JENNY - SÖMN

De är många som har problem med sin sömn att de sover för lite eller inte kan sova eller har många jobbiga drömmar. De finns mycket som visar på att om man är stressad mår dåligt eller varit med om något jobbigt så kan de göra att man sover dåligt vilket i sin tur skapar andra problem, som att man är trött, energilös, immunförsvaret försämras, man kan få ont i kroppen främst huvudet och man bli lätt irriterad och ledsen. De har även visats att sömnen är nödvändig för att ditt barn ska kunna minnas och lära sig nya saker och när vi sover sorterar hjärnan de man upplevt under dagen och ökar kreativiteten och förmågan att prestera, reagera och koncentrera sig.

När man är yngre så sägs de att de nio timmar per natt är de som rekommenderas. Men hur man timmar man behöver sova är så klart individuellt, men under puberteten behöver man sova mer när kroppen tröttas ut av alla förändringar. Men de är svårt att kunna ”finna tid” till att sova tio timmar per natt. Men de viktiga tycker jag är att man sova så att man vaknar upp och känner sig utvilad, de är det bästa tecknet på att man sovit tillräckligt. För vi är ju olika och vissa är morgon pigga medan andra är kvällspigga då gäller de att man ska kunna ta hänsyn till de och anpassa sig så att man sover tillräckligt.

Som sagt så behöver vi sova för att hjärnan och kroppen ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Tidigare trodde man att sömnen var ett passivt tillstånd, men idag vet vi att sömnen är uppdelad i så kallade sömncykler. Varje cykel tar mellan en och två timmar. Cyklerna är:

 • Insomningsstadiet
 • Stabil sömn
 • Djup sömn
 • Drömsömn eller REM-sömn. REM står för Rapid Eye Movement, som betyder snabba ögonrörelser.Här kommer lite tips om hur man ska kunna somna in lite fortare eller om man har svårt att sova.

 

 • Gå inte och lägg dig utan att vara sömnig.
 • Se till att varva ned en till två timmar före du lägger dig. Det är viktigt att vara avspänd och lugn då man ska sova.
 • Försök att ta itu med stress och problem före sänggåendet. Att ligga och älta problem gör det svårare att varva ner.
 • Undvik kaffe, te, cola eller energidryck sex timmar före du lägger dig. Dryckerna gör det svårare att gå ner i varv.
 • Mjölk, bananer och nötter är exempel på produkter som innehåller ämnet melatonin som är ett hormon som finns i kroppen och gör oss trötta och sömniga, de hjälper oss att upprätthålla en dygnsrytm. Så att äta de innan man lägger sig är bra för att varva ned.  
 • Ha mörkt (melatoninet påverkas även av ljuset), svalt (mellan 16-18 grader) och tyst i rummet och använd en bra säng.
 • Undvik att arbeta och titta på TV i sängen.
 • Stäng av TV och mobil (ljud från tv och mobil kan störa dig så att du inte kommer ner i den viktiga djupsömnen och man kommer då inte känna sig utvilad när man vakna upp)
 • Undvik att kolla på klockan (man kan då bli stressad över hur lite man kommer få sova, och kroppen utlöser då adrenalin vilket gör de ännu svårare att varva ned och somna).
 • Ha regelbundna tider för sänggående och uppstigning.
 • Om du inte kan sova – gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.
 • Undvik alltför långa tupplurar under dagen.
 • Motionera regelbundet.

 


LISA - VILA

Alla behöver vila och med vila menar jag inte sömn utan tid vaken tid då vi tar det lugnt och pausar från all aktivitet runt om oss. Vi behöver vila från både arbete eller skola, träning och andra vardagliga saker för att orka med och inte ”gå in i väggen” eller drabbas av trötthet. Återhämtning och vila är viktigt i både förebyggande syfte och för att komma tillbaka efter t.ex. utbrändhet eller liknande.

