LISA - LAKTOSINTOLERANS OCH ALLERGI MOT MJÖLKPROTEIN



Det kanske inte är så många som vet vad det är för skillnad mellan att vara laktosintolerant eller allergisk mot mjölkprotein. Det tänker man inte så mycket på. Eftersom mjölken är en jättebra näringskälla som särskilt barn och ungdomar behöver är det viktigt att man hittar ersättare som kan ge en samma eller liknande näringsinnehåll som mjölk.


Mjölkprotein

Om man är allergisk mot mjölkprotein så är alltså proteinerna i mjölken som ger en besvär. Det finns flera olika proteiner och antingen så reagerar man kanske mot en av dessa eller så gör man det mot flera. Hur mycket mjölkprotein man behöver få i sig innan man reagerar på det är olika. Reaktionen kan komma direkt efter man har fått i sig mjölkproteinet, men den kan även dröja flera dagar beroende på vilka symptom man får.


Symptomen vid mjölkallergi kan delas i fyra större grupper:
Hud: eksem, hudrodnad, klåda, nässelutslag och svullnad.
Mage-tarm: diarré, förstoppning, kolik, kräkning, magont, blod i avföringen och svårt att ta upp näring.
Luftvägarna: astma, hosta och snuva. Det råder olika åsikter om mjölkallergi kan ge inflammation i mellanörat eller inte.
Allmänna besvär: allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet.


När du köper alternativ till mjölkprodukter ska du främst tänka på att de innehåller tillräckligt med kalcium. Idag finns det berikad sojamjölk, rismjölk och havremjölk som näringsmässigt kan ersätta mjölk.


Laktosintolerans
Om man ser till jordens befolkning så är majoriteten faktiskt laktosintoleranta.
Vid laktosintolerans är man överkänslig mot mjölksockret laktos som finns naturligt i all mjölk. Det beror på att man har brist på enzymet laktas som ska bryta ner laktos i tarmen. När laktoset inte bryts ner börjar det istället att jäsa. Detta kan leda till magsmärtor, gasbildning och diarré. Hur mycket laktos man tål är olika från person till person och det finns även olika former av intolerans, men oftast tål man små mängder (ca 1 dl/dag).

I de flesta livsmedelsaffärer finns det flera sorters låglaktos- eller helt laktosfria produkter. Det är vanliga mejerivaror där man har tillsatt laktas. Eftersom mjölksockret redan är nedbrutet kan de smaka lite sötare än vanliga mejerivaror. Som laktosintolerant kan du äta hårdost då den är naturligt laktosfri.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0