JENNY- VECKANS TRÄNING

Måndag – förefrukost promenad 5 km

Tisdag – 55 min spinning plus styrketräning med fokus på överkropp

Onsdag – 40 min core

Torsdag – 75 min box ( om jag inte har dött efter svin sprutan)

Fredag – förefrukost promenad 5 km och ev styrketräning

Lördag - Vilodag

Söndag – styrketräning med fokus på överkropp


ORTOREXI

När nyttigt blir sjukligt

Idag matas vid av information och fakta om hur viktigt de är att leva hälsosamt. Men detta hälsosamma levande kan gå till överdrift och så lågt att de blir sjukligt, detta kallas Ortorexi nervosa. När tränings mängden blir extrem och man har full kontroll på sitt energiintag, så att de tar över ens liv och blir till ett tvång, är vardagen för en som lider av sjukdomen. Men varför är det så att vissa drabbas av denna träningsmani och extrema hälsotänk. Vilka faktorer är de som påverkar mest och hur ska man göra för att inte hamna där, och hur kan man tas sig ur ett sådant beteende. Vad kan samhället göra för att motverka detta.

Ortorexi är inte ett erkänt begrepp och heller inte en egen diagnos. Många experter inom området påstår att otorexi är en annan from av anorexi. Begreppet ortorexi användes första gången 1997, av Steven Bratman. Han såg att en ny typ av ätstörning hade börjat växa fram, där besattheten av att vara hälsosam tog över. Termen kommer från de grekiska orden ”orthós” som betyder rätt, korrekt samt ”orexsis” som betyder begär eller hunger. Tillsammans ska de betyda ”manisk besatthet av hälsosam och korrekt mat”.

Undersökningar och studier menar att de som har ortorexi inte har samma viktfobi, och att de inte är mängden av mat som spelar någon roll utan de är kvalitén som är det viktiga. Det är till störst del unga tjejer som drabbas av ätstörningarna anorexi och bulimi. Men de har visats att de som drabbats av ortorexi inte i samma utsträckning drabbar unga tjejer utan även de i medelålders män och kvinnor eller elitidrottare som lagt av. De strävar inte efter att banta utan de är ute efter att bli så vältränade och hälsosamma som möjligt vilket kan innebära önskan av viktökning En anorektiker mår dåligt av att äta medan en ortorektiker mår dåligt av att äta fel. Det som vill uppnås är en känsla av renhet och perfektion. Oftast är inte en ortorektiker fysiskt i någon fara vilket bulimiker och anorektiker är. Det finns dock undantag med sådana som har varit så besatta av att äta rent att de slutat äta och svält sig själva istället. De äter aldrig något onyttigt oplanerat och om de skulle ske så skulle de kompenseras med träningen senare. Om denna sjukdom går för långt så kan den leda till döden.     

En fallbeskrivning på hur ortorexi kan visa sig i en lindrigare form eller i ett förstadie, enligt Steve Bartman kan beskrivas så här. Sandra är 20 år och en vanlig tjej, som är varken över eller underviktigt. Hon är sund och vältränad. De som är speciellt med Sandra är att hennes liv är väldigt kontrollerat av henne själv, och hon styrs av tanke av att ha den perfekta kroppen. Rutiner är otroligt viktiga och hennes dagar ser ut som så att hon äter fruktos på bestämd tid, två sportknäcke med 7 procentig mjukost & gurka. Efter frukosten är det två timmar gym. Resten av dagen är också bestämd, maten kommer var tredje timma. Oftast består maten av knäckebröd, frukt och fil. Middagen består av det som hon själv anser vara nyttigt. En dag i veckan får Sandra äta exakt vad hon vill, men självklart måste det kompenseras med mer motion. De är inte bara kosten och träningen som är planerad utan hela hennes liv är inramat av olika rutiner och regler. Som när benen ska rakas, håret ska klippas och rummet ska städas. Sandra tycker inte att hennes liv är jobbigt på något sätt ” det känns inte jobbigt eftersom att det är en sådan vana, det är ju så här jag vill ha det” säger Sandra.

Men hur ska man gå till väga för att vi ska kunna hitta en balans i var hälsa utan att de ska gå till över eller underdrift. För samtidigt som många lider av övervikt och fetma så är olika ätstörningar ett stort problem. Claes Norring, föreståndare för Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar säger så här: “Jag tror absolut att de attityder och föreställningar som finns i samhället om hur man ska leva för att vara hälsosam underbygger ortorexi”. Alltså pressen från samhället att vara perfekt och idealisk, blir svår att hantera för många, och de kan leda till att man drabbas av ortorexi. . Det finns vissa studier som säger de att orsaken till varför de hamnar i detta maniska tränande också kan bero på olika ärftligt faktorer, att vissa är mera genetiskt sårbara och känsliga för psykiska påfrestningar. De säger även att de kan komma från vår barndom, att vår uppväxt har stor påverkan. Men man kan även se vissa kopplingar till ett kontrollbehov. De personer som drabbas är perfektionister och låter även detta överföras på kosten och träningen. Man vill uppnå en totalhälsa, genom total kontroll. 

Steven Bartman har visat på de olika följder som kommer med ortorexi. En är att man inte får i sig tillräckligt mycket av de olika näringsämnena man behöver eftersom de lever på stränga dieter, och bara äter de som de själva anser är nyttigt, vilket betyder att man kan bli undernärd, vilket gör att man tex blir trött, hägning och får sämre immunförsvar. Vilka näringsämnen man får brist på beror alltså helt på vad man äter och anser är nyttigt. De är vanligt att man väljer att bli vegetarian och om man då inte är noggrann med att komplettera de dela av konsten man väljer bort med annat av samma innehåll får man lätt brist av D-vitaminer och B12. Vad som prioriteras hos en sjuk är träningen och kosten och inget annat får komma i vägen. Detta gör att den sjuke lever ett väldigt isolerat liv, och kan få problem med de sociala. De blir en psykisk påfrestning av att ständigt vara som besatt av kosten och träningen, vilket kan föra att ortorexi kan mynna ut till en annan ätstörning, som anorexi eller bulimi.    

Vår syn

Dagens samhälle är mer utseende fixerat än någonsin, är man inte smal, snygg och framgångsrik så har man i princip misslyckas med livet. Pressen av att vara hälsosam, att träna mycket, äta fett och sockersnålt är stor för många, och är en orsak till den nya diagnosen ortorexi. Vi tycker det finns fler grunder till denna sjukdoms utveckling även om pressen från samhället är den största enligt mig.

Den finns många människor som inte har funnit sig själva eller som har låg självkänsla de är just dem som ligger i farozonen för detta syndrom. Men den här sjukdomen drabbar inte främst unga tjejer som de andra ätstörningarna oftast gör. Som sagt så drabbas män och kvinnor i medelåldern eller elitidrottare som lagt av också av ortorexi. Orsaken till varför de hamnar i detta maniska tränande tror vi kan bero på många olika saker. De kan vara så som tidigare nämnts att man är mer genetiskt sårbar för psykiska påfrestningar vilket gör att man lättare kan drabbas av olika ätstörningar. Men vi  tror att barndomen och uppväxten spelar en större roll, eftersom de är då man ska skapa en trygghet till sig själv och sin omgivning och om man inte får chansen att göra de så är de betydligt lättare att man hamnar i situationer som gör att man kan drabbas av en ätstörning eller andra psykiska problem eller sjukdomar. Men jag tror även att samhällets påtryck om att vara perfekt och att lyckas i livet också har en mycket stor påverkan.

Varför medelålders män och även kvinnor drabbas, de kan vara att de känner att de måste ta tag i sitt liv, de känner att åldern tränger på och att de är på tiden att de börjar tänka på hälsan innan de är för sent. Men de farliga är inte att de börjar tänka på sin hälsa de farliga är när träningen blir mer än vad kroppen klarar av, och när närigsupptaget är lågt på kcal när man har en energiförbrukning som en elitidrottare. Även Elitidrottare eller idrottare som lagt av kan känna en press att förlora sin form, och de blir lätt att de trappar ner på maten fastän de tränar i samma mängd som förr. Men självklart är det inte bara äldre och före detta idrottsmän som drabbas, utan även unga tjejer, killar, kvinnor och män i alla åldrar.

Vi undrar varför och när det hälsosamma livet går över till att bli en psykisk belastning och sjukdom.  Vi tror att de är de personer som låter de gå så långt att de istället för att träna o äta hälsosamt för att de får dem att må bra, känner ett tvång som börjar styra allt mer över deras liv. Man har skapat ett mönster som man vet att man inte mår bra av men som man inte vill bryta, för hela ens liv är då uppbyggt av just kost och träning. Man känner sig hela tiden missnöjd med sina prestationer. De känner aldrig att de lyckas nå sina mål och de blundar för de det lyckas med men känner sig direkt missnöjda över små saker, de går över till självförakt. Självföraktet kommer när självkänslan är så låg att man ser ner på sig själv och sina kunskapen och sin identitet.

När man träna så utlöser kroppen ett endorfin som ger en må bra känsla, denna positiva kick är kroppens egen morfin och även beroendeframkallande. När man har grävt ner sig så djupt kan den positiva kicken som man får av träningen bli de ända som får en att må bra för stunden, eftersom de påverkar ständiga negativa och nästan deprimerande tänkandet på ett sätt att de känner sig lyckliga för stunden. Men eftersom endorfinet slutar att utlösas då träningen är avslutad så går den personen tillbaka till sitt negativa och självkritiska stadium och kommer därför inte känna sig nöjd förrän den har tränat igen och ingen och ingen…

Vi tror även den positiva kritiken från omgivningen ge, kan ge en negativ effekt på de personer som har eller är på väg att får ortorexi eller någon annan ätstörning eller träningsberoende. Med det menar jag att t.ex. om en kompis eller en familjemedlem säger ”så bra att du har tagit tag i ditt liv och börja motionera och äta rätt”, eller ”vad fräsch du ser ut fortsätt så här” då kan personen känna en ännu större press att måste fortsätta i samma spår och lite till. De är oftast svårare att ser när någon har ortorexi eftersom personen oftast inte ser sjuk ut, till skillnad från en anorektiker som nästan på en gång ser svag och trött ut men de syns fram för allt på vikten som rasar vilket den inte gör för dem som har ortorexi.