För mig är det avslappnande att träna samtidigt som jag tar ut mig. Men man får inte låta träningen blir den enda nyckeln till avkoppling för då kanske det går överstyr. Även om träningen gör en lugn efteråt är det viktigt att sätta av tid då man inte gör så mycket ansträngande över huvud taget. Man får helt enkelt hitta andra sätt att nå det där lugnet på. För kroppen behöver återhämta sig från träningen för att man inte ska slita ut sig och bli skadad.


Här är några sätt att bli mer avslappnad på:
-Avslappningsövningar eller metoder som t.ex. qigong och yoga. Det minskar stresshormoner och ger en lugnande hormoner
-Att läsa en bok, pyssla i trädgården eller lyssna på musik kan vara saker som gör en lugn.
-Att vara ute i naturen, bli masserad eller kramad, vara tillsammans med djur eller barn kan frisätta kroppens lugn-och-ro-hormoner.

Att vila behöver inte alls vara märkvärdigt eller svårt. Det kan handla om att sätta sig i lugn och ro med en kaffekopp i fåtöljen i 10 minuter och bara släppa alla måsten för en stund. Det viktiga är att du faktiskt ser till att du tar dig tid för vila och avkoppling, för både kroppen och knoppen behöver vila.
LISA - STRESS

Stress och utbrändhet är vanligt idag. Det som händer i kroppen vid stress är att hjärnan signalerar fara vilket leder till att hjärtat slår fortare, musklerna spänns och stresshormoner släpps ut i blodet för att frigöra bränsle så att kroppen kan reagera snabbare och orka mer. Kroppen är tillfälligt ur balans för att kunna ta hand om faran som hotar en. Så här har våra kroppar reagerat i flera tusen år. Vad som däremot har förändrats är stressfaktorerna. Långt tillbaka i tiden kunde stressen bero på att man t.ex. höll på bli anfallen av ett djur. När situationen var åtgärdad blev hormonhalterna normala igen och kroppen kunde återhämta sig. Idag är problemet att våra kroppar inte är fysisk aktiva när vi får den här stressreaktionen. Vi gör oss inte av med den extra energi och stresshormonerna som vi skaffar pga. Tidsbrist. Detta leder i sin tur till att funktioner som t.ex. cirkulation, matsmältning och immunförsvar försämras.


Stressfaktorer kan både vara psykologiska som t.ex. att bli mobbad eller att ha relationsproblem, eller så kan de vara fysiologiska t.ex. vid rökning och alkohol. En viss mängd stress kan upplevas som positiv och gör en mer effektiv men trots att man tycker om det man gör är det inte bra för kroppen med för mycket stress. Det är viktigt att ge kroppen och knoppen chans till återhämtning om den behöver det. Hur vi reagerar och påverkas av olika saker är individuellt.

Kortvarig stress är inte farlig utan hör till vår överlevnadsförmåga. Långvarig stress kan däremot bidra till olika negativa hälsoeffekter och sjukdomar.

 • Hjärnans aktivitet påverkas
 • Immunsystemets funktioner samt inlärningsförmåga försämras
 • Det frigörs fettsyror i kroppen och halterna av skadligt kolesterol ökar i blodet.
 • Astma och eksem kan försämras.
 • Matsmältningen blir mindre effektiv
 • Kroppen töms på energi.
 • Blodtrycket stiger och risken för diabetes och andra hjärt- och kärlsjukdomar ökar.

Det har visat sig att ”tävlingsmänniskor” och de som är tillbakadragna socialt löper större risk att utveckla stressrelaterade sjukdomar. Det är viktigt att man ser över sin situation och försöker bryta stressmönster även om det är svårt.
UNGDOMSHÄLSAN


Idag den 22 februari har vi varit på ungdomshälsan och pratat med deras sjuksköterska om deras organisation och andra allmänna frågor om hälsa.

Ungdomshälsan startade för snart två år sedan och är en verksamhet som främst jobbar med ungdomar mellan 16-25. Till dom får man komma med alla sorters problem och frågor angående hälsa. De kan vara stora som små och allt ifrån ont i ryggen till depressioner. De är enkelt att ta kontakt med ungdomshälsan eftersom man kan gå dit på dropp in, boka tid via telefon, sms eller mail. De jobbar med att inte ha några väntetider för att man snabbt ska kunna få hjälp och de har även de som kallas kortare kontakter för dem som känner att de bara behöver några få träffar.

