VÅR SYN PÅ HÄLSA

Nu ska vi försöka beskriva vår syn på hälsa, för att ni ska förstå vad den här bloggen går ut på lite bättre. Hälsa är givetvis någonting som är viktigt med tanke på att vi bara har en kropp och ett liv som vi själva har ansvar för. Hur man ska tar sig an detta ansvar de är de som är de svåra för många, tror vi. Hälsa för oss är mer än bara kost och träning, det handlar inte bara om att äta rätt och träna mycket. För oss är hälsa de samma som att finna en balans i tillvaron där alla delar som får oss att må bra ingår. Där man har en kost som kroppen mår bra av (en varierad kost där många näringsämnen, vitaminer och mineraler ingår) samtidigt som man ska kunna njuta av allt gott som finns och inte behöva känna att man har syndat. För oss känns det inte väsentligt att man ska behöva utesluta alla godsaker som tex att ha godis förbud, självklart så är det som med allt annat att man inte bör överkonsumera, vi vet ju vart gränserna går.

Och vad det gäller träning så är det väldigt individuellt. Både när det gäller aktivitet och i vilken mängd man ska träna. Alla vet att det är viktigt att röra på sig, men precis som med kosten så får det inte gå till överdrift. För vissa räcker det med två promenader i veckan medan andra trivs med att köra flera pass i veckan. De är viktigt att hitta någonting man trivs med där man får en kombinerad träning för kroppen, där din styrka, kondition, smidighet stärks. De kommer du har glädje av under din vardag och livet känns lättare.

En del som vi tycker är viktig men inte så många kanske tänker på är självkänsla. Att man har en styrka i sig själv som inte är prestations relaterad att man kan acceptera sig själv och på så sätt även andra. En bra självkänsla är grunden till allt, utan den kan man inte finna ro eller känna sig nöjd med sig själv. Vilket kan leda till att man inte får leva de liv man vill leva. Självkänslan är någonting alla ständigt måste jobba med, man kan säga att det är en färskvara.

En annan viktig del som ingår i en god hälsa för oss är återhämtning, och med det menar vi vila och sömn. Lika viktigt som det är att träna är det att låta kroppen få återhämta sig genom att vila. För dig som tränar mycket kan det vara bra att ha bestämda vilodagar, och för dig som har för många vilodagar kan de vara bra att ha bestämda träningsdagar, för att komma igång. Vi har alla olika stort behov av sömn, och det är därför viktigt att se till att man sover de timmarna man vet att man behöver. För brist på sömn leder inte bara till trötthet utan även tex O-motivation, huvudvärk och kan i slutändan leda till att man börjar må psykiskt dåligt.

Att återhämta sig psykiskt är lika viktigt som att återhämta sig fysiskt. Och med det menar vi att ta tillvara på sitt känsloliv. För de flesta är de viktigt att få prata om saker som tex oroar eller stressar en. Att ha ett socialt kontaktnät och att känna att man har folk som bryr sig och lyssnar är också viktigt för en god hälsa.

För att knyta ihop säcken kan man väll säga att de viktiga är att finna en balans och inte låta någonting gå till under- eller överdrift. Det kanske låter som en klyscha, men vad de gäller hälsa så är faktiskt lagom bäst.                     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0