JENNY - ALKOHOLENS EFFEKTER PÅ TRÄNING

Ni har säkert hör av någon att de inte ger någonting att träna dagen efter man har druckit, och av någon annan att de visst ger någonting. Men vem ska man då lite på? Därför har jag kollat upp hur det ligger till, och de här är vad jag fick fram.

Som ni säkert redan vet är alkohol en drog som har många negativa effekter på vår kropp. Visserligen så får den oss att känna oss avslappnade när den lugnar vårt nervsystem, och vi glömmer våra problem. Men kroppen ser alkohol som ett gift vilket gör att de sätts igång massa resurser för att rensa ut alkoholen, resurser som skulle kunna ha använts på bättre sätt. En av de dåliga följderna av ett alkoholintag är en försämras produktion av proteinsyntes, och det tar ca två dagar innan produktionen återhämtat sig. Detta leder till att kroppen binder mindre muskelprotein än vad den skulle ha gjort om du inte drack, och återhämtningen försämras eftersom mindre muskelreparerande proteiner bildas för att kunna hjälpa till uppbyggnaden.

Det är även så att alkoholen försämrar vår fettförbrännig, eftersom den gör det svårt för protein och fett metabolismen i levern att bildas, vilket leder till en minskad produktion av pankreatiska enzymer som är viktiga för fettmetabolismen, som är en viktig del i vår fettförbränning. På grund av det kan alkoholdrickaren få för höga blodfetter, som minskar leverglykogenet och dessutom får levern problem med att producera nytt glukos. Det tar två till tre dygn innan levern återhämtat sig. Alkoholen gör det alltså betydligt mycket enklare för kroppen att lagra in kroppsfett vilket gör det svårare att gå ner i vikt och lättare att lägga på sig fett. Upptaget och produktionen av olika vitaminer och mineraler – t.ex. A, B och C vitaminer blir också mycket sämre.

Som man då kan förstå blir prestationsförmågan betydligt sämre, och det är till och med så att det kan vara farligt att träna efter du druckit. Första dygnet efter intaget kan man jämföra med en förkylning, då levern är upptagen med att bryta ner alkohol, vilket kräver energi, och då får inte musklerna tillräckligt, och blodsockret sjunker. Vi har ett reservlager med energi, glykogen, som musklerna hämtar energi ur när vi tränar. När levern arbetar med alkoholförbränning töms de depåerna och musklerna får helt enkelt inte vad de behöver. Vilket kan leda till att vid hård ansträngning (uthållighetstränig), får man inte bara lättare mjölksyra utan man kan få ett blodsocker fall som gör att man blir yr och man kan till och med bli medvetslös. Man kan också lättare drabbas av olika skador eftersom alkohol är vätskedrivande vilket torkar ut kroppen och vätska tas från musklerna och de blir mer sköra.

Jag skriver inte det här med syftet att jag vill få alla att sluta dricka, för det finns ju ett visst socialt nöje med de också, som även jag tycker om att få ta del av. Jag skriver det med syftet att vi kanske borde tänka efter vilka följder drickandet har, och att man kanske väljer sina tillfällen med lite mera eftertanke. Och just att träning och alkohol inte är någon bra kombination, för jag tror många vaknar upp dagen efter och känner lite ångest över allt de fått i sig och springer iväg till gymmet och tror att de kan förbränna bort de med en gång. Men så är inte läget, och de gäller även vid små mängder alkohol som två vinglas eller en starköl. Så man bör alltså inte träna dagen efter, både för att de inte är hälsosamt och för att de inte är lönsamt.



 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0