VÅR SYN PÅ SJÄLVKÄNSLA

Vi tycker att självkänsla är en väldigt viktigt del i vårt välbefinnande och då även vår hälsa. En god självkänsla är grunden till allt. Många är inte medvetna om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Självförtroendet är direkt kopplat till prestationer, medan självkänslan handlar om acceptera sitt egenvärde. Vi kan känna oss nöjda med våra prestationer, och att vi är duktiga på någonting, men det räcker inte. För bakom alla prestationer, finns vår personlighet, våra åsikter och tankar, det som egentligen räknas. Om man inte kan acceptera sig själv för den man är, så kommer det att märkas i olika situationer.

En person med låg självkänsla är en person som inte kan älska sig själv, beroende på olika saker.

 

 Låg självkänsla kan visa sig på olika sätt, beroende på hur man är som person. Men vissa saker syns oftast tydligare hos en person med låg självkänsla än hos en person som trivs med sig själv. Om vi ska försöka beskriva sådana drag så kan man säga att de personerna antingen blir inåtvända och nedvärderar sig själv, eller så blir de väldigt utåtriktade och söker bekräftelse, självklart finns det olika kombinationer mellan dem. En inåtriktad person är ofta blyg och vågar inte stå för sina åsikter eftersom den är rädd för vad andra ska tycka. Den kritiserar sig själv hårt och blir aldrig nöjd. Eller så är man utåtriktad och vill synas och höras för att få bekräftelse och uppskattning, ofta genom att kritisera andra.        

 

Att sätta sig själv som offer är också vanligt bland dem med låg självkänsla, och med det menar vi att man skyller ifrån sig och på så sätt lägger man ifrån sig ansvaret över sig själv. Man vågar eller vill inte inse att man själv väl hur man ska se på saker. De är väldigt vanligt och händer de flesta någon gång, för vi stöter alla på motgångar ibland, men de gäller att de inte blir till ett beteende och att man gräver ner sig för djupt. För om man har en bra självkänsla så kan man bearbeta motgångar och kunna se sitt eget ansvar i hela.  

 

Man har sätt att personer med låg självkänsla oftare hamnar i svåra situationer som missbruk, dåliga relationer, depression, kriminallitet eller ätstörningar. Just eftersom de sätter sig själva som offer, och lätt faller för grupptryck när de inte vågar stå för sina åsikter.

 

Vår självkänsla är en färskvara som du behöver hålla i skick, precis som din kondition.   

Underskatta inte vikten av en god självkänsla, vi kommer komma med tips på hur du kan bygga upp och uppehålla din självkänsla.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0