet och för samhället. Rökning dödar!


JENNY - 9/10

Kom just hem från gymmet där har jag först körde ett core pass sen lite armar och axlar. Så nu sitter jag här och äter traktormackor, banan och dricker o´boy, samtidigt som jag ser på vakna med the voice. Kl halv 10 ska jag börja gå till skolan för att se klart dokumentärfilmen the insignificant truth av Al Gore, på samhällsen. Sen har vi bad på idrotten, så efter lunchen bär de av till edda för att simma lite. Vad som händer i kväll har jag ingen aning om, men något kul hoppas jag på i alla fall, för jag är ledig i helgen!


LISA - 8/10

Jag är sjuk.
Sovde oroligt hela natten, vred och vände på mig ständigt och småfrös. Vaknade med ordentlig huvudvärk och lite feber. Och jag som äntligen var på toppenhumör.  Ingen träning blir det heller. Det var det första jag tänkte på, att jag inte skulle hinna träna skivstång nu på ännu längre tid. Dumt Lisa! Men sen tänkte jag om. Det är väldigt uppenbart att man inte träna när man mår såhär. Jag har spenderat dagen med massor av kläder liggandes i sängen, druckit några liter vatten. Hoppas verkligen att det inte är svinis för jag har inte tid att vara sjuk nu! Massor av saker att göra och roliga planer i morgonkväll...

Men det ger inget att vara bitter över det. Som tur är brukar jag inte bli sjuk särskilt ofta. (Peppar peppar!) Det är verkligen sällan jag gör såhär lite, orkar knappt läsa för huvudet gör så ont. Annars hade jag kunnat göra lite skolarbete men jag vet inte om jag orkar. Så min kväll fortsätter väl ungefär såhär.. Om jag blir piggare kanske jag skriver om effekterna av rökning, men förmodligen kommer det i helgen i stället. Vill vara frisk imorn så nu ska jag inta vågrätt läge igen!



JENNY - 8/10

Nu har Emil äntligen blivit frisk efter att ha lega hemma i en vecka, dessvärre har Lisa åkt dit. Emil vet inte än om de var svininfluensan han hade och jag hoppas verkligen inte att de är de Lisa har! Och med tanke på att så många av mina nära är sjuk just nu och några av dem har svininfluensan, så börjar jag bli lite smått orolig, för just nu hinner jag inte med att vara sjuk! Så just nu håller jag på att tagga till mitt immunförsvar med massa c-vitamin, vatten, träning och vila!  Så att de ska kunna stå emot alla dessa basilusker!  Kl 17.00 är det box med Rebecca som gäller, sen ska jag hem och bara ta det lugnt. Fast jag borde egentligen plugga, men vi får väll se om jag orkar ta tag i någonting sådant. Satsa på en tidig kväll ikväll.


JENNY - ALKOHOLENS EFFEKTER PÅ TRÄNING

Ni har säkert hör av någon att de inte ger någonting att träna dagen efter man har druckit, och av någon annan att de visst ger någonting. Men vem ska man då lite på? Därför har jag kollat upp hur det ligger till, och de här är vad jag fick fram.

Som ni säkert redan vet är alkohol en drog som har många negativa effekter på vår kropp. Visserligen så får den oss att känna oss avslappnade när den lugnar vårt nervsystem, och vi glömmer våra problem. Men kroppen ser alkohol som ett gift vilket gör att de sätts igång massa resurser för att rensa ut alkoholen, resurser som skulle kunna ha använts på bättre sätt. En av de dåliga följderna av ett alkoholintag är en försämras produktion av proteinsyntes, och det tar ca två dagar innan produktionen återhämtat sig. Detta leder till att kroppen binder mindre muskelprotein än vad den skulle ha gjort om du inte drack, och återhämtningen försämras eftersom mindre muskelreparerande proteiner bildas för att kunna hjälpa till uppbyggnaden.