Enligt deras statistik så är de ca 31 procent killa och 69 procent tjejer som besöker dem och 65 procent av dem är mellan 16-19 år alltså gymnasieålder. Men de har även haft besökare i åldrarna mellan 12-15 och de utgör 12 procent och mellan åldrarna 20-26 ugör23 procent av dem som kommer till dem. För att veta att deras arbete ger några positiva resultat så använder de sig av en metod då man själv varje samtal får skatta hur man mår inom olika områden och detta genom att följa Scott Millers principer. Dessa resultat som är mycket positiva deltar de med i en forskning, om hur man kan förbättra folks hälsa.    

Det sättet de jobbar på är fram för allt med en metod som kallas lösningsfokuserat, vilket innebär att man jobbar med möjligheter i stället för att se till problemen och gräva sig ner i dem. Så i stället för att fokusera på de negativa tankarna så försöker man komma fram till motargument som leder en till ett mer positivt tankemönster. Men de använder sig även av andra pedagogiker för att kunna anpassa sig till den personen som behöver hjälp. Man kan säga att de är som ett bollplank till att komma fram till de som får en att må bra. De jobbar med att de till helheten och detta genom att stärka självkänslan och få in vardagsrutinerna. Och för detta har de gjort en arbetsplan som ”heter se hela mig”. De delar som finns med och som man jobbar utifrån är sömn, kost, rörelse, att ha kul, självkänsla, relationer, vardagen och framtiden. Man utgår i fram alla de olika hälsoperspektiven som är fysisk, psykisk, social och andlig hälsa.        

Här är en förklaring över de olika hälsoperspektiven.

Att hitta en balans mellan de olika hälsoaspekterna är mycket viktigt och vi tror att de är många som inte är medvetna om det. Vi har alla fått höra att kost och träning har en stor betydelse på vår hälsa, men att de hör ihop med den psykiska själkänsla och vårt sociala umgänge och omgivning är de nog inte lika många som tänker på. 

Den fysisk hälsa är den mest omtalade, och vi vet alla att om man tränar och håller sig aktiv samtidigt som man äter en hälsosam och allsidig kost så kommer man få bättre förutsättningar till ett längre liv och risken att bli sjuk minskar, samtidigt som man får energi och orkar med mycket mer.

Psykisk hälsa
är någonting som blir allt sämre och har blivit till ett av de största folkhälsoproblem. Vi tror att om mer information om självkänsla och självkännedom skulle spridas, bland unga som gamla, så skulle de leda till att fler får bättre förutsättningar att utveckla en god självkänsla vilket i sin tur lägger grunden till en god psykisk hälsa.     

Att känna tillhörighet och känna att man tillför någon eller något någonting är otroligt viktigt för vår social hälsa tycker vi. De människor man omger sig av påverkar oss otroligt mycket och de är bara en själv som kan välja vilka människor man ska ha omkring sig. Att ha ett socialt nätverk som ger en positiv energi är mycket viktigt och stärker den sociala hälsan men även psykiska hälsan avsevärt.    

För att hinna inre ro så tror jag att de är viktigt att man kan ha någonting högre att vända sig till, om man väljer att kalla det för en Gud eller inte är upp till var och en. Men en god andlig hälsa är för oss att man har någon att vända sig till för att få tillbaka lugnet och någon eller något som kan visa en vägen när man själv tappat riktningen. Men de absolut viktigaste en god andlighälsa ger är en helhet, till sig själv, livet och till andra.