Alla ät och träningsstörningar är mycket svåra att bli av med och de är någonting man kommer få leva med hela sitt liv, men de går ju självklart att bli frisk. De viktigaste tror vi är att den sjuke först och främst måste inse att den är sjuk vilket inte alltid kan vara så lätt. Sen tror jag att nyckeln till att komma ut ur de gamla tänket och för att kunna bli frisk är att stärka självkänslan och att kunna acceptera sig själv, för att leva ett hälsosamt liv är inte fel men att nedvärdera sig själv är definitivt fel. För ett hälsosamt liv ska inte få en att må dåligt som ortorexin faktiskt gör.      

 


LISA - 29/11

Spinning, godis, förfest inför station med klassen (minus fest och station för min del), sovmorgon, promenader, saffransbullar, eclipseläsning, luftslottet som sprängdes (bio), naturgodis, svårt att somna, lite plugg, fixat middag.
Lite så har min helg sett ut. 
Avbokade spinningen och har bestämt mig för att fara på core och jympa istället. Har blivit lite för enformig träning senaste tiden och det är egentligen emot mina principer. Blir dessutom mycket roligare att träna om man varierar träningsformerna lite då och då. Så blir det och det ska bli kul! 

Imorgon är vi komplediga så då ska jag och Jenny jobba med projektarbetet hade vi tänkt. 
 


JENNY - 29/11

Idag är det första advent och skyltsöndag, och här hemma har de bakats saffransbullar och jul pyntats. Börjar faktiskt få lite julstämning. Helgen har varit king, fredags kvällen började med klassfest och sen blev det station! Alltid lika kul, men mindre kul är de att jag som vanligt började 08.00 morgonen där efter. Blev 3 timmars sömn, men jag överlevde jobbet ändå och fick sen sova igen några timmar på eftermiddagen. Sen blev de att fara till hamn och mysa med brudarna. Nu ska jag ta och stoppa något i magen och sen bege mig till edda för att jobba och sen fara till friskvårds för att träna.  

taggade fl:are redo för utgång!  


JENNY - MÅL

Att sätta upp mål är bra för motivationen, så om man känner sig omotiverad till att träna så kan man mha av att sätta upp mål, göra de mer motiverande, eftersom man då har något att sträva efter och allt känns roligare om man ser att man utvecklas. Jag har nu tänkt sätta upp lite nya mål för mig själv eftersom de jag tidigare haft har jag klarat av eller är inte längre aktuella.

Mål jag tidigare haft och nu klarat av är

10 chins
50 armhävningar
50 kg i bänk
2 km under 8 min
5 km under 25 min
Simma 50 meter under 30 sek

Mina nya mål är

Uppehålla de tidigare avklarade målen plus
Bänka min egen kroppsvikt 60 kg
20 chins
Starkare bål och bättre hållning
Bli mer vig och smidig – sitta 90 grader och kunna nå tårna – stå upp och kunna nudda marken med fingrarnaJENNY - 26/11

Igår blev de att köra ett core pass på morgonen för att sedan fara till skolan och plugga NKb hela dagen. Provet hade jag i morse och de gick bra måste jag säga, skönt att de är över, nu måste jag bara ta tag i alla andra uppgifter… Slutade vid 12 idag så jag passade på att gå på stan och köpa lite inför i morgon som nya strumpor osv. Sen nu på kvällen har jag kört ett box pass på 75 min, och jag är helt död i kroppen nu, måste köra box oftare, har glömt hur kul och bra träning de verkligen är! Näe nu ska jag ta och käka mina ägg som jag kokat, och lite blåbärssoppa så klart, riktigt bra kvällsmål efter träning med mycket protein, fett och fibrer!    

Så här glad är jag över att de är fredag i morgon!


LISA - SKIPPA JULSTRESSEN!

Nu när december kommer är det många som bara stressar över allt som ska hinnas med innan jul istället för att njuta av julmyset och stämningen. Man glömmer bort att ta vara på tiden innan jul och stressar sig igenom veckorna före julafton för att sedan kunna skapa den perfekta julhelgen. Det tycker jag är synd. För mig är tiden innan jul minst lika viktig. Det är ju då man verkligen uppskattar pyntet, jullåtarna, ljusen, glöggen, godiset och allt vad det nu är.


Det är synd att julen numera handlar så mycket om det materiella. Julklappar för enorma summor sammanlagt och mat som vi inte ens äter upp allt utav. Slappna av istället för att stressa ihop en massa julklappar till alla du känner och köpa och tillaga mängder av mat Du lägger själv ribban för vilken nivå du vill ha på dina julförberedelser. Välj ut vilka du vill köpa julklappar till och lägg lite mer krut på de klapparna, tänk på att en present även kan vara något ätbart eller varför inte en upplevelse? Då slipper du trängas med alla galna konsumenter på stan. När det gäller julmaten så kan man ju faktiskt prioritera det man tycker är godast, köpa i mindre mängder och köpa färdigt vissa saker. Jag tycker faktiskt att det är okej att fuska, i alla fall om det gör julen mindre stressig och mer härlig. Och vill du göra eget julgodis och annat gott som faktiskt är godast hemgjort så behöver du ju inte göra så stora satser. Dels är det inte roligt att göra 500 lussekatter överdrivet med knäck, det skapar bara stress och irritation. Och sedan ger det inte något att göra enorma satser eftersom de flesta ändå brukar vara less på allt julgodis efter jul.


Att gå ihop om julmaten är perfekt om man är flera. Någon fixar skinkan, en annan knäck och en tredje glögg osv. Gör det inte så märkvärdigt! Det är ju faktiskt sällskapet som är viktigast.

För mig är julen tiden på året då man får mysa extra mycket tillsammans med de man tycker om. Tycker du att stressen tar över julen så stanna upp och prioritera! Du väljer faktiskt själv…LISA - 25/11

Efter frukosten tog jag mig en timmas promenad i dimman. Trots att vädret suger var det skönt att komma ut. Frisk luft ger mig alltid ny energi. Ska snart äta lite innan jag sticker till skolan. Har nationella i svenska, ska hålla tal. Vill bara göra bort det! Är ingen riktig talare men det brukar ju gå okej ändå.
Helt sjukt att det alldeles snart är december, jul och min födelsedag. Tiden går ruskigt fort! Dags att köpa julklappar.

Bjuder på en av mina favorit pepp-låtar. En gammal goding, men jag blir glad av den!
JENNY - 24/11

Idag har jag varit ledig, eller jag har inte haft några lektioner men jag har pluggat mer än vad jag hade gjort i skolan ändå så. Har även tränat och blev att springa och sen köra överkropp, har träningsverk från gårdagens spinning pass och jag känner nu träningsverkan komma smygandes i armarna också. De är så kul att känna att träningen ger effekt! Efter träningen blev de att laga middag åt familjen, och jag måste säga att jag lyckades riktigt bra.

Så här gick det till

Jag marinerade kyckling som jag hade skurit upp i tärningar med soja och sweet chili, lät de stå och suga till sig medan jag skar upp potatis i skivor.

Sen in i ugnen med potatisen som jag saltat, pepprat och hällt lite olivolja på,  i ca 20 min i 250 grader

Gjorde i ordningen en sallad

Började steka upp kycklingen när de var ca 10 min kvar för potatisen

Till sist kackade jag i lite vitlök och hällde i matlagningsgrädde   

Har man tillgång till grill så är de hur gott som helst att grilla den marinerade kyckling i stället för att steka den, och då kan man köra med lite aioli till, i stället för matlagningsgrädden. 

 

En tråkigt och grå dag som denna förtjänar man lite vardagslyx, och då är en god middag ett bra sätt att förgylla vardagen. Nu ska jag iväg och fika på wayne´s med en vän =)


JENNY - VECKANS TRÄNING

Veckans träning


Måndag – Före frukost promenad 5 km, 55 min spinning

Tisdag – 30 min löpning på löpband 5 km

Onsdag – 40 min Core

Torsdag – 75 min box

Fredag  - 40 min core + 30 min på löpbandet

Söndag – styrketräning med fokus på överkropp

Jag lägger alltid upp ett tränings schema för varje veckan men i slutändan brukar de aldrig riktigt blir som jag tänkt de, ibland är vissa pass fullbokade och därför blir de att köra ett annat pass eller om jag ibland planerat att träna på morgonen och jag inte kan ta mer ur sängen så tränar jag på kvällen istället, om jag känner för att umgås med någon på kvällen så tränar jag på morgonen i stället eller så byter jag vilodag, om jag känner mig omotiverad till de passet jag planerat så tränar jag någonting annat som känns roligare för stunden. De är just de här som är de sköna med att träna själv att man får bestämma själv vilket gör att de inte känns som ett måste. Börjar träningen kännas som ett tvång så tycker jag att de är viktigt att byta tränigs from till någonting som känns kul och inte som ett måste. Därför försöker jag variera min träning så mycket så jag inte blir less och så de känns kul och motiverande, de är ju även så att med en varierad träning så tränas alla olika delar av kroppen på ett bra sätt och man sliter inte på kroppen som man lätt kan göra om man tränar samma sak hela tiden.       

  


JENNY - 23/11

Sorry för min dåliga uppdatering men min dator har laggat järnet i helgen! Men nu värkar den vara vid livet igen. I helgen har jag umgåtts med tjejerna, käkat pizza i kåge, jobbat och tränat. Btw om de var någon som såg Robinson så såg ni skellefte kille Hans, jag tyckte att jag kände igen han och de var ju inte så konstigt för jag har ju hans dotter i simskolan, så han brukar vara där och titta på vid sidan av bassängen. Har funderat på att nästa vecka försöka luska ut ur dottern om hur de gick för pappan där borta, ska fråga: var pappa borta länge? Var pappa glad när han kom hem och fick du massa nya saker då osv. Haha näe jag ska nog följa programmet istället men iaf nu har jag haft både Norrlands gulds snubbes och Robinson gubbens barn i simskolan, och jag vet att de är typ c-kändisar men de är ändå rätt kul! Iaf idag börjar jag 14.10 så jag tog en före frukost promenad i morse och sen har jag även hunnit städat mitt rum. Nu ska jag göra mig klar och sen försöka plugga lite, har NKb prov på torsdag, och en hälsopedagogiks uppsats och ett tal till nationella som måste skrivas i veckan, ska försöka skriva något vettigt här också.  

bjussar på en vimmelbild från balzac 

    


LISA - 22/11

Har varit på strålande humör hela helgen, mycket härligt! Sitter och laddar inför spinning och skivstång nu, blir dubbla pass idag.
Filmen igår var även den strålande, tycker då jag. Många som läst böckerna blev tydligen besvikna över filmen men jag brukar inte jämföra böckerna med filmerna. Tycker liksom att det är två skilda saker. Böckerna är bra på sitt sätt och filmerna på ett annat sätt. Det är också kul att se alla karaktärer i filmen och sedan ta med sig deras ansikten till böckerna. Man får mer förståelse för filmerna när man läst böckerna så missa för guds skull inte att läsa dom! Men jag vill varna för starkt beroende. Och ja, Robert Pattinson är absolut en av de snyggaste varelserna i världen. Känns sorgligt att bara ha 1,5 böcker kvar och att det är så länge till nästa film. Men men. Nu har jag fått skriva av mig lite nörderi, det kan inte vara bra att bli besatt av en bokserie/film på det här sättet. Men det blir mindre tjat om det framöver.LISA - VÄGRA SITTA STILLA!

