LISA - DAGENS SKÖNHETSIDEAL

Jenny skrev ju om hur vi jämför oss med andra och jag hade tänkt gå in lite djupare på det här med dagens skönhetsideal. För visst påverkas vi av de ideal som media visar och även där jämför vi oss själva med andra. I både i tidningar och på TV kan man se snygga människor som har kroppar och utseenden vi alla drömmer om. Men varför? För finns det egentligen några bevis på att smal och snygg = lycklig och välmående. Självklart finns det människor som av naturen ser bra ut jämt och dessutom mår bra, men vi har ju olika förmåner här i livet. Att modellerna är sjukt smala, det vet vi och kanske påverkas vi inte så mycket av den typen av smalhet heller eftersom den brukar vara väldigt extrem. Jag tror att vi oftast drömmer om de slanka men vältränade kropparna där killarna är muskulösa med tydliga magrutor och tjejerna är slanka med lagom stora bröst och perfekt rumpa. Det är solbrända kroppar med perfekta propositioner av allt och de har alla fint hår och slät persikohud. Det finns tydliga beskrivningarna om hur en kille ska se ut och hur en tjej ska se ut. Men det vi ser är ju inte alltid sanningen heller, många bilder är retuscherade och omgjorda till något som egentligen inte är på riktigt.

Tidningarna visar dessutom två olika sidor av kändisarna. Antingen är de overkligt snygga och framställs som mirakelmänniskor (när det gäller utsidan i alla fall), eller så är det bilder där man ser deras mänskliga skavanker som t.ex. morgonfrilla, celluliter, problemhy, gravidkilon och liknande. Och det är ju bra tycker jag, att man får se att de också är mänskliga. Problemet är bara det att tidningarna inte alltid framställer detta som något positivt, utan istället som brister och något som är fult och äckligt. Dessutom tror jag att de flesta Hollywoodkändisar vi ser som har dessa ”perfekta” kroppar lever under sjuka ideal, även om de har kroppar som kanske ser sunda ut behöver det inte betyda att de mår bra för den skull. De lever i en värld där allt handlar om utsidan och pressen att se bra ut och lyckas är stor. Men hur ser självkänslan ut hos dem? Att hela tiden prestera och se bra ut ger en självförtroende men inte självkänsla. Det är vanligt med bland annat upprepande skilsmässor och droger i kändisvärlden, det är knappast någon slump. Strikta dieter och träningsprogram är inte vägen till lycka. Yttre skönhet är inte det viktigaste här i livet. En person med en inre skönhet som är trygg i sig själv och utstrålar glädje är vacker. Det är äkta skönhet och något som är värt att sträva efter.

 

Genom en stark självkänsla kan du känna dig vacker inifrån och ut, visst låter det klyschigt men det är faktiskt sant!
Hittade lite fakta från Dove's hemsida. De har ett projekt som heter "Campaign for real beauty" som handlar om just skönhetsideal och självkänsla. Jag tycker att det är en bra satsning av Dove. Visar även två filmer som de gjort. 

"Skönhetsstressen finns överallt, oavsett om det handlar om fotomodeller som har storlek 34 eller filmstjärnor med fantastiska kurvor. När unga flickor har svårt att leva upp till idealen kan de drabbas av dåligt självförtroende. Dove hjälper flickor världen över till en bättre självkänsla.

 

Varför skapade vi Doves fond för självkänsla?

 

  • Mer än 50 % av alla kvinnor känner avsky för sin egen kropp (Dove Internal Study, 2002)
  • Andelen kroppsfett hos modeller och skådespelerskor som avbildas i media är minst 10 % lägre än hos friska kvinnor (British Medical Association, 2000)
  • 6 av 10 flickor tror att “de skulle vara lyckligare om de vore smalare” (UK Teen Body Image Survey, januari 2004)
  • Endast 19 % av tonårsflickor är “överviktiga”, men 67 % tror att de “behöver gå ner i vikt” (UK Teen Body Image Survey, januari 2004)
  • Av de 87 % flickor som säger att de “inte trivs med sina kroppar,” tror 9 av 10 att deras mamma har ”en felaktig kroppsuppfattning” (UK Teen Body Image Survey, januari 2004)


Dåligt självförtroende gör att man sluter sig inom sig själv, drar sig undan ett normalt liv och inte utnyttjar sin förmåga. Doves fond för självkänsla skapades som stöd åt olika initiativ som ska informera om och inspirera unga flickor till att få ett annat och utvidgat skönhetsbegrepp."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0