LISA - STRESS

Stress och utbrändhet är vanligt idag. Det som händer i kroppen vid stress är att hjärnan signalerar fara vilket leder till att hjärtat slår fortare, musklerna spänns och stresshormoner släpps ut i blodet för att frigöra bränsle så att kroppen kan reagera snabbare och orka mer. Kroppen är tillfälligt ur balans för att kunna ta hand om faran som hotar en. Så här har våra kroppar reagerat i flera tusen år. Vad som däremot har förändrats är stressfaktorerna. Långt tillbaka i tiden kunde stressen bero på att man t.ex. höll på bli anfallen av ett djur. När situationen var åtgärdad blev hormonhalterna normala igen och kroppen kunde återhämta sig. Idag är problemet att våra kroppar inte är fysisk aktiva när vi får den här stressreaktionen. Vi gör oss inte av med den extra energi och stresshormonerna som vi skaffar pga. Tidsbrist. Detta leder i sin tur till att funktioner som t.ex. cirkulation, matsmältning och immunförsvar försämras.


Stressfaktorer kan både vara psykologiska som t.ex. att bli mobbad eller att ha relationsproblem, eller så kan de vara fysiologiska t.ex. vid rökning och alkohol. En viss mängd stress kan upplevas som positiv och gör en mer effektiv men trots att man tycker om det man gör är det inte bra för kroppen med för mycket stress. Det är viktigt att ge kroppen och knoppen chans till återhämtning om den behöver det. Hur vi reagerar och påverkas av olika saker är individuellt.

Kortvarig stress är inte farlig utan hör till vår överlevnadsförmåga. Långvarig stress kan däremot bidra till olika negativa hälsoeffekter och sjukdomar.

  • Hjärnans aktivitet påverkas
  • Immunsystemets funktioner samt inlärningsförmåga försämras
  • Det frigörs fettsyror i kroppen och halterna av skadligt kolesterol ökar i blodet.
  • Astma och eksem kan försämras.
  • Matsmältningen blir mindre effektiv
  • Kroppen töms på energi.
  • Blodtrycket stiger och risken för diabetes och andra hjärt- och kärlsjukdomar ökar.

Det har visat sig att ”tävlingsmänniskor” och de som är tillbakadragna socialt löper större risk att utveckla stressrelaterade sjukdomar. Det är viktigt att man ser över sin situation och försöker bryta stressmönster även om det är svårt.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0