Många sitter sig igenom större delen av dagen och blandar man inte in rörelse någon gång under dagens lopp kan det tillslut leda till olika besvär i musklerna. Många sätter sig först i bussen eller bilen på morgonen sedan har man ett stillasittande arbete och när man väl kommer hem sätter man sig kanske vid dator eller TV.

 

Kroppen mår inte bra av att sitta och detta är några saker som händer i kroppen:

-         Trycket i ländryggen ökar markant. Ju mer framåtlutad man sitter desto större blir trycket.

-         Sitter du länge i samma arbetsställning överbelastas vissa muskler.

-         Lederna blir stelare och musklerna förkortas och blir svagare.

-         Mage och tarmar pressas ihop vilket kan leda till förstoppning

-         blodcirkulationen och näringstillförseln till kroppens vävnader, broskskivor och leder minskar.

-         Sitter du länge blir du trött och okoncentrerad. Även hjärnan har behov av rörelse.

 

Att tänka på sin arbetsställning och hållning är alltså väldigt viktigt. Har du inte turen att det funkar bra på din arbetsplats eller skola så får du göra det du kan på egen hand. Utöver den vanliga motionen kan du tänka på att förbättra din arbetsställning under dagen för att avlasta ryggen.


Här är några tips:

-         Låt det aldrig gå en timme utan att du reser dig. Rör lite på händer och fötter, mjuka upp axlar och rygg. Sträck och tänj lite där du är stel.

-         Fråga efter ett justerbart skrivbord på ditt arbete så du kan ändra höjden och stå ibland.

-         Byt kontorsstolen mot en stor balansboll (=pilatesboll). Då stärker du bålens muskler.

-         Har du ett skrivbord du kan höja så kan du prova stå på en balansplatta en stund då och då. Tränar både styrka och balans. Har du inte ett sådant skrivbord kan du ta en paus då och då och ställa dig på balansplattan en liten stund.

-         Skaffa en telefon utan sladd så du kan röra på dig medan du pratar.

-         Sträck ut benen under skrivbordet och rita små cirklar i luften med en fot i taget. Då ökar du blodcirkulationen.

-         Sätt händerna i svanken och luta dig bakåt. Nyttigt för ryggens diskar.

 

 

Hittade dessa fakta i ett nummer av Friskispressen. Jag tror att det här är jätteviktigt. Människan är ju egentligen gjord för att arbeta med kroppen och när vi blir allt mer stillasittande mår kroppen sämre. Det finns mycket som kan förbättras på både arbeten och framför allt skolor. Själv har jag börjat sitta på en pilatesboll här hemma vid datorn, då får jag en bättre hållning naturligt. Men jag sitter ju fortfarande så helt strålande är det väl inte. Att ta pauser då man rör på sig och sträcker ut kroppen är enkelt och effektivt. All rörelse räknas!

                  


LISA - 20/11

CAE-provet kändes ändå okej, men man vet ju aldrig. Bra dag hur som! Lite militärhinderbana med roligt samarbete på gympan sen sprang jag stämningsgårdensrundan när jag kom hem. Gick dock inte så lätt som det brukar, löpningen brukar nämligen flyta på bra. Men idag var benen rätt tunga och dessutom fick jag mjälthugg efter halva sträckan. Det händer inte ofta, det förstör ju hela njutningen med löpningen! Men det var desto skönare efteråt i alla fall. Tycker alla väder passar för löpning, oavsett om det är regn eller sol. Nu ska jag snart hugga in på blåbärspajen jag gjorde tidigare! Yumm.

  Efter lite löpning.

Och förresten. Nu är det bara 1 dag tills jag får se New moon. Tycker förmodligen att boken är snäppet bättre, precis som twilight, men med Robert Pattinson på duken finns det ju inte mycket att klaga på. Har verkligen blivit en twilightnörd. Ojojoj, hur ska det gå efter sista boken och filmen?


JENNY - 19 / 11

Blev att gå broarna vilket är ca 5 km i morse före frukosten, och de finns nog inget bättre sätt att starta dagen på, hela kroppen kommer igång på skönt sätt och de håller i sig. Hade sen två lektioner historia, ett fett hål och sen friluftsliv. På friluftslivet körde vi massa roliga lekar och de bästa av allt var att vi tjejer slog killarna i ambassaden! Nu kommer snart Emilia och sen ska vi möta upp dom andra brudarna på Waynes för en fika =) 


   


JENNY - KOMMENTARER

Jag försöker att inte störa mig på så mycket eftersom jag inte ser någon vins i de, men någonting som gör mig riktigt arg och upprörd är när folk med ord, kommentarer eller kroppsspråk med flit trycker ner andra helt utan syfte, eller ja egentligen är väll syftet att de själv vill känna sig bättre genom att trycka ner andra för de i själva verket inte är trygg i sig själv och har en låg självkänsla! Men i alla fall, för några veckor sen så var jag med om en sak som jag inte kan låta bli att störa mig på. De var så att vi hade en lektion i en datasal på skolan, utanför datasalen finns de några sittplatser och jag hörde att de satt några tjejer där. Sen skulle jag gå och hämta mitt arbete som jag skrivit ut och skrivaren är intill platserna där tjejerna satt. När jag hämtat papperna och vände mig om så möttes jag av deras blickar och de skannade mig från topp till tå så där som bara fördomsfulla tjejer kan göra, och de värker den ena ur sig högt och tydligt så att jag ska höra: JAG SKULLE ALDRIG KUNNA HA PÅ MIG SÅNNA DÄR SKOR PÅ SKOLAN! Jag hade alltså på mig helt vanliga kängor som jag tycker är snygga och sköna och de värkar inte som om jag är den ända som tycker de eftersom de är väldigt många som har kängor nu. Men de var inte de som störde mig mest, jag fick bara sån lust att säga: OM JAG SÅG UT SOM DIG SÅ SKULLE JAG ALDRIG KUNNA GÅ TILL SKOLAN! Men eftersom jag är smartare än så, så drog jag bara en djup suck och GICK därifrån. Då kände jag vilken tur att de var mig dom sa de där till och ingen annan, för jag tar inte åt mig som kanske någon annan hade gjort. men de som då störde mig mest var att när jag sen gick tillbaka till datasalen så hörde jag hur tjejerna fortsatte att kommentera högt, de som gick förbi, de kommenterade allt från kläder, hår och kropp. Vad ger dom den rätten att sitta där och trycka ner oskyldiga människor som dom inte har någon aning om vad de tycker, känner eller gått igenom. Alla har vi våra svaga punkter och om någon vid rätt tillfälle träffar den punkten kan de sänka en till botten. Många speciellt vi tjejer har många komplex över vårt utseende och om de då kommer någon eller några främmande människor och kommenterar detta är de som att salta på såren och de kan svida länge.

De bästa vore om alla var så trygga i sig själva så att de inte skulle ta åt sig, att alla hade en sån god självkänsla att vad än någon annan sa eller gjorde så vet man vart man själv står och är stolt över de, fast de är klart om världen skulle vara sådan så skulle de heller inte finnas dom som skulle måsta trycka ner andra för att må bättre själv.

Så tänka på vad ni säger, även om de kanske inte skulle ha sårat dig, kan de såra någon annan.
 

     


LISA - 19/11

Fick skippa sovmorgon idag då jag hade körlektion 8.15, kändes väl sådär.. Sängen är väldigt lockande i dessa tider. Men när jag väl var uppe gick det bra och körningen kändes helt okej! Snart börjar historian och jag gissar att vi ska fortsätta med renässansen då, men det funkar. Längtar till kvällens träning! Det som är kul nu när jag har tränat skivstång och spinnning regelbundet är att jag märker en förbättring. Lite starkare och lite bättre kondis. Och träningen blir ju ännu roligare när man känner sig i form.

Har inte börjat med svenskatalet som ska hållas på onsdag, känner att det börjar vara dags. Men oj vad svårt det är! Det brukar oftast lösa sig i alla fall. Och imorgon är det ju CAE prov (engelska). Antingen går det okej eller åt skogen. Orkar inte oroa mig för det, bara jag klarar det är jag nöjd! Mycket pluggsnack som vanligt, men det är ju i princip det mitt liv kretsar runt nu. Tur att veckorna går fort.
Skulle villja ha en söt liten bubbla när jag tar körkort. Tomten? ...JENNY - 18/11

Efter 5 timmars svenska nationella är man rätt tom i huvudet, men de känns riktigt skönt att få de bort gjort! Men någonting som kändes kanske ännu skönare var att jag idag tränade för första gången sen jag vart sjuk! Körde en mjuk start med lite mage rygg och arm. Har varit sjuk drygt en vecka men de känns ändå i hela kroppen, klarar inte alls av de jag klarat innan och nu skakar musklerna och känner redan att träningsverken är på väg. Nu är jag motiverad till att komma tillbaka, börjar morgondagen med en powerwalk.   


LISA - TIPS FÖR ATT BLI PIGGARE I HÖSTRUSKET

Det är sjukt deprimerande väder ute och på dagarna sliter man på som vanligt. Hösten är en tid då man lätt deppar ihop, så är det i alla fall för mig. Kaffe i all ära, men jag känner inte för att dra på mig ett kaffemissbruk!
Snodde en lista med tips från expressens hemsida. I slutet har jag lagt till några egna tips!


1. Skäm bort fötterna

Ge trötta och ledsna fötter ett mjukgörande fotbad. Massera med en skrubbkräm, fila bort förhårdnader och smörj sedan in fossingarna med en fet fotsalva.

 

2. Lägg dig på mattan

En spikmatta fungerar som en blandning mellan akupunktur och massage och kan hjälpa mot både sömn- och avslappningsproblem. Spikarnas tryck mot ryggen sägs lösa spänningar, lindra värkande muskler och frigöra kroppens må bra-hormoner endorfiner och oxytocin. Se mer: www.spikmattan.com och www.shaktimattan.se.


