LISA - KOSTTIPS

-Hoppa aldrig över frukosten. Försök äta en ordentlig och näringsrik frukost så du står dig fram till lunch. Har du svårt för att äta direkt på morgonen kan du ta en frukt och sedan ta med dig en macka till skolan/jobbet.

-Ät regelbundet. T.ex. Frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål. Då håller du blodsockret på en jämn nivå, blir inte lika sötsugen och mår bättre.

-Lägg till bra saker istället för att ta bort dåliga. Känns det för jobbigt att lägga om kosten helt och hållet kan du börja med att lägga till bra saker, t.ex. äta sallad till maten. Ibland måste man komma igång lite försiktigt för att kroppen ska få vänja sig, då blir det inte lika strikt vilket gör att man inte tröttnar på samma sätt som när kan förbjuder saker.

-Tänk färgglatt! Ät mycket grönsaker, frukter och bär så du får i dig till exempel vitaminer, mineralämnen, kostfibrer och antioxidanter som gör gott för ¨din kropp.

-Har du inte problem med kraftig övervikt eller annat kan du hela tiden tänka på att äta från alla delar av kostcirkeln. Tänk t.ex. inte att fett gör en fet. Det är faktiskt livsnödvändigt i lagom mängd.

- Välj i första hand fullkornsprodukter, t.ex. pasta och bröd. Det har visat sig att det minskar risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer eftersom fullkorn innehåller en massa bra ämnen.

-Fisk innehåller ämnen som många svenskar får i sig för lite av. Det är väldigt bra mat och det rekommenderas att man ska äta det 2-3 gånger i veckan.

-”Kompensationsät” inte. Med det menar jag att man inte ska hoppa över lunchen om man t.ex. sedan ska på gofika hos en kompis. Det är lätt hänt att man skapar lite regler och mönster runt maten som man egentligen inte mår bra av. Man kan äta sötsaker och annat ”onyttigt” ibland om man äter bra mat annars. Mat och ångest ska inte hänga ihop!

-Om du är väldigt noga med din kost, snudd på överdrivet noggrann och gör precis som man ”ska”: ät som du inte brukar! Man får slarva ibland, det blir så tråkigt annars. Prova att då och då äta precis det du känner för och låt inte huvudet få så mycket att säga till om.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0