LISA - VEG. ALTERNATIV: BÖNOR OCH LINSER

Ett bra vegetariskt alternativ som jag gillar men som många kan ha lite svårt för är bönor och linser. Det ser ju ganska trist ut när dom serveras rakt upp och ned. Men med en god salladsdressing eller blandat i en soppa eller gryta är det perfekt. Både linser och bönor tillhör det man kallar baljväxter. En del bönor härstammar från Centralamerika, andra från Asien. Människan har ätit bönor i flera tusen år och till Sverige kom bönorna för ca 500 år sedan.

Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, mineraler och B-vitaminer.  En del sorter passar bra att grodda och blir då också fulla med C-vitamin.
De innehåller långsamma kolhydrater (=lågt GI), som hjälper till att hålla blodsockernivån på en stadig nivå och gör att man känner sig mätt länge. De är också rika på nyttiga vattenlösliga fibrer.

Idag kan man köpa både okokta och färdiga bönor och linser, det finns många sorter att välja mellan. Att ha hemma en burk eller förpackning med färdiga bönor/linser är kanon om man vill slänga ihop nåt snabbt och nyttigt. Dessutom är det väldigt billig mat.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0