För att uppnå en god hälsa måste man ha en god relation till alla de olika hälsoaspekterna, denna relation ser olika ut under livets gång, och vi går alla igenom svåra och mindre svåra perioder som påverkar oss positivt eller negativt. Man måste komma till insikt att man själv har makten över till liv och de är bara en själv som kan välja hur man ska leva. Om man väljer att umgås med dem man mår bra av som ger en energi så stärks den sociala hälsan och gör att man känner tillhörighet, vilket i sint ut gör att man känner en trygghet vilket ger än förutsättningar att lära känna sig själv och sina egenskaper vilket stärker den psykiska hälsa. Vi tror att om man mår bra socialt och pysiskt så har men en livsglädje och en energi som gör att man blir mer motiverad att ta hand om sin fysiska hälsa. Sen finns den andliga hälsan där för att ge en helhet och hålla en nere på jorden för att motverka att man ska kunna falla in i något dåligt som kommer att försämra ens mående och hälsa. Hur vi relaterar oss till de olika hälsoaspekterna eller om vi inte ens är medvetna om att de finns så är de en del av oss och utgör en stor del av oss och påverkar våra val och på så sätt våra liv. Därför är de så att hur vi stärker och jobbar med vår hälsa ser olika ut för person till person och man måste lära sig vad man själv mår bra av och vad som stärker just sin hälsa.

Vi tycker att ungdomshälsans verksamhet känns som en organisation, just eftersom de är så lättillgänglig, ser till helheten och att man kan söka dit avsätt hur små eller stora bekymmer man har. De som vi också tycker är positivt är att de jobbar individuellt och utgår ifrån individens behov och bästa väg till ett liv i balans. Dessutom är känslan bland personalen väldigt välkommande och positiv, vilket gör de lättare för folk att öppna sig. På ett större ställa kan man lätt känna sig bortglömd och kan måste stå ut med långa väntetider vilket är allt annat än bra i sådana här situationer. För desto fortare man kan upptäcka en mot- eller nedgång desto lättare kan man hjälpa personen ur de dåliga till något bättre. Att få hjälp snabbt är alltså viktigt och små problem kan lätt bli stora, för en känsla kan ingen ta ifrån en.     

http://www.skelleftea.se/ungdomshalsan 


BALANS

När man tänker på att hitta balans i livet så tänker man på att man hittar en jämvikt mellan alla behov som behövs för att man ska må bra.

För att beskriva våra basbehov så tycker vi att Maslows behovstrappa ger en realistisk bild.

Alla har samma fysiska basbehov som är första steget i Maslows behovstrappa(som vi tycker visar en bra bild på vad människor har för behov), om man fortsätter längs den trappen så börjar det skilja sig från person till person, t.ex. är behovet ett barn i ett U-land har annorlunda än ett barn i ett I-land.

Efter fysiska behov kommer trygghet, trygghet måste alla få känna. Men hur vi människor upplever trygghet skiljer sig. En person i ett krigsdrabbat land kan känna sig lika otrygg som en person som är utstött eller mobbad i ett tryggt land.

Att känna gemenskap och samhörighet är nästa trappsteg, och det är viktigt för både vår sociala och psykiska hälsa. Vi tror att vars man än är och vem man är så söker man alltid gemenskap med andra människor, vilket kan leda till både positiva och negativa följder. De är positivt att känna samhörighet till andra människor och de har visats att dom som inte känner de löper mycket större risk att få en sämre psykisk hälsa, alltså en dålig balans i livet. En negativ grej man kan se är att personer som säker gemenskap kan hamna dåliga kretsar, speciellt om man är en ”svag” person.

Sen kommer uppskattning, bekräftelse att man känner att man tillför någon eller några någonting.

Sista steget på trappan är självförverkligande, att man får ha möjligheten att förverkliga sina drömmar och mål. Precis som vi nämnt tidigare så ser allas drömmar och mål olika ut, beroende på vad man har för livsåskådning, religion, uppväxt, erfarenheter och vilken kultur man kommer ifrån.Hur ska man kunna finna balans i livet?

När man har uppfyllt alla dessa behov så gäller de att finna en inre ro, en inre balans. Hur man går till väga för att finna den är personligt, vissa genom sin tro andra genom andra sätt. Meditation och yoga är metoder som vissa använder sig av, medan andra bara är och gör sådant de tycker är roligt.