Det är även så att alkoholen försämrar vår fettförbrännig, eftersom den gör det svårt för protein och fett metabolismen i levern att bildas, vilket leder till en minskad produktion av pankreatiska enzymer som är viktiga för fettmetabolismen, som är en viktig del i vår fettförbränning. På grund av det kan alkoholdrickaren få för höga blodfetter, som minskar leverglykogenet och dessutom får levern problem med att producera nytt glukos. Det tar två till tre dygn innan levern återhämtat sig. Alkoholen gör det alltså betydligt mycket enklare för kroppen att lagra in kroppsfett vilket gör det svårare att gå ner i vikt och lättare att lägga på sig fett. Upptaget och produktionen av olika vitaminer och mineraler – t.ex. A, B och C vitaminer blir också mycket sämre.

Som man då kan förstå blir prestationsförmågan betydligt sämre, och det är till och med så att det kan vara farligt att träna efter du druckit. Första dygnet efter intaget kan man jämföra med en förkylning, då levern är upptagen med att bryta ner alkohol, vilket kräver energi, och då får inte musklerna tillräckligt, och blodsockret sjunker. Vi har ett reservlager med energi, glykogen, som musklerna hämtar energi ur när vi tränar. När levern arbetar med alkoholförbränning töms de depåerna och musklerna får helt enkelt inte vad de behöver. Vilket kan leda till att vid hård ansträngning (uthållighetstränig), får man inte bara lättare mjölksyra utan man kan få ett blodsocker fall som gör att man blir yr och man kan till och med bli medvetslös. Man kan också lättare drabbas av olika skador eftersom alkohol är vätskedrivande vilket torkar ut kroppen och vätska tas från musklerna och de blir mer sköra.

Jag skriver inte det här med syftet att jag vill få alla att sluta dricka, för det finns ju ett visst socialt nöje med de också, som även jag tycker om att få ta del av. Jag skriver det med syftet att vi kanske borde tänka efter vilka följder drickandet har, och att man kanske väljer sina tillfällen med lite mera eftertanke. Och just att träning och alkohol inte är någon bra kombination, för jag tror många vaknar upp dagen efter och känner lite ångest över allt de fått i sig och springer iväg till gymmet och tror att de kan förbränna bort de med en gång. Men så är inte läget, och de gäller även vid små mängder alkohol som två vinglas eller en starköl. Så man bör alltså inte träna dagen efter, både för att de inte är hälsosamt och för att de inte är lönsamt.



 

 

 

 

 

 

 

 

 


JENNY- 7/10

Dagen började med ett core pass följt av lite styrketräning på gymmet. Sen for jag hem för att käka och sova lite till, började inte förrän 11.40 vilket är riktigt skönt. Efter skolan har jag inte och kommer inte heller göra så speciellt mycket, hade tänkt ta tag i lite städning och lite plugg bara. Men kl 21.00 så ska jag sitta bänkad framför tv:n  för då är det Grey´s, älskar verkligen det programmet! Finns ingen annan serie som jag följer så slaviskt, jag är fast men jag vill inte komma mig loss! Näe nu ska jag skriva lite om alkoholens effekter på träning, som jag kommer att lägga upp här senare i kväll eller i morgon, sen blir det fram med dammsugaren!   

Btw så här ser jag ut när jag ska försöka flyga under en kubbmatch på guldvallen på midsommar.


LISA - 7/10

Körlektionen gick ändå okej, fick lite att tips som jag måste jobba med. Men det är bara bra. Är stor missbrukare av kopplingen just nu bland annat..
Igår skulle vi skrämma FL 2:orna när de hade nattorientering men det floppade ganska rejält. Blev mer som en sen kvällspromenad i skogen. Tur att vi fick morotskaka av Ruthie i alla fall ;) Den var inte tokig alls! Och det var värt det eftersom vi får kompledigt från frilufts imorn då. Det betyder att jag bara har historia imorn. Tycker den här veckan har sprungit iväg med tanke på att det är torsdag imorn. Och jag gillar tordagar, har typ alltid gjort. Då är det liksom fredag lördag söndag kvar, och hur bra känns inte det? Taggar järnet för kombi imorn också. Det var ett tag sen nu. 

Ska dra på ett medelpass och jympa lite nu sen hem och fika framför bästa Grey's! Kan onsdagen få ett bättre slut? Happy happy just nu alltså!





LISA - VISSTE DU ATT...

