LISA - ENDORFINER

Endorfiner är ett hormon vi har som hjälper oss att må bra. Man brukar även kalla det ”må-bra- hormoner” och ”kroppens eget morfin”. Detta hormon (som alltså är en molekyl) fungerar som information från en cell eller ett organ till en annan del av kroppen, som en budbärare. Och det fantastiska är att detta hormon alltid gör oss gladare. Dessutom tillverkar vi detta häftiga hormon helt på egen hand och resultatet av vår ansträngning kommer också väldigt snabbt. Har du upplevt känslan av total lycka och välmående så vet du hur underbart det är.

Endorfiner frigörs bl.a. när vi skrattar och gör saker vi tycker är roliga, träffar människor man tycker om, äter choklad och är kära. Även akupunktur och spikmatta sägs vara saker som stimulerar. Alltså saker som man vanligen tycker om att göra.

Och sist men inte minst så frigörs endorfin när vi tränar och rör på oss. Vi orkar mer, blir mer uthålliga och det får oss att tycka att det vi gör känns roligt. Den fantastiska kicken man kan få av träning och som är en av anledningarna till att jag älskar att träna har också med endorfiner att göra. Den kicken uppstår när man tagit ut sig och endorfiner frisätts för att klara ansträngningen bättre. Ett begrepp för detta är t.ex. "runners high".

 

Förutom att endorfiner gör oss glada har de även andra uppgifter. De lindrar smärta, påverkar mottagligheten för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt och åldrande. De stärker immunförsvaret och hjälper oss att läka snabbare vid skador.

 

Endorfiner är kemiskt ganska lika opium och morfin. Skillnaden är att endorfinerna ingår i kroppens normala hormonsystem och är därför helt ofarliga.

 

För att sammanfatta det hela ur träningsperspektiv kan man väl säga att träning är ett utmärkt recept om man vill vara glad och frisk, så länge man inte överdoserar (precis som med annan medicin)!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0