De svåra är att kunna kombinera alla behov utan att man ska känna sig stressad. Vars man än bor och hur man än har de ställt så kan de vara svårt att veta hur man ska kunna prioritera sin tillvaro som t.ex. jobbet, skolan, familjen, vänner, träning och egen tid. Stress och ohälsa är motsatsen till ett liv i balans.  Idagens samhälle i alla fall i väst världens i-länder, är de svårt att inte känna sig stressad. Vi har så mycket som ska göras och hinnas med, och man kan uppleva de som att vi har mer saker som är ”livsviktiga” vilket kan orsaka flera olika stressfaktorer, medan i u-länderna bland dom som har de riktigt dåligt ställt, handlar deras obalans om att inte kunna tillfredställa sina grundbehov vilket skapar en helt annan sorts av stress, en oro över att inte kunna överleva. 


Idag finns de en stor efterfrågan efter olika metoder och vägar till att finna en balans i livet.  Markanden formas där efter.

Meditation

Yoga

Båda har en religiös bakgrund, men utövas idag av alla oavsett religion, för att uppnå bl.a. balans och avslappning. 

Träning

Träning får en att må bra.

Mentalträning

Målbildsträning

Används fram för allt inom olika idrotter för att uppnå framgång.

Terapi

Idag finns de massor av olika terapi former som kan anpassas till alla som behöver och vill. Den kan fram för allt hjälpa en att bearbeta jobbiga händelser och få en att förstå varför man gör som man gör och är den man är.

Massage

Akupunktur

Spikmatta

Ger djupare avslappning och kan ge lakande effekter.  

Vad som är livsviktigt

Att hitta balansen i livet handlar egentligen om att må bra vara nöjd med sig själv och sin tillvaro. För man kan ju ha allt och alla förutsättningar men ändå inte känna balans, eller så kan man sakna mycket som andra tar förgivet och inte ha så stora förutsättningar, men ändå känna att man har ett liv i balans.

 

 

 


JENNY - FRUKOST

Frukosten är superviktigt och de är den som avgör om du får en bra start på dagen eller inte skulle jag vilja säga. Efter en natts sömn på några timmar vanligtvis mellan 6-8 timmar så har ingen energi tillförts vilket gör att kroppen går på sina energireserver. Därför är frukosten så viktig för de är den som ger kroppen den nya energin efter en natt av fasta. Själv har jag aldrig haft problem med att äta frukost men jag är fullt medveten om att de finns dom som inte är hungriga eller mår illa av att äta på morgonen. De är självklart individuellt men jag tror även de är en vane sak. Om man har svårt att få i sig frukost kan de vara bra att få igång magen lite genom att gå om kring lite grann och massera den, och kanske inte äta det första man gör när efter att ha vaknat utan vänta tills man börjar känna lite hunger. De viktigaste är inte att man ska måsta variera sig, för man brukar ju inte vilja ändra på sina morgon rutiner, utan de viktiga är att man få i sig något över huvud taget, och helst så att man får i sig protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. En stadig frukost underlättar fördelningen av måltiderna och gör dig mindre hungrig och sötsugen framåt lunchtid. En bra frukost ska förse dig med så pass mycket energi att du inte blir trött och orkeslös under förmiddagen. Den bör ge dig 20-25 procent av ditt totala kaloriintag.


här är ett bra förslag på en frukost
JENNY - HUR SKA MAN ÄTA?

De finns flera tusentals olika dieter och tips på hur man ska äta osv, men vad just din kropp behöver och mår bra av är helt individuellt och beroende på hur aktiv du är. Så de finns egentligen inga kostprogram som passar förutom de att lära känna sin egenkropp och vad den har för behov och mår bra av.

Men några saker man kan tänka på är att sprida måltiderna över dagen eftersom man då på bästa sätt tillgodoser kroppen med dess näringsbehov. Detta gör också att du får ett jämt insulinnivå i stället för att äta få måltider och få ökade insulinnivåer i blodet vilket gör att kroppen mycket lättare lagrar fett. Det blir också lättare för kroppen att fylla på glykogenlagren så du har energi. Så de är alltså bra att få in dina måltider till rutiner att äta frukost mellan mål, lunch, mellan mål, middag, kvällsmål, men de kan va svårt när jobb, skola, träningar och umgänge kan komma emellan. Jag tycker då att de är viktigt att dagens tre huvudmål är så regelbundna som möjligt och att man sedan fukoserar på att anpassa sina intag efter sin träning.  

