JENNY - HUR SKA MAN ÄTA?

De finns flera tusentals olika dieter och tips på hur man ska äta osv, men vad just din kropp behöver och mår bra av är helt individuellt och beroende på hur aktiv du är. Så de finns egentligen inga kostprogram som passar förutom de att lära känna sin egenkropp och vad den har för behov och mår bra av.

Men några saker man kan tänka på är att sprida måltiderna över dagen eftersom man då på bästa sätt tillgodoser kroppen med dess näringsbehov. Detta gör också att du får ett jämt insulinnivå i stället för att äta få måltider och få ökade insulinnivåer i blodet vilket gör att kroppen mycket lättare lagrar fett. Det blir också lättare för kroppen att fylla på glykogenlagren så du har energi. Så de är alltså bra att få in dina måltider till rutiner att äta frukost mellan mål, lunch, mellan mål, middag, kvällsmål, men de kan va svårt när jobb, skola, träningar och umgänge kan komma emellan. Jag tycker då att de är viktigt att dagens tre huvudmål är så regelbundna som möjligt och att man sedan fukoserar på att anpassa sina intag efter sin träning.  

Ca 1-2 timmar innan träning är en riktlinje för att inte låta matsmältningen arbeta under träningspasset. Men de absolut viktigaste är att få i sig kolhydrater och protein efter träning för att få så bra effekt och återhämtning som möjligt. Jag tror att de är många som glömmer hur viktigt kolhydraterna efter träning faktiskt är. De må vara den ända gången snabba kolhydrater går före långsamma. Detta eftersom efter träning så tar våra muskler glukoset från blodet utan att kroppen frisätter några stora mängder insulin (Insulin stimulerar fettupptaget och hämmar fettnedbrytningen). Fett gör så att magsäcks tömningen går långsammare vilket gör att näringsupptagnings förmågan tar längre tid.  Så att köra på protein pulver och sen ta en eller två riskakor är ett riktigt bra tips. Detta bör du göra direkt efter träningen och sen när du kommit hem och helst inom en timme är de vikigt att få i sig lite mer och då i from av långsamma kolhydrater (fiberrikt), protein, fett, vitaminer och mineraler. Då har jag några alternativ som man kan köra på som är lätt, gott och nyttigt!

Äggen består av protein och fett, fibrer och långsamma kolhydrater i mackan, vitaminer och mineraler i moroten främt A- vitaminer. I mjölken finns också vitaminer mineraler och även proteiner och fett. Fibrer och kolhydrarter i muslin, vitaminer och mineraler i kivin främst c-vitaminer, filen innehåller liksom mjölken protein, fett, vitaminer och mineraler.Keso är riktigt proteinrikt och därför toppen efter träning, fiberer och kolhydrater i mackorna, proetin, fett, vitaminer och mineraler i mjölken och vitaminer och mineraler i äpplet främst c-vitaminer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0