BALANS

När man tänker på att hitta balans i livet så tänker man på att man hittar en jämvikt mellan alla behov som behövs för att man ska må bra.

För att beskriva våra basbehov så tycker vi att Maslows behovstrappa ger en realistisk bild.

Alla har samma fysiska basbehov som är första steget i Maslows behovstrappa(som vi tycker visar en bra bild på vad människor har för behov), om man fortsätter längs den trappen så börjar det skilja sig från person till person, t.ex. är behovet ett barn i ett U-land har annorlunda än ett barn i ett I-land.

Efter fysiska behov kommer trygghet, trygghet måste alla få känna. Men hur vi människor upplever trygghet skiljer sig. En person i ett krigsdrabbat land kan känna sig lika otrygg som en person som är utstött eller mobbad i ett tryggt land.

Att känna gemenskap och samhörighet är nästa trappsteg, och det är viktigt för både vår sociala och psykiska hälsa. Vi tror att vars man än är och vem man är så söker man alltid gemenskap med andra människor, vilket kan leda till både positiva och negativa följder. De är positivt att känna samhörighet till andra människor och de har visats att dom som inte känner de löper mycket större risk att få en sämre psykisk hälsa, alltså en dålig balans i livet. En negativ grej man kan se är att personer som säker gemenskap kan hamna dåliga kretsar, speciellt om man är en ”svag” person.

Sen kommer uppskattning, bekräftelse att man känner att man tillför någon eller några någonting.

Sista steget på trappan är självförverkligande, att man får ha möjligheten att förverkliga sina drömmar och mål. Precis som vi nämnt tidigare så ser allas drömmar och mål olika ut, beroende på vad man har för livsåskådning, religion, uppväxt, erfarenheter och vilken kultur man kommer ifrån.



Hur ska man kunna finna balans i livet?

När man har uppfyllt alla dessa behov så gäller de att finna en inre ro, en inre balans. Hur man går till väga för att finna den är personligt, vissa genom sin tro andra genom andra sätt. Meditation och yoga är metoder som vissa använder sig av, medan andra bara är och gör sådant de tycker är roligt.

De svåra är att kunna kombinera alla behov utan att man ska känna sig stressad. Vars man än bor och hur man än har de ställt så kan de vara svårt att veta hur man ska kunna prioritera sin tillvaro som t.ex. jobbet, skolan, familjen, vänner, träning och egen tid. Stress och ohälsa är motsatsen till ett liv i balans.  Idagens samhälle i alla fall i väst världens i-länder, är de svårt att inte känna sig stressad. Vi har så mycket som ska göras och hinnas med, och man kan uppleva de som att vi har mer saker som är ”livsviktiga” vilket kan orsaka flera olika stressfaktorer, medan i u-länderna bland dom som har de riktigt dåligt ställt, handlar deras obalans om att inte kunna tillfredställa sina grundbehov vilket skapar en helt annan sorts av stress, en oro över att inte kunna överleva. 


Idag finns de en stor efterfrågan efter olika metoder och vägar till att finna en balans i livet.  Markanden formas där efter.

Meditation

Yoga

Båda har en religiös bakgrund, men utövas idag av alla oavsett religion, för att uppnå bl.a. balans och avslappning. 

Träning

Träning får en att må bra.

Mentalträning

Målbildsträning

Används fram för allt inom olika idrotter för att uppnå framgång.

Terapi

Idag finns de massor av olika terapi former som kan anpassas till alla som behöver och vill. Den kan fram för allt hjälpa en att bearbeta jobbiga händelser och få en att förstå varför man gör som man gör och är den man är.

Massage

Akupunktur

Spikmatta

Ger djupare avslappning och kan ge lakande effekter.  

Vad som är livsviktigt

Att hitta balansen i livet handlar egentligen om att må bra vara nöjd med sig själv och sin tillvaro. För man kan ju ha allt och alla förutsättningar men ändå inte känna balans, eller så kan man sakna mycket som andra tar förgivet och inte ha så stora förutsättningar, men ändå känna att man har ett liv i balans.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0