Ca 1-2 timmar innan träning är en riktlinje för att inte låta matsmältningen arbeta under träningspasset. Men de absolut viktigaste är att få i sig kolhydrater och protein efter träning för att få så bra effekt och återhämtning som möjligt. Jag tror att de är många som glömmer hur viktigt kolhydraterna efter träning faktiskt är. De må vara den ända gången snabba kolhydrater går före långsamma. Detta eftersom efter träning så tar våra muskler glukoset från blodet utan att kroppen frisätter några stora mängder insulin (Insulin stimulerar fettupptaget och hämmar fettnedbrytningen). Fett gör så att magsäcks tömningen går långsammare vilket gör att näringsupptagnings förmågan tar längre tid.  Så att köra på protein pulver och sen ta en eller två riskakor är ett riktigt bra tips. Detta bör du göra direkt efter träningen och sen när du kommit hem och helst inom en timme är de vikigt att få i sig lite mer och då i from av långsamma kolhydrater (fiberrikt), protein, fett, vitaminer och mineraler. Då har jag några alternativ som man kan köra på som är lätt, gott och nyttigt!

Äggen består av protein och fett, fibrer och långsamma kolhydrater i mackan, vitaminer och mineraler i moroten främt A- vitaminer. I mjölken finns också vitaminer mineraler och även proteiner och fett. Fibrer och kolhydrarter i muslin, vitaminer och mineraler i kivin främst c-vitaminer, filen innehåller liksom mjölken protein, fett, vitaminer och mineraler.Keso är riktigt proteinrikt och därför toppen efter träning, fiberer och kolhydrater i mackorna, proetin, fett, vitaminer och mineraler i mjölken och vitaminer och mineraler i äpplet främst c-vitaminer.


LISA - KOSTTIPS

-Hoppa aldrig över frukosten. Försök äta en ordentlig och näringsrik frukost så du står dig fram till lunch. Har du svårt för att äta direkt på morgonen kan du ta en frukt och sedan ta med dig en macka till skolan/jobbet.

-Ät regelbundet. T.ex. Frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål. Då håller du blodsockret på en jämn nivå, blir inte lika sötsugen och mår bättre.

-Lägg till bra saker istället för att ta bort dåliga. Känns det för jobbigt att lägga om kosten helt och hållet kan du börja med att lägga till bra saker, t.ex. äta sallad till maten. Ibland måste man komma igång lite försiktigt för att kroppen ska få vänja sig, då blir det inte lika strikt vilket gör att man inte tröttnar på samma sätt som när kan förbjuder saker.

-Tänk färgglatt! Ät mycket grönsaker, frukter och bär så du får i dig till exempel vitaminer, mineralämnen, kostfibrer och antioxidanter som gör gott för ¨din kropp.

-Har du inte problem med kraftig övervikt eller annat kan du hela tiden tänka på att äta från alla delar av kostcirkeln. Tänk t.ex. inte att fett gör en fet. Det är faktiskt livsnödvändigt i lagom mängd.

- Välj i första hand fullkornsprodukter, t.ex. pasta och bröd. Det har visat sig att det minskar risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer eftersom fullkorn innehåller en massa bra ämnen.

-Fisk innehåller ämnen som många svenskar får i sig för lite av. Det är väldigt bra mat och det rekommenderas att man ska äta det 2-3 gånger i veckan.

-”Kompensationsät” inte. Med det menar jag att man inte ska hoppa över lunchen om man t.ex. sedan ska på gofika hos en kompis. Det är lätt hänt att man skapar lite regler och mönster runt maten som man egentligen inte mår bra av. Man kan äta sötsaker och annat ”onyttigt” ibland om man äter bra mat annars. Mat och ångest ska inte hänga ihop!

