LISA - VILA

Alla behöver vila och med vila menar jag inte sömn utan tid vaken tid då vi tar det lugnt och pausar från all aktivitet runt om oss. Vi behöver vila från både arbete eller skola, träning och andra vardagliga saker för att orka med och inte ”gå in i väggen” eller drabbas av trötthet. Återhämtning och vila är viktigt i både förebyggande syfte och för att komma tillbaka efter t.ex. utbrändhet eller liknande.

För mig är det avslappnande att träna samtidigt som jag tar ut mig. Men man får inte låta träningen blir den enda nyckeln till avkoppling för då kanske det går överstyr. Även om träningen gör en lugn efteråt är det viktigt att sätta av tid då man inte gör så mycket ansträngande över huvud taget. Man får helt enkelt hitta andra sätt att nå det där lugnet på. För kroppen behöver återhämta sig från träningen för att man inte ska slita ut sig och bli skadad.


Här är några sätt att bli mer avslappnad på:
-Avslappningsövningar eller metoder som t.ex. qigong och yoga. Det minskar stresshormoner och ger en lugnande hormoner
-Att läsa en bok, pyssla i trädgården eller lyssna på musik kan vara saker som gör en lugn.
-Att vara ute i naturen, bli masserad eller kramad, vara tillsammans med djur eller barn kan frisätta kroppens lugn-och-ro-hormoner.

Att vila behöver inte alls vara märkvärdigt eller svårt. Det kan handla om att sätta sig i lugn och ro med en kaffekopp i fåtöljen i 10 minuter och bara släppa alla måsten för en stund. Det viktiga är att du faktiskt ser till att du tar dig tid för vila och avkoppling, för både kroppen och knoppen behöver vila.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0