LISA - RÖKNINGENS EFFEKTER PÅ HÄLSAN


De allra flesta vet nog redan att det är farligt att röka. Trots all information vi får idag om riskerna med rökning så är det ändå en hel del människor som röker. Och enligt mig kan man aldrig få en god hälsa om man fortsätter röka. De tusentals kemiska ämnen som finns i cigaretterna transporteras runt till alla delar i kroppen med blodet och har väldigt många kända skadeeffekter på människan. Orsaken till att så många ändå fortsätter att röka beror självklart på nikotinberoendet. Dessutom får man oftast inte några skador av det förrän längre fram i tiden, de brukar inte märkas förrän efter 10 till 30 år.
Den som börjar röka i tonåren löper tre gånger större risk än andra att dö i förtid mellan 35 och 69 år. Börjar du röka som äldre är risken dubbelt så stor jämfört med den som inte röker. I Sverige dör ca 6400 människor per år i sjukdomar som orsakats av deras rökning. Ungefär 500 personer dör av skador som beror på passiv rökning.  Forskare har räknat ut att varje cigarett förkortar livet med cirka 10 minuter.


Några av skadorna som rökaren tillslut kan få är: kärlkramp i benen, cancer i urinblåsan, kronisk bronkit, lungcancer, åderförkalkning, stroke i hjärnan, hjärtinfarkt, magsår och benskörhet.Den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag är hjärt-och kärlsjukdomar, som man oftast får på grund av åderförkalkning. Hos en rökare går dessa förändringar snabbare än hos en icke-rökare. Det är oftast flera saker som påverkar skadeeffekterna vid hjärt-och kärlsjukdomar. Rökningen i sig ökar dödsrisken tre gånger. Har du dessutom högt blodtryck eller hög kolesterolhalt ökar dödsrisken med fyra gånger.

Risken för sjukdom i hjärtats kransartärer är minst 20 % större hos en rökare. Vid sjukdomar i andra artärer är sambandet med rökning ännu starkare. Rökning ökar risken även för stroke i hjärnan och pulsåderbristning.

 

I cigarettröken finns ämnet kolmonoxiden som skadar hjärtat och minskar de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre. Vid ordentlig fysisk ansträngning kan detta få kritiska konsekvenser. Andra ämnen som skadar hjärta och kärl är kadmium och vätecyanid. De gifterna användes förövrigt vid avrättningar i gaskammare.
Det finns även en substans i röken som ökar blodet vilja att koagulera (=stelna). Detta leder till att risken för blodpropp är större.

 

Som de flesta vet har tobak och cancer flera samband. Förutom lungcancer ökar rökning risken för cancer i strupen och munhålan, urinblåsan, njurarna, magsäcken, livmodern, livmoderhalsen, bukspottkörteln och tjocktarmen. Strömmen av kemikalier genom blodomloppet vid rökning innehåller drygt ett 50-tal ämnen som man vet skadar arvsmassan när de tas upp i cellerna och därför kan orsaka cancer.
Den första cancersjukdomen som man upptäckte hade ett direkt samband med rökning är lungcancer. Minst 80 % av all lungcancer beror på rökning.

Förutom cancer i luftvägarna orsakar rökning bl. a hosta med slembildning, luftrörskatarr, lunginflammation, akut bronkit till kronisk bronkit och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (=KOL). KOL gör att man får allt svårare att andas och tillslut måste man få syrgas. En tredjedel av alla rökare får allvarliga problem med luftvägarna.

Kvinnor som röker har svårare att få barn eftersom rökningen påverkar ägglossningen. Fostret hos en kvinna som röker skadas mer än mamman av cigaretterna. Risken för missfall och missbildningar ökar med 50 %.

 

Rökning leder även till att du åldras snabbare. 

Genom att vara rökfri så:

  • är dina tänder vitare och friskare
  • är din hud friskare
  • är dit hår glansigare
  • är din andedräkt fräschare
  • håller du kvar din goda kondition och koncentration
  • förstör du inte miljön
  • stöder du inte den multinationella tobaksindustrin som fäller regnskog för tobaksodling
  • Sparar du mycket pengar!


Så sluta röka! Inte bara för din egen skull, utan även för de i din närhet och för samhället. Rökning dödar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0