...Under en hel livstid går ett par fötter i genomsnitt sex till åtta varv runt jorden.




Här är också ett tips om du vill kolla upp hur lång rundan som du springer eller går är. Lite kul att veta!

JENNY - 6/10

Nu har jag just sköljt ur hårfärgen och blåst håret torrt, och så farligt blev de inte i alla fall. Nä men de tar alltid ett tag att vänja sig och för färgen att sätta sig, nog för att de inte är en sådan stor förändrig och jag har färgat samma färg förr. I kväll ska vi i klassen skrämma 2:orna som har mörkerorientering, så jag ska spendera denna kväll ute i skogen. Ska nog klä på mig alla kläder jag äger för de lär bli kallt. Men innan dess ska jag starta min spotify playlist, lägga mig ner i sängen och lyssna på den mest underbara musiken. Bye!  




Kings of leon  


JENNY - MUSIC

5 bra löparlåtar


Michael Jackson – they don’t care about us

Evanescence –call me when you’re sober

Foo fighters – best of you

Christina Aguilera – fighter

Linkin park – Bleed it out


LISA - 6/10

Man blir alltid lika glad när man kommer till skolan och får veta att läraren är hemma med sjukt barn. Jag hade kunnat börja 14.40 istället för 8.30... Men jag och Jenny tog tag i situationen. Läste i filosofiboken och förberedde mycket inför nästa tema i bloggen. Så vi gjorde då nåt nyttigt av tiden i varje fall. Vi är så ambitiösa, riktiga plugghästar! Men tisdagar är alltid sega och jag har fortfarande inte börjat min lektion. Ska gå och läsa lite mer filosofi nu i bibblan tror jag. Bäst att passa på när det finns tid.
Ska på teori direkt efter skolan sen hem och äta. Imorn har jag ju som sagt 1:a lektionen. Tur att det gick galant igår när jag övningskörde, känner mig inte helt oduglig i trafiken i alla fall.

Nu är det vinter, officiellt. Pappa ska byta till vinterdäck och jag har övergått till långkalsongtider. Slippa frysa jämt. Jättevarmt och gosigt...

Tjuvade en bild från klassbloggen, hade inga på min skolanvändare! Man blir alltid glad är man ser bilder på klassen! =)

 


LISA - OMELETT

Något jag ofta äter när tiden är knapp och jag ändå vill äta något som är gott och bra är omelett. Så länge man har ägg hemma kan man alltid svänga ihop en omelett med smarrigt innehåll.

Grundrecept 1 portion:
2 ägg
ca 2 msk vatten
salt och peppar

Vispa i hop lite med en gaffel. Häll smeten i varm stekpanna med olja/smör. Rör försiktigt lite i botten så den tar ihop sig. Klar! Men detta är alltså grundreceptet, så smaksätt den gärna innan den är klar med det du vill.

Omelett går att variera massor. Ta det som finns hemma och rör ihop. Jag brukar steka överbliven potatis i tunna skivor, grönsaker som lök, majs, paprika, zuccini eller svamp, beroende på vad jag är sugen på och vad vi har i kylen. Sedan när det fått lite färg och blivit mjukare är det bara att hälla på äggsmeten. Strö över valfri ost (fetaost är extra gott tycker jag) och de kryddor man gillar. Tomatskivor är inte heller dumt att lägga på och vill man kan man också tillsätta skinka, korv eller annat protein i omeletten. Det beror på vad du tycker om!
Ät gärna tillsammans med något gott bröd och en sallad så är måltiden komplett!




LISA - F&S SPINNING

Under ett spinningpass tränar du kondition på den nivån du känner passar just dig. Antingen riktigt hårt eller så lite lättare. Det är alltså upp till dig. Du bestämmer belastning och motstånd medan ledaren, musiken och stämningen i gruppen peppar dig. Friskis och svettis har även olika nivåer så du kan gå på det som passar dig bäst. Det är uppdelat i start, bas, medel och intensiv. (Här i stan finns dock inte intensiv).

Spinning är enkelt att utöva och skonsamt för muskler och leder. Det är perfekt konditionsträning där du hela tiden kan utmana dig själv. Det gör dig framför allt starkare i lår- och vadmuskler, men med rätt teknik kan du även träna fler muskelgrupper.