3. Ta vitaminer

Känner du dig hängig kan det bero på järn- eller vitaminbrist.
- En bra start kan vara att börja ta ett multivitamin- mineraltillskott dagligen, det ger en bra grund för kroppen att hantera perioder av trötthet och stress, säger Åsa Lindskog, hälsorådgivare på Life i Kista.
Naturläkemedel som Rysk Rot och Schisandra kan verka uppiggande och öka prestationsförmågan. Kosttillskott med coenzymet Q10 kan också hjälpa vid trötthet, det är ett ämne som kroppens celler behöver för att kunna producera energi.
- Enzymet finns naturligt i vår kropp, men förmågan att producera ämnet avtar redan vid 20-årsåldern, säger Åsa Lind-skog.


4. Ha kul!

Leta roliga klipp på Youtube, hyr en komedi eller ställ dig framför spegeln och säg "Jag är skratteist, javisst!". Ett förlösande garv är välgörande på många sätt.
- Utöver muskelaktiviteten som är som en inre jogging där du stärker lungkapaciteten får du hormonfrisättningar som i sin tur stärker ditt immunförsvar, ökar din energi och gör att du känner dig piggare, säger Maud Brandin, grundare av Skratt-rörelsen i Sverige. Se mer: www.skrattaforlivet.se.


5. Fixa hemma-spa!

Skäm bort dig med ett hemma-spa i badrummet. Ge håret en hårinpackning, lägg en ansiktsmask, tänd några ljus, tappa upp ett skumbad, och kanske ett glas vin, och njut!

 

6. Skaka på rumpan

Ge kroppen en riktig genom-körare, släpp loss till trumrytmerna och upptäck glädjen i afrikansk dans.
- Dansen frigör endorfiner och man får ny kraft och energi, inte minst mentalt, säger Marie Hillner, hälsocoach och instruktör i Afropowerdance på Må bättre i Falun.

 

7. Kickstarta dagen

Morgonen är ett perfekt tillfälle att träna, kroppen är utvilad och du vaknar till ordentligt. Avsluta duschen med kallvatten för en riktig piggelin-effekt!


8. Börja jogga

Snöra på dig joggingskorna några gånger i veckan och du märker snart att du får både bättre kondition och mer energi.

 

9. Ha sex!

Älska mer och bli både piggare och gladare. Sex frigör samma slags må bra-hormoner som utsöndras i kroppen vid träning.
- Bra sex i en god relation med någon du tycker om gör dig gladare och starkare och mindre mottaglig för stress och oro, säger barnmorskan och sexologen Suzanne Lindström.


10. Finn ljuset!

Vi behöver ljus för att trycka undan sömnhormonet melatonin och när dygnets soltimmar blir färre gäller det att ta till vara på det ljus som finns. Gå ut på lunchen och se till att du har bra belysning hemma.


11. Testa floating!

Floating betyder att du ligger i en ljustät tank och flyter i ett viktlöst tillstånd i hudvarmt saltvatten.
- Floating är ett väldigt bra sätt att återhämta sig både fysiskt och mentalt. Det är avslappnande, gör att man sover bättre och får en bättre koncentrationsförmåga, säger Karin Odelis, diplomerad stress- och friskvårdsterapeut på Hälsorik i Helsingborg.


12. Ät ordentligt

Ladda inför dagen med en riktig frukost och ät sedan hälsosamt och tillräckligt ofta för att hålla blodsockernivån jämn. Undvik socker, det gör dig pigg för stunden men efter kicken blir du trött igen.


13. Tänk positivt!

Att se möjligheter i stället för hinder gör livet både lättare och roligare. Öva på att vända negativa tankar till positiva.
- Oftast tänker vi mer på vad vi vill ha, i stället för att vara tacksamma för det vi faktiskt har. Hur vi tänker påverkar i hög grad vårt välbefinnande, säger Karin Odelis, stress- och friskvårdsterapeut.


14. Gå ut och gå!

Frisk luft och ljus piggar upp och får oss att tänka klarare. Att göra promenader till en vana är både enkelt och gratis.
- En balanserad kost, motion och frisk luft varvat med vila är ett bra recept till att känna sig piggare och mer harmonisk, säger Åsa Lindskog, hälsoråd-givare på Life i Kista.


Trots att listan var rätt komplett vill jag lägga till några saker:

- Fika! Trots att det står ovan att man ska undvika socker eftersom man i längden bara blir tröttare av det tycker jag ändå att fika är ett bra sätt att höja humöret på. Och det behöver ju inte vara söt-fika om man inte vill. Bjud hem några vänner eller gå på café.

- Planera in roliga saker. Vet du att ska på bio, en rolig fest, tjejkväll, eller middag längre fram i veckan så känns vardagen inte lika jobbig. Det är alltid bra att ha något att se fram emot.

- Drick varma drycker. Kaffe, te, varm choklad, glögg. Så länge du håller det på en lagom nivå alltså.. Jag tycker det är mysigt att kura upp i soffan med en varm kopp i händerna.  


LISA - 16/11

Helgen bestod av bl.a riskettan och spinning på fredagen, jobb på lördagen och plugg, promenad och övningskörning på söndagen. Ställde in gårdagens spinning då jag kände av halsen. Har börjat lära mig vila nu..
Dagen har varit lugn och skön. Fick skjuts till och från skolan av snälla Elin. Slapp halka ihjäl mig med cykeln alltså. På hälsopedagogiken gjorde vi en "tv-show" om sex och samlevnad, spännande! Haha, nej men det var rätt kul faktiskt. Sjuk lärare på engelskan så vi såg lite av musikarnas spelning och sen jobbade vi själva en timme. Har just ätit korvstroganoff och nu sitter jag här och ska fortsätta med pluggandet. Less är bara förnamnet men what to do. Sista året så det är bara att bita ihop och hoppas att man fortfarande är vid liv på själva studentdagen! Blir nog en liten promenix ikväll tror jag.

Liten uppdatering från mig alltså. Har inte blivit nåt projektskrivande i helgen men det kommer kanske lite i veckan!Längtar efter mina tjejkompisar! Tur att jag får träffa några i helgen när vi ska på bio.

JENNY - 15/11

Var inte så smart att gå ut i fredags med tanke på att jag hade varit sjuk för nu är jag sjuk igen. Har tagit de lugnt nu och tror nog att jag ska vara feberfri och hyfsat fräsch till i morgon så jag kan fara till skolan. Vill inte missa att dissekera gris hjärta i morgon! Blir ingen träning förrän jag är helt frisk, vilket jag hoppas på är snart. Men om jag bara tar de lugnt så brukar jag inte vara sjuk länge. Nu blir de film och sen sömn, god natt!   

 Bjuder på lite bilder från i fredags =)
JENNY - VÅGA KÄNNA EFTER

Alla går vi igenom olika saker lätta som svåra, de är en del av livets gång att vi ibland känner oss lite nere. Men de är då viktigt att vi lär oss hur vi ska kunna hantera våra känslor och mående för att slippa gå runt och må dåligt längre än nödvändigt. Hur gör du för att bearbeta händelser och känslor? Vad gör du för att hitta tillbaka när du gått vilse?   

När tusen tankar snurrar i huvudet och alltig känns tungt, så finns det inget bättre än en promenad eller en spring tur med ljuv musik i mina öron, för att få koppla bort från allt de jobbiga och få gå in i sig själv för en stund. Att få drömma sig bort och finna tillbaka till känslan av att allt är bra igen, och kanske finna svar och lösningar som gör de går fortare att komma dit. Att hitta sitt egna sätt att bearbeta sina tankar och intryck är mycket viktigt. Jag bearbetar det mesta speciellt de som har med stress och press att göra, när jag tränar och får koppla bort från verkligheten ett tag. Att få prata ut (vilket kan vara sjukt jobbigt) är också mycket viktigt för mitt välbefinnande. Genom att får liksom lätta på trycket och släppa ut allt man burit inom sig gör att jag känner mig lättad, och ger mig ny energi att kunna ta tag i de jobbiga. Jag har haft svårt att lita på andra och våga prata om de jag känner och går igenom, och jag tror att de är många som känner likadant. Men försök inte gömma undan eller skjuta fram alla känslor som växer fram, ta itu med dem positiva som negativa. Att våga känna efter är viktigt. 
JENNY - 12/11

Vaknade upp i morse och kände mig hängig och febrig så jag sjukanmälde mig för att ta de lugnt i dag och hoppas på att de inte blir värre, så att jag kan bli frisk till i morgon. Jag känner mig redan bättre, har då ingen feber nu iaf och halsontet är över. Men de var nog bra ändå att jag stannade hemma, att lyssna på kroppen är viktigt om inte, så kommer de att sluta med att de bara blir värre. Samtidigt som jag ringde och sjukanmälde mig i morse så ringde jag till de jobbet där jag sommarjobbade i somras och  i morgon ska jag få komma förbi och få en vikarie användare så nu kommer jag kunna gå in på en sida eller vad man nu ska kalla de och fylla i de dagar jag vill jobba då de behövs extra jobb. Hoppas på att de finns många jobbtillfällen, de är aldrig fel med pengar. De är alltså under jullovet jag har tänkt jobba. Nu har jag tänkt göra klart lite plugg och sen om jag hinner ska jag skriva lite mer här. Bye!   


LISA - 12/11

Sitter på skolan och har just skickat in veckans loggbok. Känns bra att ha det gjort! Har nästan ingen tid till det ikväll eller imorgon så det var riktigt bra. Jenny verkar var sjuk så jag hoppas att hon kurerar sig ordentligt och kommer tillbaks imorgon piggare än någonsin!
Snart har vi FL och jag hoppas på roliga lekar av något slag. Indiansmyg eller Mission impossible vore kalas, det skulle typ göra min dag.

Måste bikta mig känner jag... Har verkligen inte haft en klagofri vecka. Fy skäms på mig och förlåt omgivningen! Är faktiskt sjukt bra på att just klaga. Kanske en av de starkaste dåliga egenskaperna jag har och det skäms jag verkligen över. Det måste ske en ändring! Blir nog banne mig ett sånt där armband som Jenny skrev om.

Börjar med att skriva 3 bra saker med den här dagen:
1. Ska få köra mitt favvoträningspass ikväll med bästa ledaren (förhoppningsvis)
2. Dagen före veckans bästa dag
3. Jag har en stor, mysig jacka att cykla hem i sen så jag slipper frysa i minusgraderna.

