LISA - DETTA HÄNDER I KROPPEN NÄR DU TRÄNAR
För många är träning bara ett nödvändigt ont, något man vet att kroppen mår bra av och som får en att se bättre ut. Men långt ifrån de flesta vet om alla de postiva effekter träningen faktiskt ger oss. Jag visste då inte allt detta tidigare. Jag tycker att listor som den här är mycket sundare som inspiration till träning och ger en mer långsiktig motivation än bilder på deffade kroppar.
Detta händer i kroppen när du tränar:
-Benstommen, bindväv och brosk förstärks.
-Blodfettsvärdena förbättras. Fysiskt vältränade har högre nivåer av det goda hdl-kolesterolet och lägre halter av triglycerider och det farliga ldl-kolesterolet än otränade. Förändringen inträffar direkt efter ett enstaka träningspass och kan kvarstå ungefär ett dygn.
-Blodkärlen vidgas bättre, vilket underlättar blodflödet till hjärtat och skelettmusklerna. Det minskar risken för blodproppar. Mekanismen för återupplösning av blodproppar, fibrinolys, förbättras. Risken för åderförkalkning/åderförfettning minskar.
-Man håller blodsockret på en lägre och stabilare nivå. Muskelcellerna blir bättre på att ta upp sockret i blodet och insulinkänsligheten förbättras. Detta sker direkt efter träningen.
-Blodtrycket normaliseras. Det ökade blodflödet sätter fart på nybildningen av blodkärl. Under timmarna efter ett träningspass sjunker blodtrycket, vilket avlastar hjärtat och kärlen.
-Blodvolymen ökar. Träbar du intensivt ökar volymen från 5 till 6 liter. Detta är bra, bland annat för att du får bättre kontroll över blodtryck och för att du kan svettas och ändå hålla kroppstemperaturen. En otränad person klarar sig sämre i varmt klimat och drabbas lättare av värmeslag.
-Du ökar energiförbrukningen och minskar det farliga bukfettet. Mycket vältränade har 3-4 gånger högre värden än otränade.
-Hjärnan påverkas - minne, inlärning och koncentrationsförmåga växer. Medan vi tränar ökar aktiviteten, och blodflödet i de områden som sköter motoriken märkbart. Också frisättningen av signalstubstanser i olika delar av hjärnan ökas. Den kognitiva förmågan (särskilt planering och koordination av uppgifter) förbättras och du får lättare att sova bra. När vi sover bättre minskar depressionssymtom som oro och ångest och självkänslan förbättras. Vi blir mer stresståliga. Det finns dessutom studier som tyder på att nybildningen av hjärnceller ökar hos djur som får springa.
-Hjärtat pumpar mer effektivt. Det förstärks, blir större på ett fysiologiskt bra sätt och utvecklar fler blodkärl, vilket gör att det inte behöver arbeta så hårt och riskfyllt vid stressiga situationer. Efter ett par månaders intensiv träning är slagvolymen större, vilopulsen sänkt och pulsen vid maxarbete 5-20 slag lägre per minut. Kranskärlens förmåga att slappna av och släppa igenom blod till hjärtmuskeln förbättras. Det gör också att tendensen att blodplättar klibbar ihop minskar och därmed är risken för blodpropp mindre.
-Immunförsvaretblir starkare. Man vet inte riktigt varför, men det kan bero på att vi sover bättre när vi tränar. (Hos övertränade, som tränar på tok för mycket, kan dock immunförsvaret bli sämre.)
-Koordinationen förbättras, liksom balans och reaktionsförmåga. Risken för att du ska ramla och skada dig minskar.
-Muskulaturen blir uthålligare och tar upp och använder fettsyror och glukos bättre vilket stabiliserar blodsockerkontrollen. Redan efter en veckas träning ökar andelen mer uthålliga muskelfibrer. Kapillärerna ökar i antal, vilket förbättrar blodflödet och förlänger genomblödningstiden i muskeln och det i sin tur underlättar utbytet av syrgas och näringsämnen.
-Stresshormoner som finns i blodet, till exempel adrenalin, minskar, vilket avlastar hjärtat och gör att humör och sömn förbättras. Förändringen sker snabbt, vanligen under de två första träningsveckorna.
-Den maximala syreupptagningen ökar.