Du får hela tiden instruktioner från ledaren som berättar om vilken teknik du ska ha och vilket motstånd som är lämpligt. 

 

Friskis målgrupp är allt från unga killar och tjejer till gamla. Hur vältränad eller otränad man är ska inte spela någon roll. Åldersgränsen är 15 år.

 

Det jag tycker om med spinning är att man verkligen får känna att man tagit ut sig när passet är slut. Jag har alltid föredragit konditionsträning framför annan träning, det har alltid varit min starkare sida träningsmässigt. Detta gör så klart att det blir extra kul och jag kan utmana mig själv och lägga på mer motstånd när jag vill. För mig är det viktigt med bra musik, så mitt tips är att prova olika ledare tills du hittar någon som passar dig. Smaken är ju delad! Tidigare har jag aldrig gett spinning en ärlig chans utan bara testat någon gång då och då. Detta har lett till att jag aldrig riktigt fastnat. Grejen med spinning är att man måste komma in i det och känna att man hittar tekniken och ”flowet”. Det är först då som det är riktigt kul! Så ge det några gånger även om du inte fastnar direkt. För känslan när man klarat sista låten och svetten forsar är riktigt härlig! Och glöm för guds skull inte vattenflaskan!


JENNY - 5/10

Just nu känner jag mig sjukt less på filosofin (sorry Daniel om du läser de här) fast man kan väll säga att de är att plugga som jag är less på. Hinner knapp göra nått vettigt om dagarna för de är så mycket i skolan nu. När jag kollar mig omkring i mitt rum så är de nog de som får lida mest, för att städa är just nu längst ner på min prioriteringslista. Men i kväll ska filosofin skickas in och jag är nog snart klar, sen har jag gjort klart idrottsuppsatsen och Ammarnäs loggboken och kvar är då bara nästa filosofi uppgift och nkb provet nästa vecka. Så efter i kväll kanske jag kan gör nått annat än att sitta här hemma och häcka med allt plugg. Näe nu ska jag sluta klaga jag är ju frisk i alla fall. De känns som om alla är sjuka just nu, så jag ska passa på att njuta av att slippa vara snuvig och ha rethosta, och jag tackar mitt immunförsvar för att de har klarat av att stå emot alla smittor hitintills. Btw så har jag träningsverk i hela kroppen som alltid efter boxpassen. Så de passade ändå rätt bra att jag skippade spinningen idag för att plugga. Man måste ju tänka på att kroppen ska få återhämta sig också. Näe nu ska jag återgå till filosofin och diskutera den fria viljan, orsakslagen, och om det finns någon materiel yttervärld.  

Bort med höst, mörker och kyla och hit med snö, vinter och jul =) Börjar bli övertaggad inför slalomsäsongen !

Bjuder på ett hopp från plogad snöhög en vanlig vinterdag.












  


LISA - 5/10

JAG ÖVERLEVDE ENGELSKATALET! Yes, det är sant.
Nej, så hemskt var det ju faktiskt inte. Men lite smånervöst innan tyckte då jag och Linn. Känns i alla fall underbart att det är gjort nu. Har även skrivit klart filosofiuppgiften. Eller jag känner mig liksom aldrig klar med den typen av uppgifter men nu kommer jag verkligen inte på nåt mer att skriva. Alltså - klar! Bara att börja på nästa nu då...

Himla sug efter studenten nu. Tänker på det hela tiden. Kommer bli tråkigt att lämna finaste klassen men framför allt skönt att få göra nåt annat än det man nu har vant sig vid att göra sen man var typ 7 år... Vill bara ut och se världen! Tur att jag har rätt bra pli på min ekonomi och sparar. För jag ska inte sitta hemma och ruttna när jag går ut skolan. Skriv upp det!

Snart mat hos söt-farmor. Det var inte igår så det blir mysigt. Måste hinna övningsköra ikväll också! Har 1:a lektionen på onsdag. Hur ska det gå? Borde kanske börja göra faser nu också? Man kan ju inte säga att jag är sysslolös just nu precis! Men egentligen gillar jag ju att har fullt upp så jag ska väl inte klaga. Hatar nämligen att vara rastlös.



