ORTOREXI

När nyttigt blir sjukligt

Idag matas vid av information och fakta om hur viktigt de är att leva hälsosamt. Men detta hälsosamma levande kan gå till överdrift och så lågt att de blir sjukligt, detta kallas Ortorexi nervosa. När tränings mängden blir extrem och man har full kontroll på sitt energiintag, så att de tar över ens liv och blir till ett tvång, är vardagen för en som lider av sjukdomen. Men varför är det så att vissa drabbas av denna träningsmani och extrema hälsotänk. Vilka faktorer är de som påverkar mest och hur ska man göra för att inte hamna där, och hur kan man tas sig ur ett sådant beteende. Vad kan samhället göra för att motverka detta.

Ortorexi är inte ett erkänt begrepp och heller inte en egen diagnos. Många experter inom området påstår att otorexi är en annan from av anorexi. Begreppet ortorexi användes första gången 1997, av Steven Bratman. Han såg att en ny typ av ätstörning hade börjat växa fram, där besattheten av att vara hälsosam tog över. Termen kommer från de grekiska orden ”orthós” som betyder rätt, korrekt samt ”orexsis” som betyder begär eller hunger. Tillsammans ska de betyda ”manisk besatthet av hälsosam och korrekt mat”.

Undersökningar och studier menar att de som har ortorexi inte har samma viktfobi, och att de inte är mängden av mat som spelar någon roll utan de är kvalitén som är det viktiga. Det är till störst del unga tjejer som drabbas av ätstörningarna anorexi och bulimi. Men de har visats att de som drabbats av ortorexi inte i samma utsträckning drabbar unga tjejer utan även de i medelålders män och kvinnor eller elitidrottare som lagt av. De strävar inte efter att banta utan de är ute efter att bli så vältränade och hälsosamma som möjligt vilket kan innebära önskan av viktökning En anorektiker mår dåligt av att äta medan en ortorektiker mår dåligt av att äta fel. Det som vill uppnås är en känsla av renhet och perfektion. Oftast är inte en ortorektiker fysiskt i någon fara vilket bulimiker och anorektiker är. Det finns dock undantag med sådana som har varit så besatta av att äta rent att de slutat äta och svält sig själva istället. De äter aldrig något onyttigt oplanerat och om de skulle ske så skulle de kompenseras med träningen senare. Om denna sjukdom går för långt så kan den leda till döden.     

En fallbeskrivning på hur ortorexi kan visa sig i en lindrigare form eller i ett förstadie, enligt Steve Bartman kan beskrivas så här. Sandra är 20 år och en vanlig tjej, som är varken över eller underviktigt. Hon är sund och vältränad. De som är speciellt med Sandra är att hennes liv är väldigt kontrollerat av henne själv, och hon styrs av tanke av att ha den perfekta kroppen. Rutiner är otroligt viktiga och hennes dagar ser ut som så att hon äter fruktos på bestämd tid, två sportknäcke med 7 procentig mjukost & gurka. Efter frukosten är det två timmar gym. Resten av dagen är också bestämd, maten kommer var tredje timma. Oftast består maten av knäckebröd, frukt och fil. Middagen består av det som hon själv anser vara nyttigt. En dag i veckan får Sandra äta exakt vad hon vill, men självklart måste det kompenseras med mer motion. De är inte bara kosten och träningen som är planerad utan hela hennes liv är inramat av olika rutiner och regler. Som när benen ska rakas, håret ska klippas och rummet ska städas. Sandra tycker inte att hennes liv är jobbigt på något sätt ” det känns inte jobbigt eftersom att det är en sådan vana, det är ju så här jag vill ha det” säger Sandra.

Men hur ska man gå till väga för att vi ska kunna hitta en balans i var hälsa utan att de ska gå till över eller underdrift. För samtidigt som många lider av övervikt och fetma så är olika ätstörningar ett stort problem. Claes Norring, föreståndare för Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar säger så här: “Jag tror absolut att de attityder och föreställningar som finns i samhället om hur man ska leva för att vara hälsosam underbygger ortorexi”. Alltså pressen från samhället att vara perfekt och idealisk, blir svår att hantera för många, och de kan leda till att man drabbas av ortorexi. . Det finns vissa studier som säger de att orsaken till varför de hamnar i detta maniska tränande också kan bero på olika ärftligt faktorer, att vissa är mera genetiskt sårbara och känsliga för psykiska påfrestningar. De säger även att de kan komma från vår barndom, att vår uppväxt har stor påverkan. Men man kan även se vissa kopplingar till ett kontrollbehov. De personer som drabbas är perfektionister och låter även detta överföras på kosten och träningen. Man vill uppnå en totalhälsa, genom total kontroll. 

Steven Bartman har visat på de olika följder som kommer med ortorexi. En är att man inte får i sig tillräckligt mycket av de olika näringsämnena man behöver eftersom de lever på stränga dieter, och bara äter de som de själva anser är nyttigt, vilket betyder att man kan bli undernärd, vilket gör att man tex blir trött, hägning och får sämre immunförsvar. Vilka näringsämnen man får brist på beror alltså helt på vad man äter och anser är nyttigt. De är vanligt att man väljer att bli vegetarian och om man då inte är noggrann med att komplettera de dela av konsten man väljer bort med annat av samma innehåll får man lätt brist av D-vitaminer och B12. Vad som prioriteras hos en sjuk är träningen och kosten och inget annat får komma i vägen. Detta gör att den sjuke lever ett väldigt isolerat liv, och kan få problem med de sociala. De blir en psykisk påfrestning av att ständigt vara som besatt av kosten och träningen, vilket kan föra att ortorexi kan mynna ut till en annan ätstörning, som anorexi eller bulimi.    