Nu ska jag be lite till någon gud där ute om att göra så vår dator hemma slutar tjaffsa och bara blir som vanligt igen. Skulle bli så glad då. Tekniska saker ska bara fungera, sjukt frustrerande när saker inte funkar och man har noll koll på teknik.  Om detta räknas som ett klagomål säger jag förlåt. Igen.


JENNY - 9/11

Har fortfarande ont i halsen, så jag har tagit det lugnt idag och de kommer bli en tidig kväll i kväll. Ska bara skriva lite till på min hälsodagbok, ta en kopp med varm choklad och sen lägga mig. För de är när man sover sin djupsömn som kroppen återhämtar sig dvs förnyar celler vilket bla stärker immunförsvaret och hjäper kroppen rensa ut allt de dåliga. Håller tummarna att detta är något kortvarigt, hatar att vara sjuk!  

Bjuder på lite bilder från Ammarnäs


JENNY - 8 /11

Efter 55 min spinning och 4 km på löpbandet är mina ben döda kan jag lova. Känner jag efter så känner jag även att jag har lite ont i halsen, så därför så ska jag inte känna efter och gå och lägga mig i tron om att de inte har blivit värre tills i morgon. Har jag klarat mig så här länge från att bli sjuk kan jag väll klara mig lite till! God natt !


JENNY- EN KLAGOFRI VÄRLD

Som jag berättade igår så har jag idag börjat med ett löfte om att inte klaga. Jag ska följa konceptet som Will Bowen, en amerikansk entreprenör har skapat. De går ut på att lära människor hur de ska sluta klaga – eller ändra på sin attityd, och detta genom att använda ett litet armband. De är så enkelt som att man tar på sig ett armband och om man klagar så flyttar man över armbandet på andra handleden. De stor utmaningen i sig är att inte klaga på 21 dagar i sträck, vilket betyder om man klagar så måste man börja om på noll dagar igen. De har visats att de tar mellan 4 – 8 månader innan man klarat utmaningen.

 
                                           


Syftet men testet är att när man klarat utmaningen så har man ändrat sin attityd och personliga inställning till sig själv och sin omgivning, till de positiva. Jag tycker detta är någonting alla borde pröva på, man behöver ju inte följa de slaviskt med att flytta armbandet osv, utan man kan tänka efter innan man sätter igång och klagar. För de har större inverkan än vad man tror, de drar inte bara ner en själv utan negativ energi påverkar ju dem vi har omkring oss också. De gäller alltså att ändra sitt tankemönster så att man inte kan fuska, med de menar jag tex om någon frågar hur de är, så svara du att de är bra, när du egentligen tycker de är piss, bara för att du inte får klaga. De tar tid att ställa om, men försöka att se till orsakerna, om du inte mår bra för att du tex är trött och egentligen vill du klaga på hur trött du är, då måste du se till dig själv och hitta orsaken till varför du är trött. De är ofta så enkelt som att du var uppe för sent i går eller ätit för lite. Så när någon frågar hur de är så behöver du inte ljuga och säga att de är bra men heller inte klaga och säga att de är dåligt, utan du kan helt enkelt säga hur de är att du är lite trött och borde kanske äta något för att få mer energi.   

Självkart är de viktiga att man ska kunna prata om saker som är jobbiga, men man måste försöka se skillnaden mellan att klaga vilket för mig innebär att man inte orkar anstränga sig till att finna eller lösa de som orsakar de ”jobbiga” och att prata/diskutera om något som hänt/sker för att kunna förstå orsaken, för i sin tur kunna bearbeta de som känns ”jobbigt”. 


Hoppas ni som läser detta hakar på denna utmaning, vad har ni att förlora? För våra tankar, vår attityd och inställning har större betydelse över vårt välbefinnande än vad många tror, och att vi har makten över dem får man inte glömma!


LISA - 9/11

Självklart måste jag hänga på Jennys satsning som gäller positiv inställning. Jag lovar att det behövs! Och speciellt den här tiden på året. Så det blir perfekt!
Och eftersom jag inte ska klaga (vilket jag redan har gjort idag, alldelens för mycket - inte okej!) så ska jag säga att jag har haft fullt upp idag, men fått saker gjorda i alla fall. Det var ju tanken så att säga. Direkt efter skolan for jag till Guldstaden och gjorde faser. Satt där från 2 till halv 6 så jag var rätt gnällig när jag kom hem och skulle äta mamma scans köttbullar (ingen favorit hos mig). Lite engelska och projektskrivande på det. Nu ska jag göra mig en fruktsallad och chaite och sätta på ett avsnitt av satc. Sounds perfect to me! Blir troligtvis en tidigkväll med lite läsning. Har läst ut New moon och börjat på eclipse istället, är riktigt sugen på filmen som kommer nästa helg! Längtar.. Har fastnat i Vampyrträsket som alla andra.

Nej detta duger inte, mina ögon svider typ av datastrålning. Kan inte vara bra.   

Häng på glada veckan med mig och Jenny vetja. Skadar icket!

  Tänkte mig nåt sånt här.


LISA - DAGENS SKÖNHETSIDEAL

Jenny skrev ju om hur vi jämför oss med andra och jag hade tänkt gå in lite djupare på det här med dagens skönhetsideal. För visst påverkas vi av de ideal som media visar och även där jämför vi oss själva med andra. I både i tidningar och på TV kan man se snygga människor som har kroppar och utseenden vi alla drömmer om. Men varför? För finns det egentligen några bevis på att smal och snygg = lycklig och välmående. Självklart finns det människor som av naturen ser bra ut jämt och dessutom mår bra, men vi har ju olika förmåner här i livet. Att modellerna är sjukt smala, det vet vi och kanske påverkas vi inte så mycket av den typen av smalhet heller eftersom den brukar vara väldigt extrem. Jag tror att vi oftast drömmer om de slanka men vältränade kropparna där killarna är muskulösa med tydliga magrutor och tjejerna är slanka med lagom stora bröst och perfekt rumpa. Det är solbrända kroppar med perfekta propositioner av allt och de har alla fint hår och slät persikohud. Det finns tydliga beskrivningarna om hur en kille ska se ut och hur en tjej ska se ut. Men det vi ser är ju inte alltid sanningen heller, många bilder är retuscherade och omgjorda till något som egentligen inte är på riktigt.

Tidningarna visar dessutom två olika sidor av kändisarna. Antingen är de overkligt snygga och framställs som mirakelmänniskor (när det gäller utsidan i alla fall), eller så är det bilder där man ser deras mänskliga skavanker som t.ex. morgonfrilla, celluliter, problemhy, gravidkilon och liknande. Och det är ju bra tycker jag, att man får se att de också är mänskliga. Problemet är bara det att tidningarna inte alltid framställer detta som något positivt, utan istället som brister och något som är fult och äckligt. Dessutom tror jag att de flesta Hollywoodkändisar vi ser som har dessa ”perfekta” kroppar lever under sjuka ideal, även om de har kroppar som kanske ser sunda ut behöver det inte betyda att de mår bra för den skull. De lever i en värld där allt handlar om utsidan och pressen att se bra ut och lyckas är stor. Men hur ser självkänslan ut hos dem? Att hela tiden prestera och se bra ut ger en självförtroende men inte självkänsla. Det är vanligt med bland annat upprepande skilsmässor och droger i kändisvärlden, det är knappast någon slump. Strikta dieter och träningsprogram är inte vägen till lycka. Yttre skönhet är inte det viktigaste här i livet. En person med en inre skönhet som är trygg i sig själv och utstrålar glädje är vacker. Det är äkta skönhet och något som är värt att sträva efter.

 

Genom en stark självkänsla kan du känna dig vacker inifrån och ut, visst låter det klyschigt men det är faktiskt sant!
Hittade lite fakta från Dove's hemsida. De har ett projekt som heter "Campaign for real beauty" som handlar om just skönhetsideal och självkänsla. Jag tycker att det är en bra satsning av Dove. Visar även två filmer som de gjort. 

"Skönhetsstressen finns överallt, oavsett om det handlar om fotomodeller som har storlek 34 eller filmstjärnor med fantastiska kurvor. När unga flickor har svårt att leva upp till idealen kan de drabbas av dåligt självförtroende. Dove hjälper flickor världen över till en bättre självkänsla.

 

Varför skapade vi Doves fond för självkänsla?

 

 • Mer än 50 % av alla kvinnor känner avsky för sin egen kropp (Dove Internal Study, 2002)
 • Andelen kroppsfett hos modeller och skådespelerskor som avbildas i media är minst 10 % lägre än hos friska kvinnor (British Medical Association, 2000)
 • 6 av 10 flickor tror att “de skulle vara lyckligare om de vore smalare” (UK Teen Body Image Survey, januari 2004)
 • Endast 19 % av tonårsflickor är “överviktiga”, men 67 % tror att de “behöver gå ner i vikt” (UK Teen Body Image Survey, januari 2004)
 • Av de 87 % flickor som säger att de “inte trivs med sina kroppar,” tror 9 av 10 att deras mamma har ”en felaktig kroppsuppfattning” (UK Teen Body Image Survey, januari 2004)


Dåligt självförtroende gör att man sluter sig inom sig själv, drar sig undan ett normalt liv och inte utnyttjar sin förmåga. Doves fond för självkänsla skapades som stöd åt olika initiativ som ska informera om och inspirera unga flickor till att få ett annat och utvidgat skönhetsbegrepp."


JENNY - 8 /11

Insåg i morse att jag har tränat varje dag i veckan så jag ställde in dagens träning för att vila istället. Så idag har jag inte gjort annat än att slöa, jobba och plugga.

I morgon är det en ny vecka och då ska jag införa ett nytt löfte, inte något godislöfte eller liknande utan jag ska försöka att inte klaga på någonting under hela veckan. Jag känner att nu när de är höst, mörk och mycket att göra så blir de lätt att jag börja klaga på saker som att de är kallt, att jag är trött, att maten inte är god, att jag aldrig har tid osv. Så för att få alltig att kännas lite lättare så ska jag ändra min inställning till saker genom att se allt från den ljusa sidan, så att säga ;) Näe men de är faktiskt så att vår inställning och våra tankar påverkar oss mycket mer än vad vi tror, och jag tror att många många gånger glömmer bort att vi har makten över dem. Så genom att tänka mer positivt kan tillvaron även börja kännas mer positiv. Så från och med i morgon så ska jag försöka att inte klaga på någonting och försöka att se på saker mer positivt, för att se om de kommer att påverka mig och få hösten att känns lite mer ljus. Hoppas Lisa hakar på mitt löfte, de är alltid lättare om man är två, då har man någon som kan peppa och hålla koll på en ;)    


LISA - 8/11

Igår blev det en lugn och skön dag. Inte tråkigt lugn som det kan kännas ibland. Bara skönt. Chokladbollsbak, promenad, nötande av spotify, te och lite så. På kvällen blev det film med några stycken hos Malin. Först den söta animerade filmen Upp sedan fortsatte vi med skräckisen Paranormal activity. Creepy. Den var så verklig och obehaglig. Huvva! Fast se den i alla fall! Eller så avstår du... Tur att jag fick skjuts hem av David sen.