Kanske volontär på barnhem eller skola i något Afrikanskt land? Har länge velat det. Har kollat upp olika organisationer m.m men det är så svårt! Dessutom är det inte gratis heller. Men jag tror att det är värt det. Det är verkligen något jag vill göra.

LISA - BRA SPINNINGLÅT



En favorit på spinningen! Bara trampa på hela låten i medeltempo, riktigt härligt! Den håller än.

LISA - 4/10

Hann inte skriva nåt igår då jag jobbade 12-21.15 Gick bra, men man märker verkligen att detta är en hockeystad. Mellan 19-21 var det nästan dött inne på kvantum! Så vill man handla ostört ska man kolla in aiks spelschema och bestämma handlingsdagar och tider utifran det. Det skulle nog jag göra...

Idag har jag suttit med filosofin hela dagen och ändå känns det inte som att jag kommit fram till något.. Dagens enda höjdpunkt var mammas nybakta bullar. Hennes bullar är de godaste jag vet! Det är ju givet med bullar en dag som denna! Kanelbullens dag ju! Så har du inte bakat än så sätt igång! Vädret är ju ändå lämpligt för bak just nu. Höstrusk kan man minst sagt kalla det. Men det är lite mysigt ändå. Skulle faktiskt ha velat gå en sväng, lite sjukt kanske. Men jag tycker att det är jättehärligt med alla väder, bara man är rätt klädd. Slipper man frysa och vara blöt så. Nu är det soppa som gäller. Spinning klockan 6. Då ska jag trampa ut alla aggressioner och frustrationer inom mig. Oj oj! Kommer bli perfekt!




En gammal bild på en bulle som jag bakat tror jag.. Inte lika god som mammas.

JENNY - 4/10

Jag tror att de är bara jag som gillar söndagar, just för att man inte behöver göra någonting utan att missa någonting. Plus att de är den ända dagen i veckan då jag får sova ut! Finns inget skönare än att vakna upp vid 11 käka frukost i dryga timmen, sen gå och lägga sig igen och bara slöa i sina slitna mjukiskläder. Synd bara att jag nästa alltid sparar allt plugg så att jag måste göra de på söndagarna och att jag jobbar mellan 16 och 19, men något vettigt måste man väll göra av dagen. Efter jobbet blir de till att köra box, finns inget bättre sätt att avsluta veckan på.  





Denna bjuder jag på, ha en bra dag!


JENNY- VEGETARIAN

Om man är vegetarian/vegan och bara äter mat från växtriket kan de vara nödvändigt att komplettera med vissa kosttillskott. De är viktigt att tänka på vilka ämnen man går miste om som finns i de kött och mjölkprodukter som man inte äter. B2, B12 och kalcium är ämnen som man lätt kan få brist av som vegetarian/vegan om man inte ser till att komplettera med kosttillskott eller produkter från växtriket som innehåller de ämnena. De är extra viktigt att tänka på detta om man är ung och fortfarande växer, eller om man är gravid.


Om man tränar mycket ökar behovet av näring, och de är lätt att man äter kolhydratrik mat som är fattig på de vitaminer och minareter man behöver, och man måste vara extra noga att se till att man får i sig alla ämnen man behöver, speciellt B-vitamin, järn, zink, magnesium och antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin och selen, som är vanligt att man få i sig för lite av. Att ha brist av något ämne i kroppen kan leda till många olika komplikationer, och de är därför viktigt att man tänker på att äta en så allsidig kost som möjligt, och om man väljer att utesluta något eller några ämnen att se till att man komplettera dem.  


