ENKÄT - SJÄLVKÄNSLA OCH SJÄLVFÖRTROENDE
Vi har gjort en enkätundersökning på 50 personer i två olika klasser. Eleverna går i olika samhällsettor på gymnasiet. Enkätens första del gick ut på att ta reda på vad de visste om självkänsla och framför allt kolla om de visste skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Vi kollade även var de hade fått informationen ifrån. I den andra delen ställde vi frågor som handlar om hur god självkänsla de själva har. För att sammanställa och dra slutsatser delade vi upp enkäterna klassvis och sen såg vi hur många som hade rätt på skillnaden mellan självkänsla och självförtroende, hur många som hade svarat men som hade fel och hur många som inte visste.
Klass 1, 25 st Klass 2, 25 st
Ja, rätt: 18 Ja, rätt: 5
Ja, fel: 6 Ja, fel: 8
Nej: 1 Nej: 12
Man kunde se att dessa informationskällor hade gett dem kunskap om självkänsla och självförtroende. Det var genom: skolan (LPL, kommunikation), familj, böcker, Internet, tidningar, vänner och läger.
För att dra en slutsats av det hela kan man väl säga att det var stor skillnad mellan kunskapen i de två olika klasserna. Och varför det är på det viset är lite svårt att svara på, men den ena klassen kan ha fått mer information tidigare och det kan också vara så att den klassen som hade bättre kunskap, som även är en idrottsklass, vilket skulle kunna betyda att de är mer drivna och målmedvetna och har därför lättare att ta till sig information. Detta är våra egna teorier.
En annan slutsats är att många har fått en fel bild av självkänsla och självförtroende. Många tror att det endast har att göra med komplimanger. Positiva komplimanger är alltid bra och stärkande för både självkänsla och självförtroende, men självkänslan handlar om hur man ser på sig själv vilket betyder att vad man än får höra utifrån så ska man ändå alltid veta sitt eget värde. Självförtroende handlar om prestationer och ett förtroende till att man klarar av saker oavsett vad andra tror om en. Så komplimanger kan alltså både förbättra om det positiva och försämra om det negativa, men om man har en god självkänsla och självförtroende så ska inte det spela någon större roll eftersom man vet var man själv står. Självförtroende handlar inte om hur andra ser på en, som vissa har svarat i enkäten. Ett exempel är om någon ger mig en komplimang för något som jag är bra på, t.ex. att simma, det betyder ju inte att jag har ett gott självförtroende. För det är jag själv som måste veta att jag är bra på att simma.
Många tror att ett gott självförtroende handlar om att man är bättre än andra. Men ett gott självförtroende betyder inte att man ska se ner på andra eller jämföra sig för att själv kunna framstå som bättre. För visst är det så att man är bättre och sämre på vissa saker och ibland är man kanske bäst. Men det behöver inte betyda att man har ett bra självförtroende eftersom att det handlar om att man ska kunna lita på sina egenskaper utifrån de förutsättningar man har.