Nu ska jag försöka skriva lite på min hälsodagbok till idrotten. Har inte kommit igång som jag skulle. Ikväll är det spinning som vanligt, blir kanon.


Det var lite småsvårt att somna igår faktiskt....

JENNY - 7/11

Jobbade mellan 8 och 11 sen blev de 30 min på löpbandet och lite arm på friskvårds. När jag kom hem blev de äggmackor och juice, för att sen sova fram till middan. Min kära systeryster är här på besök och vi har just varit på ica och köpt popcorn. Nu ska jag nöta MTV fram till 9, för sen blir det att fara till Kåge.   

PEACE&PUSS!  


LISA - 6/11

Brottning på jympan (som Jenny och två till höll i), jättekul! Mycket bra lektion tycker jag. Kul att få vara en liten fighter, det händer inte så ofta. Laddade om med mellis när jag kom hem och for ut och sprang broarna. Att det snöade och var hurvigt väder gjorde ingenting. Det var bara härligt på något konstigt sätt. Längesen jag sprang, hade nästan glömt meditationskänslan jag får av det. Så det var bara skönt. Räksallad till middag och nu har jag just slängt ihop en pollykaka. Som kladdkaka fast med polly i typ. Det är minst sagt mumsigt! Rekomenderas starkt. Eftersom jag tycker att godsaker är en del av livet som behövs för att i alla fall jag ska få balans så tänker jag lägga ut receptet. Ett liv utan efterrätter vore ju himla tråkigt. Sunt förnuft kommer man långt med. Ingen Anna Skipper här inte!

Pollykaka

175 g mörk choklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
0,5 dl mjöl
2 tsk kaffe
Pollygodis

Smält smör och choklad över vattenbad. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Rör ihop chokladsmeten med äggblandningen. Tillsätt kaffe och mjöl. Häll i smord form (med höga kanter). Strö över så mycket polly som du vill ha på. Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i 20-30 min (beroende på hur kladdig du vill ha den, jag älskar kladdigheten). Låt kakan ta ihop sig innan du äter den, den kan kännas lite lös just när du tar ut den, det gör inget. Servera med glass/grädde. NJUT!


JENNY - 6/11

Härligt med fredag och helg! Samhällskunskaps uppgiften är inskickad och veckans alla skolarbeten är avklarde. Brottningen på idrotten gick bra och de fick bli dagens träningspass. Stannade i hamn för att käka torsk hos pappa och nu väntar jag på att mina vänner ska bli klara så vi kan ta och hitta på något, blir nog fredagsmys med idol och marabou! I morgon väntar jobb och träning på dagen och vad kvällen kommer bjuda på har jag ingen aning om än. tack&hej!


LISA - TECKEN PÅ GOD SJÄLVKÄNSLA OCH DÅLIG SJÄLVKÄNSLA

Ens självkänsla kan vara bättre eller sämre i olika perioder i livet och den kan också vara olika stark i olika situationer. När man har bra självkänsla kan det märkas genom att man:


-    känner att man duger trots att man inte är bra på allt eller ser ut som idealbilderna av tjejer och killar


-    känner att man har rätt att ta plats, att synas och höras och att man känner sig respekterad


-    vågar tala om hur man mår eller vad man tycker


-    accepterar att alla inte kan tycka om en


-    känner att man har rätt att säga både ja och nej till saker


-    kan be om hjälp när man behöver


-    känner att man är värd att må bra, att man sköter om sig själv och gör saker som får en att må bra


-    törs prova nya saker och nya situationer


-    vågar misslyckas


-    törs ta kontakt med människor


-    kan ge både positiv och negativ kritik till andra


-    törs stå för den man är


-    törs stå för det man gör och det man har gjort


-    kan erkänna misstag och be om förlåtelse om man gjort någon illa


-    inser att man gör så gott man kan


-    kan belöna och berömma sig själv.


När självkänslan är svag kan det märkas genom att man:


-    känner sig dålig, att man inte tycker att man är värd något


-   gör saker som inte är bra för en


-   undviker att umgås med andra


-   undviker aktiviteter, att prova nya saker


-    försöker vara andra till lags i vänskaps- och kärleksrelationer


-    inte tar plats och tar för sig i olika situationer


-    ofta är svartsjuk eller avundsjuk på andra


JENNY - 5/11

Har just tryckt en låda vindruvor och sätt sista avsnittet av inlåst, kommer sakna de programmet! Förövrigt har det varit en helt vanlig torsdag med skola, träning och plugg. Men snart är även denna dag över vilket betyder att de snart är fredag! Och de kunde inte bli bättre än så att jag endast har en lektion i morgon och de är idrott, brottning i skelleftehamn och de är jag och två till från klassen som ska hålla i lektionen. Vi kan ingenting om brottning så därför ska vi köra hårt på olika par övningar och konditionsträning. De blir mycket armhävningar, kullerbyttor och kramar, de ser jag framemot! Sen blir det nog att stanna kvar i hamn för att käka hos pappa och sen umgås med brudarna. Nu ska jag krypa ner under täcket innan jag somnar här, God natt! 

    


LISA - 5/11

Kör en lista, för omväxlingens skull.
Dagens...
Lyx: sovmorgon och god ordentlig frukost
Utbrott: Kedjan hoppade/fastnade på väg till skolan. Jag var stressad nog som det var... Började typ gråta. Nu är cykeleländet inlämnad på uppfräschning. Borde ha skett för längesen.
Plugg: samhälls. Skrivaskrivaskriva!
Positiva nyhet: nya friluftsläraren verkar kanon, glad och trevlig.
Svett: kombipass
Konstiga: Började blöda näsblod under spinningdelen. Det forsade så jag fick gå ut och proppa igen näsan med en papperstuss (såg ut som det varit blodbad inne på toan sen, nice.) Blöder ALDRIG näsblod. Har gjort det en gång och då var jag typ 3 år och föll med näsan före i asfalten. Kan bero på att jag varit förkyld, vet ej. Äckligt var det.
Längtan: Mammas saffransbullar. Inte såna här torra, typ vanliga bullar fast med saffran.
Favoriter: Tofflorna
Mys: Kvällsfika framför sex and the city boxen.
Bästa: fredag imorn!

  Snart jul igen.

JENNY - 10 TIPS PÅ BÄTTRE SJÄLVKÄNSLA

 

 1. Om man har låg självkänsla fastnar man lätt i negativa tankar om hur dålig man är. När man har tankar om att man är dålig kan man försöka bryta dem genom att fråga sig själv: hjälper det mig att tänka så här? Är det verkligen sant att jag inte är bra på någonting?

 

 1. Man kan också fundera på vilka egenskaper man tycker om hos andra. Vad är egentligen viktigt? Att vara ”snygg” enligt rådande ideal, bäst på proven i skolan eller att man är en nyfiken, omtänksam, klok, fantasifull eller modig person som vågar vara sig själv?

 

 

 1. Lyssna på dig själv. Tänk på vad du säger till dig själv och analysera det. T.ex.
  framför spegeln "usch, vad ful jag är". Tycker du att någon annan borde tänka så om sig själv? Tänk på varje gång du kritiserar dig själv och sluta med det.

 

 1. Självkänslan hör ihop med ens samvete. Om man är elak, får man dåligt samvete och mår dåligt. Motsatsen sker om man är en god och snäll människa, då mår man bättre och får också ett bättre självförtroende.

 

 

 1. Man kan bli bättre på att ta emot beröm och komplimanger. Istället för att tycka att det känns pinsamt, kan man ta ett djupt andetag, säga tack och låta det som personen säger sjunka in och tillåta sig att vara glad för det.

 

 1. Sätt upp mål för din dag, till exempel att du ska göra något som du tycker om eller något som du aldrig har gjort förut och strunta i om det gick bra eller dåligt, blev fult eller fint.

 

 

 1. Skapa din drömlista. Skriv ned allt du vill med ditt liv, vad du vill bli, vad som gör dig glad, vart du vill åka och hur du vill utvecklas.

 

 1. Sluta jämföra dig med andra. Du ska utgå från dig själv, alla människor är olika och
  man är bra på olika saker. Acceptera dig själv och försök inte vara någon annan.

 

 

 1. Skriv upp saker som du tycker om hos dig själv.

 

 1. Kramas mycket!

JENNY - 4/11

06.00 – Frulle

06.45 - Core

07.30  - 30 min på löpbandet

08.30 – Frulle nr 2

09.00 – 10.30 – plugga + fejjan

11.00 - lunch

11.40 – 16.00 - Skola

16.30 – 20.30 - Barnvakt + midda

21.00 – Grey´s + käk

22.00 – Plugga

23.00 – SOVA!


Denna busunge och äldre bror har roat mig i kväll med karate och bus! 


JENNY - BOK TIPS

Har själv läst det två första självkänsa nu och så dumt. Två riktigt bra böcker med budskap som verkligen är värda att ta till sig. Läs dem och förstå värdet av en god självkänsla!
 

 

LISA - TRÄNA UPP DIN SJÄLVKÄNSLA

Jag är en person som har ett starkt självförtroende, jag vet att jag är bra på saker. Men självkänslan sviktar ibland och tidigare har jag haft en riktigt dålig självkänsla. Det har så klart påverkat mig och mitt liv väldigt mycket på olika sätt. Hela högstadiet tyckte jag t.ex. att det var oerhört jobbigt att prata inför klassen, redovisningarna var det värsta jag visste. Jag tyckte inte om mig själv och var väldigt självkritisk, jag vågade inte vara mig själv och stå upp för mina åsikter. Hela den perioden kände jag mig ”ovärd”, jag visste inte vem jag var och tyckte att jag var ful och fel. Men det har blivit så mycket bättre sedan dess och det beror mycket på att jag har jobbat med mig själv och vågat utmana mig själv. Redovisningarna inför klassen går oftast bra, det är inget jag går och gruvar mig för längre. Jag har insett att jag har massor av bra egenskaper också, förutom mina prestationer, och idag kan jag känna mig fin och nöjd över att jag är jag.

