LISA - TIPS FÖR ATT BLI PIGGARE I HÖSTRUSKET

Det är sjukt deprimerande väder ute och på dagarna sliter man på som vanligt. Hösten är en tid då man lätt deppar ihop, så är det i alla fall för mig. Kaffe i all ära, men jag känner inte för att dra på mig ett kaffemissbruk!
Snodde en lista med tips från expressens hemsida. I slutet har jag lagt till några egna tips!


1. Skäm bort fötterna

Ge trötta och ledsna fötter ett mjukgörande fotbad. Massera med en skrubbkräm, fila bort förhårdnader och smörj sedan in fossingarna med en fet fotsalva.

 

2. Lägg dig på mattan

En spikmatta fungerar som en blandning mellan akupunktur och massage och kan hjälpa mot både sömn- och avslappningsproblem. Spikarnas tryck mot ryggen sägs lösa spänningar, lindra värkande muskler och frigöra kroppens må bra-hormoner endorfiner och oxytocin. Se mer: www.spikmattan.com och www.shaktimattan.se.


3. Ta vitaminer

Känner du dig hängig kan det bero på järn- eller vitaminbrist.
- En bra start kan vara att börja ta ett multivitamin- mineraltillskott dagligen, det ger en bra grund för kroppen att hantera perioder av trötthet och stress, säger Åsa Lindskog, hälsorådgivare på Life i Kista.
Naturläkemedel som Rysk Rot och Schisandra kan verka uppiggande och öka prestationsförmågan. Kosttillskott med coenzymet Q10 kan också hjälpa vid trötthet, det är ett ämne som kroppens celler behöver för att kunna producera energi.
- Enzymet finns naturligt i vår kropp, men förmågan att producera ämnet avtar redan vid 20-årsåldern, säger Åsa Lind-skog.


4. Ha kul!

Leta roliga klipp på Youtube, hyr en komedi eller ställ dig framför spegeln och säg "Jag är skratteist, javisst!". Ett förlösande garv är välgörande på många sätt.
- Utöver muskelaktiviteten som är som en inre jogging där du stärker lungkapaciteten får du hormonfrisättningar som i sin tur stärker ditt immunförsvar, ökar din energi och gör att du känner dig piggare, säger Maud Brandin, grundare av Skratt-rörelsen i Sverige. Se mer: www.skrattaforlivet.se.


5. Fixa hemma-spa!

Skäm bort dig med ett hemma-spa i badrummet. Ge håret en hårinpackning, lägg en ansiktsmask, tänd några ljus, tappa upp ett skumbad, och kanske ett glas vin, och njut!

 

6. Skaka på rumpan

Ge kroppen en riktig genom-körare, släpp loss till trumrytmerna och upptäck glädjen i afrikansk dans.
- Dansen frigör endorfiner och man får ny kraft och energi, inte minst mentalt, säger Marie Hillner, hälsocoach och instruktör i Afropowerdance på Må bättre i Falun.

 

7. Kickstarta dagen

Morgonen är ett perfekt tillfälle att träna, kroppen är utvilad och du vaknar till ordentligt. Avsluta duschen med kallvatten för en riktig piggelin-effekt!


8. Börja jogga

Snöra på dig joggingskorna några gånger i veckan och du märker snart att du får både bättre kondition och mer energi.

 

9. Ha sex!

Älska mer och bli både piggare och gladare. Sex frigör samma slags må bra-hormoner som utsöndras i kroppen vid träning.
- Bra sex i en god relation med någon du tycker om gör dig gladare och starkare och mindre mottaglig för stress och oro, säger barnmorskan och sexologen Suzanne Lindström.


10. Finn ljuset!

Vi behöver ljus för att trycka undan sömnhormonet melatonin och när dygnets soltimmar blir färre gäller det att ta till vara på det ljus som finns. Gå ut på lunchen och se till att du har bra belysning hemma.


11. Testa floating!

Floating betyder att du ligger i en ljustät tank och flyter i ett viktlöst tillstånd i hudvarmt saltvatten.
- Floating är ett väldigt bra sätt att återhämta sig både fysiskt och mentalt. Det är avslappnande, gör att man sover bättre och får en bättre koncentrationsförmåga, säger Karin Odelis, diplomerad stress- och friskvårdsterapeut på Hälsorik i Helsingborg.


12. Ät ordentligt

Ladda inför dagen med en riktig frukost och ät sedan hälsosamt och tillräckligt ofta för att hålla blodsockernivån jämn. Undvik socker, det gör dig pigg för stunden men efter kicken blir du trött igen.


13. Tänk positivt!

Att se möjligheter i stället för hinder gör livet både lättare och roligare. Öva på att vända negativa tankar till positiva.
- Oftast tänker vi mer på vad vi vill ha, i stället för att vara tacksamma för det vi faktiskt har. Hur vi tänker påverkar i hög grad vårt välbefinnande, säger Karin Odelis, stress- och friskvårdsterapeut.


14. Gå ut och gå!

Frisk luft och ljus piggar upp och får oss att tänka klarare. Att göra promenader till en vana är både enkelt och gratis.
- En balanserad kost, motion och frisk luft varvat med vila är ett bra recept till att känna sig piggare och mer harmonisk, säger Åsa Lindskog, hälsoråd-givare på Life i Kista.


Trots att listan var rätt komplett vill jag lägga till några saker:

- Fika! Trots att det står ovan att man ska undvika socker eftersom man i längden bara blir tröttare av det tycker jag ändå att fika är ett bra sätt att höja humöret på. Och det behöver ju inte vara söt-fika om man inte vill. Bjud hem några vänner eller gå på café.

- Planera in roliga saker. Vet du att ska på bio, en rolig fest, tjejkväll, eller middag längre fram i veckan så känns vardagen inte lika jobbig. Det är alltid bra att ha något att se fram emot.

- Drick varma drycker. Kaffe, te, varm choklad, glögg. Så länge du håller det på en lagom nivå alltså.. Jag tycker det är mysigt att kura upp i soffan med en varm kopp i händerna.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0