-Om du är väldigt noga med din kost, snudd på överdrivet noggrann och gör precis som man ”ska”: ät som du inte brukar! Man får slarva ibland, det blir så tråkigt annars. Prova att då och då äta precis det du känner för och låt inte huvudet få så mycket att säga till om.LISA - MINA TANKAR OM KOSTEN

Vi har ju tagit upp det här med hur individuellt allting är när det kommer till hälsan. Idag kan man se flera olika trender i dieter och i media ser man ständigt nya råd och rön om vad som är farligt att äta och vad som är nyttigt och bra. Själv är jag lite av en motståndare till olika dieter, det beror förmodligen på att jag har haft en relation till mat som blev alldeles för kontrollerad. Jag tror att vi mår bäst när vi äter av allt, men självklart i olika stora mängder. Det är ju ganska logiskt att man inte mår bra av att äta pizza till middag jämt. Att äta 10 morötter per dag mår man förmodligen inte heller bra av. För mig känns det som att en allsidig kost som innehåller alla delar från kostcirkeln är det bästa, i alla fall för min kropp. Alltså måste man helt enkelt använda sitt sunda förnuft, lagom är bäst…


Jag vet att det finns de som är överviktiga och har svårt att gå ner i vikt. Att lägga om sin kost är inte helt enkelt och jag tycker att man ska söka hjälp hos t.ex. en dietist för att kunna lägga upp kosten på ett bra sätt. Jag tycker att det är okej att pröva på någon diet om man känner att man verkligen har ett behov av det. Men i sådana fall är det viktigt att man verkligen läser in sig på just den dieten så man får i sig det man behöver och inte utsätter kroppen för fara. Men även när det gäller dieter tror jag att riktig mat är det bästa, pulverdieter är jag stark motståndare emot. Mat är människans naturliga föda och så tycker jag att det ska vara. Att dra ner på vissa livsmedel som t.ex. kakor och läsk, minska kolhydratintaget, äta mer regelbundet och lägga till motion kan räcka för att man ska må bättre och om man nu vill, gå ner i vikt.


Mat är lika med energi, det behöver vi och det är inte farligt. Vill man gå ner i vikt handlar det om att dra ner på energiintaget, vill man ligga kvar på sin nuvarande vikt måste man få i sig lika mycket som man förbränner och är man underviktig gäller det att äta mer än vad man förbränner. Ganska enkel matematik egentligen.


Många är så stränga mot sig själva och sätter upp förbud vilket gör att maten blir en fiende istället för något livsviktigt och gott. Kosten är en viktig del i en god hälsa och om man har problem med den är det klokt att justera den. Men tänk på att hela du ska må bra, så låt inte kosten få ta för stor plats heller.


JENNY- FETTISDAG

Passa på att njuta av goda semlor och annat gott, livet är för kort för att inte njuta de gäller bara att veta vad som verkligen får en att må bra !sorry för dålig uppdatering men vi har 1000 andra skoluppgifter som måste prioriteras före just nu, men till nästa vecka ska vi ha massa roliga saker att skriva om!JENNY - 13/2

Solen skiner bara nåra ynka minusgrader, kan inte bli så mycket bättre löparväder! Så nu ska jag snöra på mig löpbardojjorna och köra en runda på ca 6 km! De var allt för långe sen jag sprang utomhus har blivit för bekväm av mig och mest sprungt på löpbandet på gymmet, men nu ska de bli ändring på de!

UT OCH NJUT !


LISA - 9/2

Känner mig mycket gladare nu än förra veckan tack vare tjejkvällen i fredags och födelsedagsfikat hos Emma igår med några från klassen. Och det trots min förkylning som inte riktigt vill ge sig. Alltså är läget stabilt igen, även om skolan känns apjopbbig nu så kommer jag att fixa det med lite trevligheter på vägen. Tack alla fina människor som gör mig glad igen!

Nu är det samhälls som gäller fram till första lektionen 11.40!

