LISA - ALTERNATIV TILL POTATIS,RIS ELLER PASTA.

Quinoa
Quinoa kommer från Anderna där det har används länge utav inkafolket. Det är inget sädesslag utan istället ört och fröet man äter växer i klasar på ca 150 centimeter höga bladgröna örter. Idag kan man hitta både mjöl, gryn och pasta av quinoa.

Att quinoa är ett utmärkt livsmedel beror på att det har ett lågt GI (=håller blodsockret på en jämn nivå), innehåller lite fett, många nyttiga näringsämnen och är fritt från gluten. Till skillnad från sädesslagen innehåller quinoa protein av hög kvalitet plus att det är rikt på kostfibrer och mineraler, bland annat kalium, järn och fosfor och mindre mängder av magnesium, zink, koppar och mangan. Den innehåller även riboflavin och vitamin B6, niacin och tiamin, vitamin E, kalcium och folsyror samt ämnet lysin som är en essentiell eller livsnödvändig aminosyra som kroppen behöver för att skapa protein.

Låter det inte bra? :)

Och att tillaga quinoa är inte svårare eller mer tidskrävande än att koka pasta. Skölj först av quinoan i varmt vatten (för att få bort ett bittert ämne). Koka sedan upp vatten, tillsätt quinoa och koka under lock på svag värme i 12 - 15 minuter. Beräkna 0,5 dl quinoa och 1 dl vatten per person.

Konsistensen kombinerat med smaken ger quinoan dess alldeles speciella karaktär. Smaken är mild och påminner både om havregryn och sockerärter i skön blandning. Det finns även i olika färger om man vill festa till det lite extra! Quinoa passar bra i gröt, sallader, grytor, soppor eller som ersättning för ris, potatis, pasta och couscous.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0