JENNY-3/10

Hellu! Gårdagen rullad på i ett. Började med ett morgonpass core och sen lite styrke. Efter träningen for jag hem och käkade tacos för typ 5 gången i veckan, jag blir aldrig less! Älskar hur man kan variera det så mycket genom att ha olika fyllningar, om inte inte har prövat kycklingtacos så gör de! Sen blev det att plugga i sinnen, för att kl 12.00 skulle jag och brudarna med bussen till Umeå, för lite shopping och annat kul. Vi var framme vid två tiden och hemma vid åtta. Så när jag kom hem var de bara att svida om och fara vidare till FL-festen i nyhamn. De var mycket trevligt och jag var chaffis. Idag har jag hunnit jobba, sova och skrivit lite på min filosofiuppgift. I kväll blir det knytkalas med mina kära vänner i Örviken. De ska bjudas på kladdkaka, chokladbollar, cupcakes och massa annat gott. Nu är de helg och jag tycker de är viktigt att man verkligen ska få njuta av allt gott som finns utan att behöva känna någon ångest. Om man håller sig till nyttig och hälsosam kost under veckorna, som är anpassad till en själv och hur aktiv man är, tycker jag de är lika viktigt att man ska få njuta av de goda under helgen. Inte som något belöningsysten utan just för att de är gott och livet är till för att njuta! Så ut å njut!


JENNY- VEGETARIAN

Vad man väljer att ta bort ur sin kost, om man är vegetarian, kan se lite olika ut och de har också fått olika benämningar. Så här från veta hur de kan variera si,g och vad de kallas för.


Vegan då äter man inget som kommer från djur utan bara födoämnen för växtriket. De har en kost baserad på cerealier, bönor, rot- och grönsaker, frukt och bär. De finns även dem som undviker produkter från djur så som, päls, läder, ull och honung.Sen kan man vara något som kallas Lakto-vegetarian då äter man en kost som veganen men man har lagt till laktosprodukter som mjölk, smör och ost, som de äter. En lakto-ovo-vegetarian har en kost precis som lakto-vegetarianen förutom att de också för att äta ägg.Idag kallar vi även de som äter fisk och kyckling (bara avstår rött kött) för vegetarianer. Vissa kallar dessa för marin-vegetarianer eller fågel-vegetarianer.


LISA - 2/10

Tiden går så fort (när man har roligt?). Nu är det alltså oktober vilket betyder att det i princip är vinter. Känns i alla fall som vinter på mornarna. Sinnes så kallt det kan kännas... HUR ska jag överleva en hel vinter är alltid frågan jag ställer mig när tempen sjunker under 5 plusgrader. Huttrar som en liten chihuahua (jo det stavas så, har kollat upp det) och tar på mig fleece och tofflor när jag kommer hem. Händerna är förmodligen allra kallast och dessutom torra och eländiga. Men det finns ju fördelar med vintern också, som inte betyder cykla i snöstorm svettig och ilsken. Och den fördelen är skidor. Men då ger det ju ändå inget att bo här eftersom skidåkning är rolig i fjällen och inte på vitberget. Så det skiter sig ändå!
Nu har pessimisten i mig fått ta ut sina vinteraggresioner lite så nu kan jag istället fokusera på det positiva.

Fredag, helg, FL-fest, jobb (=pengar!!!), spinning! Såna härliga saker finns det ju att tänka på istället. Har varit duktig i veckan och pluggat, varit på teori och hoppat över träning. Sprang i tisdags och idag så lite har jag hunnit klämma in. Nästa vecka ska jag i alla fall på ett skivstångpass då teorin blev flyttad. Blir nog bra.

Nu ska jag nöta lite bloglovin och sen äta mat, fixa mig lite och dra till Jenny som ska köra till festen! Kanoners=)



Haha.. Jag var tvungen!


LISA - INTERVJU GLUTENINTOLERANS

Jag frågade en tjej i min klass lite om hur det är att utesluta gluten. Nu visade det sig att hon just fått provsvaren som visade att hon inte var glutenintolerant, men hon har hur som helst provat på att vara utan gluten en period och därför kunde hon svara bra på frågorna ändå!

Hon tycker att utbudet av glutenfria produkter är bra och att det mesta är riktigt gott. Det finns t.ex ersättare för både pasta, kakor och bröd som gör att man kan äta samma sak som resten av familjen. Och om de åt t.ex lasagne så använde de bara glutenfria lasagneplattor istället. Det finns även mjölersättning, fibrer och liknande. Det är lite dyrare med glutenfri mat dock.
Det jobbigaste tyckte hon var att när man ska åka bort och att det kan finnas gluten i så många produkter som man kanske inte tänker så mycket på. Ett exempel på det är i olika typer av kryddor. Många gånger framgår det inte riktigt på produkten om det är 100 % glutenfritt eller inte. Sen kan det vara så att alla inte riktigt har förståelse heller utan menar att visst kan du äta lite grann i alla fall? Men så funkar det ju inte..

