LISA - GLUTENINTOLERANS (CELIAKI)

Glutenintolerans innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Havre brukar man ta någon skada av. Hos en person med glutenintolerans skadas tarmluddet när man äter gluten. Det är tarmluddet som gör att man kan ta åt sig näringen i maten på ett bra sätt, det är därför som det är viktigt.  Efter ett tag blir tunntarmen helt slät och man kan även få inflammationer i slemhinnan. Man vet inte riktigt varför vissa personer blir känsliga för gluten men den mest kända orsaken är ärftlighet.


Vanliga symtom till detta är trötthet, diarré, gaser och buller i magen, viktnedgång, blåsor i munnen, värk i skelett och svårigheter att få barn.
Om man börjar äta glutenfri mat läker tarmen och börjar fungera bra igen. Men man får räkna med att det kan ta några månader innan nytt tarmludd har återbildats.  


Om man tror att man har glutenintolerans bör man kontakta sin vårdcentral för att få lämna blodprover som visar om man inte tål gluten. För att få ett ännu säkrare svar kan läkaren vilja skriva en remiss till sjukhus för en så kallad tunntarmsbiopsi. Det är en undersökning som innebär att en liten bit av tunntarmens slemhinna tas ut för undersökning i mikroskop.




I veckan ska jag ställa lite frågor om glutenintolerans till en tjej i klassen. Vad det finns för utbud i affärerna, vad som är jobbigast med det och liknande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0