 

Mia Törnblom som är vägledare, föreläsare och författare inom självkänsla har skrivit flera böcker. I en av dem läste jag om tipset att skriva i en ”jag är bra-bok”. Varje kväll skriver man ner saker om sig själv för att inse hur härlig och bra man är, oavsett brister och misstag.

 

Såhär ser upplägget ut:

 

Bra

Vad har varit bra med dig just i dag? Skriv ner minst tre saker varje dag. Fokus ska ligga på dina egenskaper snarare än på dina prestationer. Tex: "I dag var jag klok när jag bad Tea om hjälp". Det gör inget om det känns som att du ljuger eller överdriver. Om du säger något till dig själv tillräckligt ofta kommer du till sist att tro på det.

 

Tack

Det är smart att vara tacksam. Skriv ner minst en sak som du varit eller borde varit tacksam för varje dag. Påminn dig själv om att du faktiskt har mycket att vara tacksam för, det gör det också lättare att uppskatta allt du får. En tacksamhetslista blir botemedlet mot självömkan och känslan av att du är ett offer om något negativt händer.

 

Hjälp

Be om hjälp eller skriv ner vad du behöver. Tex: "Hjälp mig att komma ihåg att be Anna om ursäkt i morgon". Då blir det lättare att identifiera - och för stunden släppa - saker du oroar dig för. Du får garanterat en bättre nattsömn och du slipper vara rädd för att glömma vad du faktiskt borde oroa dig för. Det står ju i boken.

 

Man ska som sagt skriva detta varje kväll en längre period. I början kändes det lite konstigt men tillslut blev det något jag ville göra eftersom jag lärde känna mig själv bättre. Det blev så tydligt vad som är bra med mig, att jag har mycket att vara tacksam för och vad jag behöver jobba mer med. För vissa saker återkommer ju oftare och när man skriver ner det svart på vitt blir det så mycket tydligare. Man blir mer medveten och lär sig hur man fungerar. Jag tyckte det var ett riktigt bra sätt.

 

Ett annat lite enklare sätt är att helt enkelt skriva en lista med bra egenskaper som man har. T.ex. Jag är klok, en god lyssnare, kärleksfull, modig osv. Spara listan och lägg till saker eftersom om du inte kommer på en massa egenskaper på en gång. Glöm inte bort att läsa listan då och då för att boosta ditt självförtroende lite med alla positiva saker du skrivit om dig själv.


JENNY - VÅLD

Vittnade just en misshandel. Min kvällspromenad blev inte lika trevlig som dom brukar vara. Gjorde allt jag kunde, hjälpte offret, kontaktade polisen. Så de blev inget samhällsskrivande i kväll utan en polisanmälan. Är skrämmande att våldet lever oss så nära inpå, vad hände med det trygga samhället? .........  


JENNY - 3/11

Precis som Lisa ska jag också börja jobba lite extra med min självkänsla, och hur jag går tillväga har jag tänkt dela med mig här. Just nu känner jag mig på topp rent fysiskt, jag har inte varit sjuk på flera månader och träningen går förvånansvärt lätt! Jag kan även påstå att jag har en bra grund till en god självkänsla och själförtroende, men det finns alltid delar man kan jobba med. För mig är de viktigaste just nu att minska min press på mig själv, och på så sätt stressa mindre. När jag känner mig pressad och stressad så är de oftast inför prov eller annat inom skolan, eftersom betygen är viktiga för mig, för jag vill kunna välja fritt när jag sen ska studera vidare och inte behöva känna mig begränsad. För lätta på pressen och stressen har jag olika knep. De bästa man kan göra tycker jag är att verkligen känna efter och fråga sig själv hur stor betydelse har denna prestation för min framtid, och ofta blir svart att den inte har så stor betydelse alls, för även om de inte går så bra på just det här provet så betyder inte de att jag inte kommer att kunna komma in på den utbildningen jag vill sen. Att prioritera och planera är ett annat tips jag kan komma med. Planer hur mycket tid du kommer att behöva för att tex skriva en uppsats och jobba effektivt under den tiden. Har du flera uppgifter prioritera de du själv anser har störst betydelse för dig och satsa hårdare på de och inte lika mycket på de andra, i stället för att göra allt halvdant. Och glöm inte att lite stress och press ofta faktiskt höjer våra prestationer och gör att vi arbetar effektivare. Men de är viktigast att lära känna sig själv och sina gränser mellan sund och osund press och stress. Alla hanterar vi de på olika sätt och försöka finna de som fungerar bäst för dig. Förutom de jag tidigare nämnt så är träningen väldigt betydelse full för mig vad de gäller att varva ner och minska min stress och press. För de är då jag kan gå in i mig själv, rensa hjärnan och bearbeta alla upplevelser och händelser som kan ligga till grund för pressen och stressen. Så alltså att hitta sin egna väg till att kunna hantera och bearbeta är de viktiga för att minska vår stress och press, och de är de jag ska jobba extra med nu. Så nu ska jag plugga i iPoden och gå ut och gå broarna och sedan göra lite övningar här hemma och fram för allt stretcha. Sen blir det att plugga vidare på samhällsen.       


En bild från ammarnäs


LISA - 3/11

Nu när vi jobbar med självkänsla har jag tänkt jobba lite extra med min egen självkänsla också. Det är ju minst lika viktigt att träna upp sin självkänsla som sin styrka och kondition. Så nu ska det bli ändring på det. Har jobbat med det tidigare, ska skriva lite om det sen. I veckan är det samhällsplugg som gäller. Hoppas kunna få tid att klämma in nåt inlägg ändå. Nu ska jag övningsköra till träningen är det tänkt! Skivstång plus, kulkul!! Hade ont i halsen i princip hela förra veckan så det blev endast promenader då. Nu är jag fit for fight igen!


LISA - PRESTATIONSÅNGEST

Nationalencyklopedin beskriver prestationsångest som en ångest över att ens prestationer t.ex. arbete, sport eller sexuella förhållanden inte ska vara perfekta. Det beror på en svag självkänsla och för stark självkritik. Människor med höga inre krav brukar ofta lyckas på det yttre planet och bli framgångsrika. Man ersätter den kärlek som man egentligen vill känna till sig själv med bekräftelsen från prestationerna och förknippar sitt värde som människa genom prestationer. Prestationsångest kan hänga med sedan uppväxten, även om föräldrarna inte avsiktligt sagt att de vill att barnet ska vara duktigt och lyckas i livet kan det ändå finnas där som ett outtalat krav. Detta gör att barnet kan känna skuld över att inte uppfylla de förväntningar som andra människor har om en. Det handlar om en rädsla att inte vara godkänd och att inte bli älskad.

 

Prestationsångest hänger självklart ihop med självkänsla och självförtroende. Jag hittande en väldigt bra liknelse där man tänker sig en person som två krukor. Den ena krukan är en prestera/göra-kruka och den andra en vara-kruka. Genom att berömma prestationer kan man säga att man bekräftar skalet av människan. Utan beröm i vara-krukan kommer man känna sig tom och urholkad. Man vet man vad gör bra, men inte vem man är. Många personer jagar efter uppmärksamhet eftersom de har lärt sig att det är prestationerna som är det viktiga eftersom det är det beteendet som de fått beröm över. För att istället bekräfta det som hör till vara-krukan ska man berömma med egenskapsord. Får man bekräftelse i båda krukorna blir man som människa mer hel. Detta gäller framför allt barn, men självklart är det lika viktigt både för ungdomar och vuxna.

 

Prestationsångest uppkommer när vi känner att vi måste lyckas och leva upp till våra egna krav och andras förväntningar. Problemet med prestationsångest är att det är en känsla och beror därför inte på dålig förberedelse eller liten kunskap. Tvärtom är det oftast så att man känner prestationsångest när man är duktig på något. Många försöker att bli ännu bättre på det som de redan kan för att på så sätt bygga upp en sorts säkerhet. Men egentligen är det ju självbilden man måste jobba med. Det är ju där problemet sitter och inte i kunskapen. För trots att man vet att man är duktig på något kanske ändå tänker en massa nedvärderande tankar om sig själv är man hamnar i kravsituationer.

 

För att motverka prestationsångest ska man föröka peppa sig själv och tänka positivt. För i grunden är vi människor positiva och problemfria, vi måste bryta de negativa tankarna om oss själva som vi skapat för att tillslut kunna lita på det positiva vi tänker om oss själva.

Det är ingen idé att fly från kravsituationer heller. Egentligen handlar det ju inte om själva prestationsmomentet utan om vår förmåga att hantera ångesten som kommer med prestationen. Genom att fly från situationen utvecklas man inte utan stannar på samma nivå som innan.

 

Personligen drabbas jag ofta av prestationsångest, framför allt i skolan. Jag tillhör den gruppen som skulle behöva träna på att inte vara duktig jämt utan bara vara. Blir jag en lyckligare och bättre medmänniska om jag satsar på MVG i alla ämnen? Knappast. Det gäller verkligen att hitta den där balansen och kanske satsa mer i vissa ämnen och mindre i andra. För pressen man utsätter sig för kan faktiskt bli för hård och det är ju inte tänkt att man ska gå in i väggen innan man fyllt 18. Om du vet att du är en prestationsinriktad person, försök att inte tänkta så mycket på prestationerna som du gör. Fokusera istället på dina goda egenskaper och vad du tycker om hos dig själv som person.


 


 Du kan själv påverka din prestationsångest:


-Skriv ned med några ord vad du är mest nöjd med hos dig själv


-Var uppmärksam och ta till dig, när andra ger dig beröm eller säger något positivt till dig. Ex svara tack eller vad roligt att du tycker det.


-Ge upp ditt eget behov av att vara perfekt. Vem är det som har bestämt vad som är perfekt?


-Våga göra misstag eller fel. Se det som inlärningstillfällen. Vad blev fel och vad kan jag lära mig till nästa gång? Hade jag all kunskap? Kunde jag påverka eller var det yttre omständigheter som gjorde att jag inte kunde påverka?


-Jämför dig inte med andra!


-Tillåt dig att stanna upp och reflektera, några minuter varje dag.


-Se det du gör. Efter en arbets-/studiedag, fråga dig själv "– Vad har jag gjort idag som jag kan känna mig nöjd med?"

