JENNY - CORE

Core är en rätt ny träningsform som har blivit väldigt populär, och finns att utöva på nästa alla ställen som har gruppträningspass. Träningens grundtanke är att bygga upp styrka, stabilitet och balans genom att stärka magen och ryggen. Vår bål (mage, rygg och bäcken) tar mycket stryk när vi utövar våra tunga vardagssysslor, så som lyft och obekväma ställningar. Därför är core en bra träning för att förebygga och undvika skador.


Man jobbar utan redskap och använder ändas sin egen kropp som belastning, och passen utövas på träningsmatta eller även ibland med pilatesboll.


De finns många fördelar med denna träningsform, den kan utövas av i princip alla och vars som helst, när som helt, i hemmet eller på gymmet. Man får smidigare kropp, bättre hållning, den är skadeförebyggande, man får ökad fettförbränning, ökad styrka, stabilitet och minska risken för smärtor i ryggen. De är dock inte så konditionskrävande, men passar då bra för allt ifrån en otränad till vältränad. Man får själv bestämma vilken svårighetsgrad man vi ha på övningarna och det finns olika alternativ så att passet ska kunna passa alla.


I en amerikansk studie har man visat på goda resultat med Core-träning i minskat antal skador hos 433 brandmän. I USA finns nära 1 miljon brandmän där 88 500 ådrog sig skador under tjänst 2005. Brandmän är i en speciellt utsatt situation när det gäller tynga lyft, snabba rörelser och att utsätta ryggen för belastning. Studien visade en skademinskning med 42 % jämfört med en tidigare kontrollgrupp under en 12 månadersperiod. Brandmän är inte ensamma om besvärliga ställningar och lyft, även andra yrkesgrupper kan ha nytta av Core-träning.


Core kan man träna på 360, Friskvårdskompaniet, Friskis och svettis, Aerobicsstudion och även vissa lokala föreningar och badhus kan hålla i liknande pass.




Kommentarer
Postat av: FERHAT - Studerar till sjuksköterska

Hoppas du får en trevlig fredagskväll :)

2009-09-11 @ 18:58:07
URL: http://ferhat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0