LISA - PRESTATIONSÅNGEST

Nationalencyklopedin beskriver prestationsångest som en ångest över att ens prestationer t.ex. arbete, sport eller sexuella förhållanden inte ska vara perfekta. Det beror på en svag självkänsla och för stark självkritik. Människor med höga inre krav brukar ofta lyckas på det yttre planet och bli framgångsrika. Man ersätter den kärlek som man egentligen vill känna till sig själv med bekräftelsen från prestationerna och förknippar sitt värde som människa genom prestationer. Prestationsångest kan hänga med sedan uppväxten, även om föräldrarna inte avsiktligt sagt att de vill att barnet ska vara duktigt och lyckas i livet kan det ändå finnas där som ett outtalat krav. Detta gör att barnet kan känna skuld över att inte uppfylla de förväntningar som andra människor har om en. Det handlar om en rädsla att inte vara godkänd och att inte bli älskad.

 

Prestationsångest hänger självklart ihop med självkänsla och självförtroende. Jag hittande en väldigt bra liknelse där man tänker sig en person som två krukor. Den ena krukan är en prestera/göra-kruka och den andra en vara-kruka. Genom att berömma prestationer kan man säga att man bekräftar skalet av människan. Utan beröm i vara-krukan kommer man känna sig tom och urholkad. Man vet man vad gör bra, men inte vem man är. Många personer jagar efter uppmärksamhet eftersom de har lärt sig att det är prestationerna som är det viktiga eftersom det är det beteendet som de fått beröm över. För att istället bekräfta det som hör till vara-krukan ska man berömma med egenskapsord. Får man bekräftelse i båda krukorna blir man som människa mer hel. Detta gäller framför allt barn, men självklart är det lika viktigt både för ungdomar och vuxna.

 

Prestationsångest uppkommer när vi känner att vi måste lyckas och leva upp till våra egna krav och andras förväntningar. Problemet med prestationsångest är att det är en känsla och beror därför inte på dålig förberedelse eller liten kunskap. Tvärtom är det oftast så att man känner prestationsångest när man är duktig på något. Många försöker att bli ännu bättre på det som de redan kan för att på så sätt bygga upp en sorts säkerhet. Men egentligen är det ju självbilden man måste jobba med. Det är ju där problemet sitter och inte i kunskapen. För trots att man vet att man är duktig på något kanske ändå tänker en massa nedvärderande tankar om sig själv är man hamnar i kravsituationer.

 

För att motverka prestationsångest ska man föröka peppa sig själv och tänka positivt. För i grunden är vi människor positiva och problemfria, vi måste bryta de negativa tankarna om oss själva som vi skapat för att tillslut kunna lita på det positiva vi tänker om oss själva.

Det är ingen idé att fly från kravsituationer heller. Egentligen handlar det ju inte om själva prestationsmomentet utan om vår förmåga att hantera ångesten som kommer med prestationen. Genom att fly från situationen utvecklas man inte utan stannar på samma nivå som innan.

 

Personligen drabbas jag ofta av prestationsångest, framför allt i skolan. Jag tillhör den gruppen som skulle behöva träna på att inte vara duktig jämt utan bara vara. Blir jag en lyckligare och bättre medmänniska om jag satsar på MVG i alla ämnen? Knappast. Det gäller verkligen att hitta den där balansen och kanske satsa mer i vissa ämnen och mindre i andra. För pressen man utsätter sig för kan faktiskt bli för hård och det är ju inte tänkt att man ska gå in i väggen innan man fyllt 18. Om du vet att du är en prestationsinriktad person, försök att inte tänkta så mycket på prestationerna som du gör. Fokusera istället på dina goda egenskaper och vad du tycker om hos dig själv som person.


 


 Du kan själv påverka din prestationsångest:


-Skriv ned med några ord vad du är mest nöjd med hos dig själv


-Var uppmärksam och ta till dig, när andra ger dig beröm eller säger något positivt till dig. Ex svara tack eller vad roligt att du tycker det.


-Ge upp ditt eget behov av att vara perfekt. Vem är det som har bestämt vad som är perfekt?


-Våga göra misstag eller fel. Se det som inlärningstillfällen. Vad blev fel och vad kan jag lära mig till nästa gång? Hade jag all kunskap? Kunde jag påverka eller var det yttre omständigheter som gjorde att jag inte kunde påverka?


-Jämför dig inte med andra!


-Tillåt dig att stanna upp och reflektera, några minuter varje dag.


-Se det du gör. Efter en arbets-/studiedag, fråga dig själv "– Vad har jag gjort idag som jag kan känna mig nöjd med?"

-Ser du det halvtomma eller det halvfulla glaset? - Fundera över vad som gör dig lugn och avslappnad. Gör något av detta varje dag/vecka.

-Den enklaste avslappningsmetoden: Stanna upp, ta tre djupa andetag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0