-Ser du det halvtomma eller det halvfulla glaset? - Fundera över vad som gör dig lugn och avslappnad. Gör något av detta varje dag/vecka.

-Den enklaste avslappningsmetoden: Stanna upp, ta tre djupa andetag.


JENNY - ATT JÄMFÖRA SIG MED ANDRA ÄR INTE GYNNSAMT

De finns inget som vi är så bra på som att jämföra oss med varandra, ofta så till den grad att de nästan blir till en tävling. Vi jämför oss och andra i allt, så som utseende, vem som har snyggast frisyr eller hyn, kläder, vem som har de nya, snygga, dyra eller vem som har snyggast kropp att bära upp dem med, vem som är smartast i klassrummet och får de bästa betygen, vem som har det bästa umgänget eller finaste partnern. Alla kan vi säker känna igen oss i detta, men varför ödsla all denna energi på någonting så onödigt? Och de är bara en själv som kan välja hur vi ser på saker och ting, alltså kan vi göra ett val att jämföra oss eller inte. För vad spelar det för roll om jag har snyggare hårtoning än en av mina kompisar?  Eller om en i min klass lyckades bättre på ett prov? De betyder ju inte att de lever ett bättre eller lyckligare liv för de. Huvudsaken man själv är medveten om sitt eget värde, sina egenskaper, förutsättningar, och inte låter de yttre faktorerna påverka en.


Jag hittade ett inlägg i Blondinbellas blogg där hon beskriver just detta så bra, så jag tänkte att de skulle passa bra att lägga in de här, och låta er få läsa de.


 ”Du har precis träffat en av dina nära vänner, hon har precis kommit hem från Thailand och är hur brun som helst. Kläderna verkar nya och hela hon strålar för att hon har träffat en kille på semestern och dessutom fick hon extrajobbet som hon hade sökt innan. Här har du som kompis två val, antingen blir du sur innerst inne, känner dig avundsjuk och har svårt att vara glad för hennes skull “Jaha, här sitter jag blek i mina vanliga kläder och kommer få vara ensam singel för alltid nu!!” ELLER så blir du glad för din kompis och grattar henne. Tänk att människor som mår bra smittar av sig så att du mår bra i längden. Det händer roliga saker i allas liv, men inte samtidigt. Tänk att nu var det hennes tur, men nästa gång ni sitter där så är det du som har något kul att berätta! Lägg inte din tid med att tävla mot dina vänner, ni är ett team och ska kämpa och lyckas tillsammans. Gläd dig åt deras skull och använd den energin till att prioritera ditt liv. Tävla endast med dig själv.”


Kan man inte vara nöjd föränn man ser ut så här, och har de tillgångarna? 


JENNY - 2/11

Temat självkänsla har nu dragit igång! Jag känner att jag har så mycket att säga och ge inom det området att jag inte vet vart jag ska börja. Jag hoppas att vi genom detta tema på bloggen kommer att kunna informera, inspirera och kanske hjälpa oss själva och andra till en bättre självkänsla och självförtroende. Vi kommer att starta varje tema med vår egen syn på området som vi nu har gjort med vår syn på självkänsla, vi kommer sen att skriva utifrån den och fördjupa oss inom olika områden inom ämnet och komma med tips, information och tankar som förhoppningsvis kan ge er läsare någonting positivt. Btw tar er gärna tid att läsa vår enkät undersökning!


De var tungt att kliva upp och gå till skolan efter en veckas lov, men dagen rullade och nu ska jag dra på mig träningskläderna och pallra mig över till friskvårds och köra ett spinningpass, blir nog att köra lite mage och rygg också. Sen ska jag försöka plugga lite innan jag ska inta sägen och bara slappa! 


Bjuder på en bild på empa och mig bara för att göra inlägget lite roligare ;)

  


ENKÄT - SJÄLVKÄNSLA OCH SJÄLVFÖRTROENDE

Vi har gjort en enkätundersökning på 50 personer i två olika klasser. Eleverna går i olika samhällsettor på gymnasiet. Enkätens första del gick ut på att ta reda på vad de visste om självkänsla och framför allt kolla om de visste skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Vi kollade även var de hade fått informationen ifrån. I den andra delen ställde vi frågor som handlar om hur god självkänsla de själva har. För att sammanställa och dra slutsatser delade vi upp enkäterna klassvis och sen såg vi hur många som hade rätt på skillnaden mellan självkänsla och självförtroende, hur många som hade svarat men som hade fel och hur många som inte visste.

 

 

Klass 1, 25 st                                                                                        Klass 2, 25 st

 

Ja, rätt: 18                                                                                             Ja, rätt: 5

Ja, fel: 6                                                                                                Ja, fel: 8

Nej: 1                                                                                                    Nej: 12         

                                                                                                            

Man kunde se att dessa informationskällor hade gett dem kunskap om självkänsla och självförtroende. Det var genom: skolan (LPL, kommunikation), familj, böcker, Internet, tidningar, vänner och läger.

 

 

För att dra en slutsats av det hela kan man väl säga att det var stor skillnad mellan kunskapen i de två olika klasserna. Och varför det är på det viset är lite svårt att svara på, men den ena klassen kan ha fått mer information tidigare och det kan också vara så att den klassen som hade bättre kunskap, som även är en idrottsklass, vilket skulle kunna betyda att de är mer drivna och målmedvetna och har därför lättare att ta till sig information. Detta är våra egna teorier.

 

En annan slutsats är att många har fått en fel bild av självkänsla och självförtroende. Många tror att det endast har att göra med komplimanger. Positiva komplimanger är alltid bra och stärkande för både självkänsla och självförtroende, men självkänslan handlar om hur man ser på sig själv vilket betyder att vad man än får höra utifrån så ska man ändå alltid veta sitt eget värde. Självförtroende handlar om prestationer och ett förtroende till att man klarar av saker oavsett vad andra tror om en. Så komplimanger kan alltså både förbättra om det positiva och försämra om det negativa, men om man har en god självkänsla och självförtroende så ska inte det spela någon större roll eftersom man vet var man själv står. Självförtroende handlar inte om hur andra ser på en, som vissa har svarat i enkäten. Ett exempel är om någon ger mig en komplimang för något som jag är bra på, t.ex. att simma, det betyder ju inte att jag har ett gott självförtroende. För det är jag själv som måste veta att jag är bra på att simma.  

Många tror att ett gott självförtroende handlar om att man är bättre än andra. Men ett gott självförtroende betyder inte att man ska se ner på andra eller jämföra sig för att själv kunna framstå som bättre. För visst är det så att man är bättre och sämre på vissa saker och ibland är man kanske bäst. Men det behöver inte betyda att man har ett bra självförtroende eftersom att det handlar om att man ska kunna lita på sina egenskaper utifrån de förutsättningar man har.


VÅR SYN PÅ SJÄLVKÄNSLA

Vi tycker att självkänsla är en väldigt viktigt del i vårt välbefinnande och då även vår hälsa. En god självkänsla är grunden till allt. Många är inte medvetna om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Självförtroendet är direkt kopplat till prestationer, medan självkänslan handlar om acceptera sitt egenvärde. Vi kan känna oss nöjda med våra prestationer, och att vi är duktiga på någonting, men det räcker inte. För bakom alla prestationer, finns vår personlighet, våra åsikter och tankar, det som egentligen räknas. Om man inte kan acceptera sig själv för den man är, så kommer det att märkas i olika situationer.

En person med låg självkänsla är en person som inte kan älska sig själv, beroende på olika saker.

 

 Låg självkänsla kan visa sig på olika sätt, beroende på hur man är som person. Men vissa saker syns oftast tydligare hos en person med låg självkänsla än hos en person som trivs med sig själv. Om vi ska försöka beskriva sådana drag så kan man säga att de personerna antingen blir inåtvända och nedvärderar sig själv, eller så blir de väldigt utåtriktade och söker bekräftelse, självklart finns det olika kombinationer mellan dem. En inåtriktad person är ofta blyg och vågar inte stå för sina åsikter eftersom den är rädd för vad andra ska tycka. Den kritiserar sig själv hårt och blir aldrig nöjd. Eller så är man utåtriktad och vill synas och höras för att få bekräftelse och uppskattning, ofta genom att kritisera andra.        

 

Att sätta sig själv som offer är också vanligt bland dem med låg självkänsla, och med det menar vi att man skyller ifrån sig och på så sätt lägger man ifrån sig ansvaret över sig själv. Man vågar eller vill inte inse att man själv väl hur man ska se på saker. De är väldigt vanligt och händer de flesta någon gång, för vi stöter alla på motgångar ibland, men de gäller att de inte blir till ett beteende och att man gräver ner sig för djupt. För om man har en bra självkänsla så kan man bearbeta motgångar och kunna se sitt eget ansvar i hela.  

 

Man har sätt att personer med låg självkänsla oftare hamnar i svåra situationer som missbruk, dåliga relationer, depression, kriminallitet eller ätstörningar. Just eftersom de sätter sig själva som offer, och lätt faller för grupptryck när de inte vågar stå för sina åsikter.

 

Vår självkänsla är en färskvara som du behöver hålla i skick, precis som din kondition.   

Underskatta inte vikten av en god självkänsla, vi kommer komma med tips på hur du kan bygga upp och uppehålla din självkänsla.

 

 


JENNY 1 / 11

Nu är min dator äntligen fixad! Är dock lite små jobbigt att jag inte har kunnat göra bort nått skolarbeta under lovet, så de kommer nog att bli en stressig vecka! Jag som hade planerat att göra bort massa saker så att jag skulle slippa att måste stressa, och för att kunna få mer tid över till att skriva på temat själkänsla som vi drar igång med i morgon. Men jag har lyckats förr så jag får väll försöka lyckas igen, jag jobbar trots allt rätt bra under press, fast de är väldigt slitsamt i längden. Nog om de, halloween var kung! Massa trevligt folk, dans och roliga utklädnader, kan inte bli så mycket bättre. Var dock rätt sliten igår med tanke på att jag kom hem efter 3 någon gång och började jobba 8. Så efter jobbet for jag hem och sov, sen blev de pizza, emil ,film popcorn, och kvällen avslutades med att köra hem pappa och Karin till hamn, där vid 1 någon gång. Vi svängde även förbi rebbo å empa när vi lix var i hamn, innan vi begav oss hem för att sova. Idag har jag inte gjort annat än att jobba och träna. Blev att löpa och köra lite arm. Nu ska jag sova och förhoppningsvis vakan upp utvilad i morgon, god natt =)    

Nu kan snön gärna få komma =)  


RSS 2.0