Några tips är att kolla upp på internet om glutenintolerans, sen finns det även bra bloggar man kan kolla på. Något man också kan tänka på är att det kan bli lite andra mängder när man bakar. Man får kanske räkna med att det inte blir som med vanligt mjöl och att resultatet blir lite annars.





Här hittade jag lite info om produkter och små tips.


LISA - LAKTOSINTOLERANS OCH ALLERGI MOT MJÖLKPROTEIN



Det kanske inte är så många som vet vad det är för skillnad mellan att vara laktosintolerant eller allergisk mot mjölkprotein. Det tänker man inte så mycket på. Eftersom mjölken är en jättebra näringskälla som särskilt barn och ungdomar behöver är det viktigt att man hittar ersättare som kan ge en samma eller liknande näringsinnehåll som mjölk.


Mjölkprotein

Om man är allergisk mot mjölkprotein så är alltså proteinerna i mjölken som ger en besvär. Det finns flera olika proteiner och antingen så reagerar man kanske mot en av dessa eller så gör man det mot flera. Hur mycket mjölkprotein man behöver få i sig innan man reagerar på det är olika. Reaktionen kan komma direkt efter man har fått i sig mjölkproteinet, men den kan även dröja flera dagar beroende på vilka symptom man får.


Symptomen vid mjölkallergi kan delas i fyra större grupper:
Hud: eksem, hudrodnad, klåda, nässelutslag och svullnad.
Mage-tarm: diarré, förstoppning, kolik, kräkning, magont, blod i avföringen och svårt att ta upp näring.
Luftvägarna: astma, hosta och snuva. Det råder olika åsikter om mjölkallergi kan ge inflammation i mellanörat eller inte.
Allmänna besvär: allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet.


När du köper alternativ till mjölkprodukter ska du främst tänka på att de innehåller tillräckligt med kalcium. Idag finns det berikad sojamjölk, rismjölk och havremjölk som näringsmässigt kan ersätta mjölk.


Laktosintolerans
Om man ser till jordens befolkning så är majoriteten faktiskt laktosintoleranta.
Vid laktosintolerans är man överkänslig mot mjölksockret laktos som finns naturligt i all mjölk. Det beror på att man har brist på enzymet laktas som ska bryta ner laktos i tarmen. När laktoset inte bryts ner börjar det istället att jäsa. Detta kan leda till magsmärtor, gasbildning och diarré. Hur mycket laktos man tål är olika från person till person och det finns även olika former av intolerans, men oftast tål man små mängder (ca 1 dl/dag).

I de flesta livsmedelsaffärer finns det flera sorters låglaktos- eller helt laktosfria produkter. Det är vanliga mejerivaror där man har tillsatt laktas. Eftersom mjölksockret redan är nedbrutet kan de smaka lite sötare än vanliga mejerivaror. Som laktosintolerant kan du äta hårdost då den är naturligt laktosfri.


JENNY - 1/10

Hej! Jag han tyvärr inte skriva nått igår, var en häktisk men rolig dag. Som sagt hade vi friluftsdag och vi cyklade runt hela Skellefteå. Jobbigt men det är skönt att få komma ut från skolbänken! Var hemma vid 16.00, hoppa in i duschen, gjorde mig klar, sen iväg för att hämta upp Linn och Julia, för att sedan fara till Josse i bureå för att käka middag och mysa med tjejerna i klassen. Riktigt trevligt, men mindre trevligt att jag inte har sovmorgon som alla andra. Snart bär det av till skolan, sen i kväll hoppar jag och brudarna på bussen till piteå för lite shopping! Hoj!  




JENNY - SMOOTHIE

För några dagar sen gjorde jag och Lisa en smoothie som bestod av 

1 äppla

1 dl blåbär

1 banan

naturell yogurt.



Riktigt gott och mättande!


RSS 2.0