Lite bilder jag snodde från Axxa

3,2

2,2

7,2

LISA - 5/2

Är huvudet dumt får kroppen lida. Har allt för många gånger låtit huvudet bestämma, men det ska det bli ändring på! Jobbar med att lyssna på kroppen och göra det som känns bäst för stunden. Har dragit på mig en förkylning och därför blir det ingen träning. Hade istället tänkt gå en sväng nu före middan, men jag känner bara för att lägga mig under filten och powernapa eller läsa lite istället. Huvudet protesterar en aning men nu ska jag göra det min kropp behöver och som jag egentligen vill. ALLTSÅ, det blir mys istället för prommis. Då var det avgjort! 
Blev värsta analysen... Men ibland måste jag ifrågasätta mig själv lite. Brukar vara rätt klok men ibland undrar man ju.

Ikväll ska jag och några brudar baka cupcakes hos mig. Känns som en alldeles perfekt aktivitet för kvällen. Sen blir det jobb lördag och söndag. Ingen träning inplanerad, men det känns faktiskt skönt. Behöver lite vila.


LISA - 3/2

Iskallt och snöstorm om vartannat. Visst gillar jag vintern, i alla fall ibland, men nej nu är jag less. Tänk vad skönt med gröna gräsmattor och varma solstrålar.

Inte mycket motivation alls just nu och därför blir det inte så många inlägg, känns liksom bara som jag drar ner mig själv ännu mer genom att skriva om det, som nu. Men så kan det ju kännas ibland. Bara bita ihop och plugga sista terminen nu som verkar bli den jobbigaste, vilket jag inte hade räknat med med tanke på att jag läser färre timmar. BLÄÄ. Överbelastad hjärna. Har bara en massa måsten i skallen. Saker att komma ihåg.

Tack och lov flyger tiden iväg. Sånt uppskattas enormt just dessa dagar. Nu ska jag försöka ta tag i plugget efter kaffe och macka pausen jag just tog. Så får det bli!


JENNY - 2/2

Idag fick jag ett paket på posten, och de var mitt proteinpulver och min vattenflaska från gymgrossisten som hade kommit! Så idag efter träningen blir de premiär ! Har inte förväntat mig att de ska göra stor skillnad eller nått, jag är bara ute efter att ge min kropp all den näring och energi den behöver för att reparera och återhämta sig så att jag kan känna mig pigg, stark och frisk!
LISA - TIPS FÖR ATT GÖRA TRÄNINGEN TILL EN RUTIN

1.Gör träningen till något roligt. Hitta något du tycker är kul istället för att gå efter en träningsform som känns tråkig men som sägs vara effektiv. Det ska ju hålla i längden.


2.Många får mer motivation genom gruppträning. Vill du ändå träna på egen hand kan du skaffa en träningskompis. Då får man dessutom den sociala delen på köpet.


3.Om du har något speciellt mål med träningen kan det vara intressant att skriva träningsdagbok eller liknande för att tydligt se framstegen man gör. Det är också ett sätt att bli extra motiverad.


4.Om du har svårt att spontanträna är det smartast att planera in träningen så att den verkligen blir av.


5.Prioritera din träning och låt inte dåliga ursäkter hindra den. Se det som något viktigt som du gör för din egen skull.


6.Tänk långsiktigt och inte säsongsmässigt. Att bara träna inför beachen kan dels skapa besvikelse, men sedan måste man ju komma ihåg att träningen handlar om mer än bara utseende. Det viktigaste med den är ju ändå att den får en att må bättre.JENNY - 1/2

Ny vecka och nya tag! Jag har väldigt mycket i skolan just nu men de ska inte komma i vägen för min träning den här veckan. Jag är så sjukt taggad på att hårdköra, och veckan inleds med förhoppningsvis ett boxpass, de var fullbokat så jag har en reservplats så de är inte säkert att jag kommer få att köra, men om jag och emma inte får plats får vi köra på i gymmet ist.

Veckas träning

Måndag – box
Tisdag spinning
Onsdag – styrketräning med fokus på överkropp
Torsdag – spinning
Fredag – core
Lördag -  vilodag
Söndag – styrketräning med fokus på ben och rumpa


Btw fick sommarjobb idag på ett äldreboende här i stan, heltid båda perioderna :D !


RSS 2.0