JENNY - ALTERNATIV TILL POTATIS,RIS ELLER PASTA.

Bulgur

Ett bra och gott alternativ till potatis, ris eller pasta är bulgur. Bulgurvetet har länge använts av vegetarianer och det traditionella köket från Turkiet, Syrien, Libanon och delar av Irak. De görs av vetekorn som är krossade, förkokta och torkade. Till skillnad från hela, obehandlade vetekorn som behöver lång tid i varmt vatten för att bli mjuka, behöver bara bulgur 15 minuter. I och med att bulgur framställs av hela vetekornet är det en fiberrik produkt (mer fiberrik än t.ex. cous-cous där bara en del av vetekornet används).

Bulgur är mycket enkelt att tillaga. De är bara att använda dubbelt så mycket vatten som bulgur. Koka upp vattnet och smaksätt med buljong eller salt och ev. lite olja. Häll i bulgur, ta bort kastrullen från plattan och låt stå under lock tills grynen blivit mjuka, eller låt den stå på plattan på svagare värme tills de blivit mjuka.


Det förekommer lite olika grova varianter av bulgurgrynen, och man kan behöva anpassa tiden och mängden vatten därefter. Till riktigt små, fina bulgurgryn behöver man inte lika mycket vatten och de mjuknar dessutom snabbare, medan grövre gryn kan behöva mer än dubbelt så mycket vatten och längre koktider. Om det inte finns någon instruktion på paketet är det bara att pröva sig fram. Mjuknar inte grynen kan man alltid slå på lite mer hett vatten och låt de dra lite längre.

De passar lika bra som potatis, pasta eller ris till olika köttsorter med en god sås till, och de är riktigt gott att ha kallt till en sallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0