Vår syn

Dagens samhälle är mer utseende fixerat än någonsin, är man inte smal, snygg och framgångsrik så har man i princip misslyckas med livet. Pressen av att vara hälsosam, att träna mycket, äta fett och sockersnålt är stor för många, och är en orsak till den nya diagnosen ortorexi. Vi tycker det finns fler grunder till denna sjukdoms utveckling även om pressen från samhället är den största enligt mig.

Den finns många människor som inte har funnit sig själva eller som har låg självkänsla de är just dem som ligger i farozonen för detta syndrom. Men den här sjukdomen drabbar inte främst unga tjejer som de andra ätstörningarna oftast gör. Som sagt så drabbas män och kvinnor i medelåldern eller elitidrottare som lagt av också av ortorexi. Orsaken till varför de hamnar i detta maniska tränande tror vi kan bero på många olika saker. De kan vara så som tidigare nämnts att man är mer genetiskt sårbar för psykiska påfrestningar vilket gör att man lättare kan drabbas av olika ätstörningar. Men vi  tror att barndomen och uppväxten spelar en större roll, eftersom de är då man ska skapa en trygghet till sig själv och sin omgivning och om man inte får chansen att göra de så är de betydligt lättare att man hamnar i situationer som gör att man kan drabbas av en ätstörning eller andra psykiska problem eller sjukdomar. Men jag tror även att samhällets påtryck om att vara perfekt och att lyckas i livet också har en mycket stor påverkan.

Varför medelålders män och även kvinnor drabbas, de kan vara att de känner att de måste ta tag i sitt liv, de känner att åldern tränger på och att de är på tiden att de börjar tänka på hälsan innan de är för sent. Men de farliga är inte att de börjar tänka på sin hälsa de farliga är när träningen blir mer än vad kroppen klarar av, och när närigsupptaget är lågt på kcal när man har en energiförbrukning som en elitidrottare. Även Elitidrottare eller idrottare som lagt av kan känna en press att förlora sin form, och de blir lätt att de trappar ner på maten fastän de tränar i samma mängd som förr. Men självklart är det inte bara äldre och före detta idrottsmän som drabbas, utan även unga tjejer, killar, kvinnor och män i alla åldrar.

Vi undrar varför och när det hälsosamma livet går över till att bli en psykisk belastning och sjukdom.  Vi tror att de är de personer som låter de gå så långt att de istället för att träna o äta hälsosamt för att de får dem att må bra, känner ett tvång som börjar styra allt mer över deras liv. Man har skapat ett mönster som man vet att man inte mår bra av men som man inte vill bryta, för hela ens liv är då uppbyggt av just kost och träning. Man känner sig hela tiden missnöjd med sina prestationer. De känner aldrig att de lyckas nå sina mål och de blundar för de det lyckas med men känner sig direkt missnöjda över små saker, de går över till självförakt. Självföraktet kommer när självkänslan är så låg att man ser ner på sig själv och sina kunskapen och sin identitet.

När man träna så utlöser kroppen ett endorfin som ger en må bra känsla, denna positiva kick är kroppens egen morfin och även beroendeframkallande. När man har grävt ner sig så djupt kan den positiva kicken som man får av träningen bli de ända som får en att må bra för stunden, eftersom de påverkar ständiga negativa och nästan deprimerande tänkandet på ett sätt att de känner sig lyckliga för stunden. Men eftersom endorfinet slutar att utlösas då träningen är avslutad så går den personen tillbaka till sitt negativa och självkritiska stadium och kommer därför inte känna sig nöjd förrän den har tränat igen och ingen och ingen…

Vi tror även den positiva kritiken från omgivningen ge, kan ge en negativ effekt på de personer som har eller är på väg att får ortorexi eller någon annan ätstörning eller träningsberoende. Med det menar jag att t.ex. om en kompis eller en familjemedlem säger ”så bra att du har tagit tag i ditt liv och börja motionera och äta rätt”, eller ”vad fräsch du ser ut fortsätt så här” då kan personen känna en ännu större press att måste fortsätta i samma spår och lite till. De är oftast svårare att ser när någon har ortorexi eftersom personen oftast inte ser sjuk ut, till skillnad från en anorektiker som nästan på en gång ser svag och trött ut men de syns fram för allt på vikten som rasar vilket den inte gör för dem som har ortorexi.

Alla ät och träningsstörningar är mycket svåra att bli av med och de är någonting man kommer få leva med hela sitt liv, men de går ju självklart att bli frisk. De viktigaste tror vi är att den sjuke först och främst måste inse att den är sjuk vilket inte alltid kan vara så lätt. Sen tror jag att nyckeln till att komma ut ur de gamla tänket och för att kunna bli frisk är att stärka självkänslan och att kunna acceptera sig själv, för att leva ett hälsosamt liv är inte fel men att nedvärdera sig själv är definitivt fel. För ett hälsosamt liv ska inte få en att må dåligt som ortorexin faktiskt gör.      

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0